Skocz do zawartości

Jaka Komenda?

jmumalbork

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką komendę trzeba wpisać, żeby wyedytować xorg.conf? Chodzi o dokładną instrukcję. Nie znam żadnych komend do Linuksa. Nie mogę włączyć Fedory, bo monitor nie może wyświetlić obrazu. Wiem, że to było na forum, ale nigdzie nie mogę znaleźć tych komend, bo wszędzie jest napisane "edytuj xorg.conf" i nic więcej.

1. Co zrobiles ,ze nie wyswietla Ci obrazu ? (jezeli insatlowales np. karte graficzna np. radeona to trzeba zmienic wpis fglrx -> radeon , jak sie pochwalisz to moze zdolamy Ci pomoc)

2. Czy fedora sie uruchamia i tylko nie startuja Xy ?

3. Czy masz zainstalowany program midnight commader (komenda -> mc)

4. Jeseli masz mc to edycja wyglada tak:

- zakladam ,ze nie wystartowaly Xy i wyrzucilo Ci blad xorg'a

- klikasz CTRL+ALT+F1

- logujesz sie na koncie roota (czyli Login: root a potem haslo takie jak ustawiles)

- potem wpisujesz mc

- i przechodzisz do katalogu /etc/X11 potem wybierasz plik xorg.conf (zaznaczasz) i klikasz F4 , po zmianie zapisujesz

5. Bez mc:

- zakladam ,ze nie wystartowaly Xy i wyrzucilo Ci blad xorg'a

- klikasz CTRL+ALT+F1

- logujesz sie na koncie root (czyli Login: root a potem haslo takie jak ustawiles)

- vim /etc/X11/xorg.conf (lepiej najpier poczytaj o Vi ) !!

* http://pl.wikipedia.org/wiki/VIM

* http://pl.wikipedia.org/wiki/Vi_(program)

Zycze powodzenia i daj znac o rezultatach.

P.S.

Postaraj sie nastepnym razem uzyc szukaj bo moze to sie skonczyc w najlepszym wypadku zablokowaniem watku. Ja osobiscie pomoglem Tobie tylko z tego wzgledu ,ze nie mozesz teraz odpalic linuksa i zapoznac sie z regulamin forum ....

Nie zmieniałem karty graficznej. Ja tylko zainstalowałem Fedorę Core 6. Po zakończeniu instalacji komputer się zrestartował, a monitor wyświetlił komunikat "Poza zakresem" i nie ma obrazu. Zanim napisałem ten temat to szukałem na forum tematów podobnych do mojego problemu, ale żadna z przedstawionych w tych tematach metod NIE DZIAłA. Wy się nie wkurzajcie. Szukałem sposobu przez cały dzień i nic nie działa.

To mój komputer:

- Athlon 64 3000+

- 512 MB RAM

- Monitor LCD LG L1732S

- Karta graf. Asus ATI Radeon X1300

- HDD 160 GB SATA

Edit: Wpisuję coś takiego.

Section "Monitor"
            Identifier "Monitor0"
            HorizSync 30 - 83
            VertRefresh 56 - 75
EndSection

I to nic nie daje. Monitor wyświetla komunikat "Poza zakresem 90 kHz / 60 Hz"

Section "Monitor"
            Identifier "Monitor0"
            HorizSync 30 - 83
            VertRefresh 56 - 75
EndSection

I to nic nie daje. Monitor wyswietla komunikat "Poza zakresem 90 kHz / 60 Hz"

Sprawdz jakie parametry ma Twój monitor (powinno byc w intsrukcji) i zmien odpowiednio wpisy HorizSync i VertRefresh.

Nie zapomnij skopiowac pliku przed wykonaniem zmian. Tak na oko (nie znam sie za bardzo na tym) powinienes zmienic "HorizSync 30-83" na 30-90 albo obnizyc VertRefresh do 56-60.

Czy Ty nie masz aby monitora LCD? Jesli tak, to poszukaj, bo byly juz na forum podobne tematy. Cos tak mi sie wydaje, ze chyba exbros o tym pisal, to moze ograniczyc zakres poszukiwan.

BTW. Latwo sie przeszukuje Googlami "site:fedora.pl <szukane wyrazy>"