mynus Napisano Wrzesień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2004 Poszukuje programu do skanowania tekstu I to takiego, który rozpoznaje polskie literki, zna ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmodelsk Napisano Wrzesień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2004 Zobacz tutaj : Tabela zamiennikow dla zamknietego oprogramowania Tam jest sekcja ocr z tego co pamietam moze cos bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 W fedorze od razu miałem zainstalowaną tą kooke, ale pozeskanowaniu i wciśnięciu OCR nic się nie dzieje powód: Preferencje Kooka -> GOCR OCR Select the gocr binary to use (i tutaj pusto) OCRAD OCR (i tutaj tez pusto) sciągłem źródła do ocrada, zainstalowałem, ścieżka dopisała się sama, jednak po wciśnięciu OCR, nic się nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmodelsk Napisano Wrzesień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 znalazlem jeszcze w faq alt.pl.comp.linux.newbie : http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caiusmax Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Próbuje podinstalować FineReadera przez "wine". Niestety marnie to idzie. Może komuś się udało? Zauważyłem, że płatne narzędzie cross over office w wersji 6 powstaje - jest na dzień dzisiej beta 3. Wielka prośba o opinię, jeśli ktoś ma silną potrzebę - tak jak ja uruchomienia ocr z polskimi znakami, może jest jakiś sposób pod linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 OCR to jedna z niewielu dziedzin, gdzie naprawde trudno znalezc satysfakcjonujacy paket OpenSource. GOcr, OCr, OcRAD, Clara -- dzialaja, ale wymagaja zmunego treningu. Zwyklemu userowi (okazjonalne czytanie kilku stron co pewien czas, za kazdym razem pisanych innym fontem) nie przydadza sie na wiele. Z tego co wiem, dzialaja w oparciu o wzorce znaków, nie konfrontujac wyników ze slownikami, co negatywnie wplywa na skutecznosc w przypadku tekstu, ale moze byc dobre w przypadku zbiorów danych. Kooka to nie OCR tylko front-end do OCR -- bez Gocr/OcRAD nie zadzialasz, a mozliwosci jak wyzej. VueScan -- obsluguje tylko wybrane skanery, a bez skanera nie rusza. FineReader Sprint -- wersje 4.0 i 5.0 pod Wine hulaja smialo. Nie udalo mi sie ich zachecic do wspólpracy z Wine'owym Twain, wiec pracuje sie technika archaiczna: xsane skanuj/zapisz (lub scanimage > plik); sprint czytaj/rozpoznaj. Niestety wersji sprint dolaczanej do skanerów nie da sie obsluzyc przez wiersz polecen, a wiec ewentualne oskryptowanie odpada. Drugie niestety: wersja 6 pod wine to czarna dziura. Istnieje API FineReader'a pod Linux. Ciekaw jestem, czy jego bazie powstal jakis uzytkowy program do OCR, chocby i komercyjny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi