Skocz do zawartości

Soundblaster Audgy Se I Głosniki 5.1

Anilen

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem Fedore 6 z karta dzwiekowa SB Audgy i gdy odtwarzam dzwiek w xmms to działaja mi tylko 2 przednie głosniki. W ustawianiach xmmsa w konfiguracji wtyczki Alsy mam do wyboru Default PCM (tutaj dzwek nie działa) CA1060(hw:1,0) tu działaja przednie głosniki CA1060(hw:1,1) tu działaja tylne głosniki i jeszcze jedna opcje gdzie działa centeri subwoofer. Prosze o pomoc chciałbym zeby wszystkie głosniki działały jednoczesnie.

Zainstalowalem Fedore 6 z karta dzwiekowa SB Audgy i gdy odtwarzam dzwiek w xmms to działaja mi tylko 2 przednie głosniki. W ustawianiach xmmsa w konfiguracji wtyczki Alsy mam do wyboru Default PCM (tutaj dzwek nie działa) CA1060(hw:1,0) tu działaja przednie głosniki CA1060(hw:1,1) tu działaja tylne głosniki i jeszcze jedna opcje gdzie działa centeri subwoofer. Prosze o pomoc chciałbym zeby wszystkie głosniki działały jednoczesnie.

Utwórz w katalogu domowym plik '.asoundrc' i wklej do niego:

pcm.!default {
   type plug
   slave.pcm "dmix"
   slave.pcm "surround51"
   slave.channels 6
   route_policy duplicate
}

W programach wyjście dźwięku ustawiaj na default a w mikserze kanały analog front, rear, center nie mogą być wyciszone .

p.s było...

• 6 months later...

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, mi też nie działa dzwięki 5.1.

Mam kartę zintegrowaną 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controler.

U mnie odtwarzają tylko 2 przednie głośniki, a reszta, czyli 2 tylne, central i subwoofer niestety nie.

Zrobiłem tak jak w poście powyżej, czyli utworzyłem ten plik, ale u mnie nie widać rezultatów.

No i o co chodzi z tym ustawieniem wyjścia na default?

Szukałem takiej opcji w Rhytboxie, ale nie znalazłem.

Jak mogę rozwiązać ten problem?