Haspet Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Wszystko było ok. przez ok 2 msc, zawsze aktualizowałem i nic sie niedziało. Ale razu pewnego podczas akutalizacji konsola wyświetliła mi Naruszenie ochrony pamięci Uruchomiłem ponownie komputer i zacząłem dalej aktualizować, i pokazało mi następujący błąd. Od tamtej pory pokazuje mi zawsze gdy chce coś sciągnąc przez (_yum'a_ → yuma) ORT, nie moge wam nawet pokazać tego błędu, bo teraz gdy chce sciągnać jakiś pakiet pokazuje: rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packages index using db3 - (-30977) error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in ? yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 85, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 199, in getOptionsConfig errorlevel=opts.errorlevel) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 125, in doConfigSetup self.conf = config.readMainConfig(startupconf) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 597, in readMainConfig yumvars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 656, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg) TypeError: rpmdb open failed Gdy komendą rpm -e chce usunąć jakiś pakiet ukazuje mi się coś takiego: [root@localhost ~]# rpm -e firefox rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery błąd: błąd db4(-30977) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - (-30977) błąd: nie można otworzyć bazy danych Packages w /var/lib/rpm Coś mi mówi, że zchrzaniłem to akutalizacją pakietu db , ale nie potrafie tego rozwiązać. Pozdrawiam Haspet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 uruchom konsole, przejdź na root`a i po kolei wpisuj: 1 cd /var/lib/rpm/ 2 rm ./__db.* 3 rpm --rebuilddb tego ostatniego procesu pod żadnym pozorem nie przerywaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Fatal error, run database recoveryI wszystko jasne Rozwalona baza RPM. Wejdz jako root do katalogu /var/lib/rpm skopiuj plik Packages (i tak uszkodzony, ale na wszelki wypadek). Usun (jesli istnieja) pliki __db.* i odpal polecenie rpm --rebuilddb. To moze potrwac kilka-klikanascie minut. Potem znowu spróbuj aktualizacji. [Edit]FLinuX mnie uprzedzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi