MC' Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Witam, 1.Gdzie jest przechowywana historia polecen wydawanych przez usera oraz roota? 2.Jak mogę sprawdzić jaie komendy wydawał root a jak jakie wydawał zwykły user (oczywiście będąc rootem ;P )? 3.Ja mogę wyczyścić historię polecen konsoli wydawanych przez roota? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 1. W katalogu domowym uzytkownika, dla root jest to /root ~/.bash_history 2. Nie ma rozróznienia, jak masz uprawninnia root-a to historia leci dla root-a (/root/.bash_history) 3. Wyczyscic plik /root/.bash_history (dowolnym narzedziem, edytorem, itp), lub szybko po przez komende: :>~/.bash_history lub (bardziej zrozumile;) touch ~/.bash_history Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 @fdtech - polecenie touch nie czyści pliku - aktualizuje tylko mtime i (chyba) atime Proponowałbym cat /dev/null > ~/.bash_history Ewentualnie usunąć i po usunięciu touch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 Faktycznie, nie sprawdzilem tego, wydawalo mi sie ze bedzie ok, thx Ale to dziala (chyba w taki sam sposób jak cat /dev/null > ... - tak samo dziala ten dwukropek, tyle ze krócej i fajna morka wychodzi =): :>~/.bash_history Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 :>~/.bash_history Zgadza się To /dev/null stosuję jakoś tak odruchowo - chyba dlatego, że to lepiej widać niż samo ">". Generalnie uwaga głównie na temat touch była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi