Skocz do zawartości

Audit

breeze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem.Mianowicie, odinstalowałem pakiet o nazwie audit i wszystkie inne pakiety przynależne do audit :lammer: .

W wyniku tego Fedora mi się nie dźwigła po restarcie.

Czy da się ten pakiet audit przywrócić jakoś spod trybu 'linux rescue' po zabutowaniu DVD z Fedorą lub w jakiś inny sposób?(bez reinstalowania całego systemu)??

Proszę o pomoc. :blink:

linijkach pojawia sie komunikat:
No to niezle namieszales chyba. Spróbuj podac nieco wiecej z tego co sie wyswietla - wiele wskazuje na to, ze nie montuje Ci sie filesystem "/" (root fs). Dobrze by bylo wiedziec dlaczego.

Odpal w trybie rescue i sprawdz czy po "chrootowaniu" masz plik powloki /bin/sh. Jesli nie, to znaczy ze cos pokasowales. Spróbuj na poczatek doinstalowac (najprosciej z plytki instalacyjnej poleceniem rpm) pakiet sh-<nr-wersji>.rpm i odpal jeszcze raz.

Jeszcze przed restartem sprawdz dodatkowo:

1. czy w /boot sa pliki vmlinuz oraz initrd w odpowiedniej wersji - odpowiednia to ta, która widac w /boot/grub/grub.conf.

2. zeby uniknac dodatkowych klopotów zmien (chwilowo) wpisy w /etc/selinux/config: linijka SELINUX=enforcing na SELINUX=disabled - jak sie uda moze uruchomic system, to przywrócisz stara wartosc.

3. sprawdz jakie jeszcze pakiety usunales i doinstaluj to co wywaliles (jak masz siec i yum dziala, to z netu - jak nie, to z plytki). Liste operacji jakie wykonal yum (co, kiedy usunal/zaktualizowal) znajdziesz w pliku /var/log/yum.log

[Edit]4. Na wszelki wypadek zainstaluj GRUBa (grub-install /dev/hda - oczywiscie zamiast hda moze byc inny dysk, z którego startujesz)