kiepas Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 witam, wczucam skrypt xxx.sh do rc.d oczywyscie z atrybutem wykonywalności i echo. Skrypt nie działa. W mandrivie tak mi działał. Skrypt jest poprawny. Dlaczego nie startuje z systemem? Drugi problem to : zainstalowałem fuse, ntfs-3g, skonfigurowałem fstab (wg faqów z forum) i wszysko piknie działa tylko ze nie montuje automatycznie partycji. gdy wpisze mount -a. partycje sie montuja. jakies sugestie?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 Dlaczego nie startuje z systemem?Potrzebny link w odpowiednim katalogu (do odpalenia przy starcie trybu graficznego to zazwyczaj /etc/rc5.d - cyferka to poziom uruchomienia systemu) wszysko piknie działa tylko ze nie montuje automatycznie partycji. gdy wpisze mount -a. partycje sie montuja. jakies sugestie?? /etc/fstab, auto - noauto? Poszukaj na forum, bo o tym już było. I to pierdyliard razy chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiepas Napisano Styczeń 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 Potrzebny link w odpowiednim katalogu (do odpalenia przy starcie trybu graficznego to zazwyczaj /etc/rc5.d - cyferka to poziom uruchomienia systemu) /etc/fstab, auto - noauto? Poszukaj na forum, bo o tym już było. I to pierdyliard razy chyba. link? wrzuciłem skrypt do rc5.d dałem mu wykonywalnosc i dalej sie nie uruchamia? trzeba cos wpisac rc.local? co do ntfsa do prubowałem juz wszystkiego:( dalej nie montuje (dawałem i auto i noauto)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Styczeń 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2007 Nie wiem czy Ci to cokolwiek pomoże, ale pokombinować możesz tzn. przyszło mi do głowy, że można by się sposiłkować tematami "kmod-ntfs". O ile się orientuję, to rozwiązanie dawało możliwość odczytu z ntfs (nie jestem pewien co do zapisu), w każdym bądź razie, kiedyś na tak w celach poznawczych zainstalowałem komd-ntfs, naniosłem odpowiednie wpisy w fstab i z wejściem na partycje ntfs nie miałem najmniejszego problemu, przy podnoszeniu się systemu monowane były wszystkie zadeklarowane partycje ntfs. Może, warto zajrzeć w ten temat, skonfrontować, może coś da sie wykorzystać?! Ot taki drobny pomysł kombinatora Powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 link? wrzucilem skrypt do rc5.dA jak wyglada nazwa linku w rc5.d? Tam dzialaja okreslone reguly litera "S" albo "K" na poczatku, potem dwucyfrowaliczba okreslajaca kolejnosc wykonania skryptu, a potem (chyba dowolna) nazwa skryptu. Mnemonicznie powiazana z nazwa skryptu w /etc/rc.d, ale to chyba nie jest obowiazkowe. Glównie chodzi o "S" lub "K" i liczbe zaraz po nich. [Edit]Aha, i lepiej zeby nie skrypt byl wrzucony tylko link wlasnie o odpowiedniej nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiepas Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Nie wiem czy Ci to cokolwiek pomoże, ale pokombinować możesz tzn. przyszło mi do głowy, że można by się sposiłkować tematami "kmod-ntfs". O ile się orientuję, to rozwiązanie dawało możliwość odczytu z ntfs (nie jestem pewien co do zapisu), w każdym bądź razie, kiedyś na tak w celach poznawczych zainstalowałem komd-ntfs, naniosłem odpowiednie wpisy w fstab i z wejściem na partycje ntfs nie miałem najmniejszego problemu, przy podnoszeniu się systemu monowane były wszystkie zadeklarowane partycje ntfs. Może, warto zajrzeć w ten temat, skonfrontować, może coś da sie wykorzystać?! Ot taki drobny pomysł kombinatora Powodzonka w ntfs 3g działa mi odczyt i zapis, sam odczyt mnie nie ratuje:( chodzi mi tylko o autozamontowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobalek Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Domyślam się, że sam odczyt Cię nie zadowala, i własnie dlatego o tym wspomniałem, abyś się nie przestawił na kmod-ntfs, i chodziło mi raczej o konfrontację elementów konfiguracji ntfs-3g z kmod-ntfs, bo skoro mi, gdy próbowałem z kmod-ntfs, działało automontowanie, to może sprawdzenie/zweryfikowanie wpisów konfiguracyjnych z tej metody pomoże Ci w automontowaniu przy ntfs-3g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiepas Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 A jak wyglada nazwa linku w rc5.d? Tam dzialaja okreslone reguly litera "S" albo "K" na poczatku, potem dwucyfrowaliczba okreslajaca kolejnosc wykonania skryptu, a potem (chyba dowolna) nazwa skryptu. Mnemonicznie powiazana z nazwa skryptu w /etc/rc.d, ale to chyba nie jest obowiazkowe. Glównie chodzi o "S" lub "K" i liczbe zaraz po nich. [Edit]Aha, i lepiej zeby nie skrypt byl wrzucony tylko link wlasnie o odpowiedniej nazwie. skrypt odpalilem tak jak pisales tzn Kxxnazwa, uruchamia sie ale gdy np daje /usr/skrypt restart to zwraca mi bash: /etc/rc.d/gbox: /bin/sh^M: bad interpreter: Nie ma takiego pliku ani kataloguskrypt wyglada tak (sciezki sie zgadzaja) #! /bin/sh # ./etc/rc.d/init.d/functions # uncomment/modify for your killproc start(){ cd /home/kiepas96/gbox86 rm debug.txt 2> /dev/null ./gboxx86 > /dev/null & } stop(){ killall -9 gboxx86 1> /dev/null } restart(){ stop sleep 3 start } case $1 in start) echo "Uruchamiam gbox" start if [ $? -gt 0 ]; then echo "Nieudane" else echo "Udane" fi ;; stop) echo "Zatrzymuje gbox" stop if [ $? -gt 0 ]; then echo "Nieudane" else echo "Udane" fi ;; restart) echo "Restartuje gbox" restart if [ $? -gt 0 ]; then echo "Nieudane" else echo "Udane" fi ;; *) echo "usage: $0 {start|stop|restart}" esac exit 0 i jeszcze jedno pytanie jak zrobiz zeby ten skrypt odpalal sie z uprawnieniami do portów COM, ogólnie jak root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi