Skocz do zawartości

Ilu Użytkowników W Systemie Ma Poprawnie Ustawione Hasło?

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam kilka pytań na które nie mogę znaleść odpowiedzi pomożecie mi?

1)Ilu użytkowników w systemie ma poprawnie ustawione hasło? Chodzi o podanie metody rozwiązania.(prawdopodobnie chodzi o pli passwd i shadow)

2) Adresy IP przyznawane przez TP S.A. klientom usługi InternetDSL mają wiązanie odwrotne swoich nazw. Napisz skrypt, który po podaniu pierw

szego członu nazwy jako parametru wypisze informacje o właścicielu adresu zgromadzone w bazie WHOIS. Wywołany bez parametrów powinien wypisać informację o sposobie uruchamiania.

3) Firma sprzedająca zabawki ma do dyspozycji domeny pluszaki.cos, lalki.cos, samochodziki.cos. Jak sprawić, aby firmowy serwer WWW obsługiwał każdą z tych domen serwując stronę firmową?

Hmm... To jest chyba Twoja praca a nie nasza? :P Osobiście to chyba dużo nie pomogę a to dlatego, że:

1)Ilu użytkowników w systemie ma poprawnie ustawione hasło? Chodzi o podanie metody rozwiązania.(prawdopodobnie chodzi o pli passwd i shadow)
Zapewne tylu, ilu może się zalogować :) Idiotyczne pytanie. Albo źle sformułowane.

2) Adresy IP przyznawane przez TP S.A. klientom usługi InternetDSL mają wiązanie odwrotne swoich nazw. Napisz skrypt, który po podaniu pierwszego członu nazwy jako parametru wypisze informacje o właścicielu adresu zgromadzone w bazie WHOIS. Wywołany bez parametrów powinien wypisać informację o sposobie uruchamiania.
A jak wygląda "pierwszy człon"? ;) Może da się jakoś wyprowadzić z tego "pierwszego członu" pełną nazwę? Nie mam pojęcia jak wyglądają nazwy w TPSA - sprawdź, to może sam coś wymyślisz.

3) Firma sprzedająca zabawki ma do dyspozycji domeny pluszaki.cos, lalki.cos, samochodziki.cos. Jak sprawić, aby firmowy serwer WWW obsługiwał każdą z tych domen serwując stronę firmową?
Ani chybi aliasy. Ale na serwerach WWW się nie znam.

witam!!!

Nieznam się na serwerach ale do:

Może porty pomogą, tzn. dla każdego adresu ustawić inny port?

Witam mam kilka pytań na które nie mogę znaleść odpowiedzi pomożecie mi?

Myślałem i chyba wymyśliłem.

cat /etc/shadow | wc -l

drugie rozwiązanie to grepem zrobić cut po drugim znaku : czyli haśle :)

Odp

bingo to aliasy!! w httpd.conf trzeba w np.

<VirtualHost *:80>

ServerName www.firma.pl

ServerAlias pluszaki.cos *firma.pl

</VirtualHost>

Nie wiem czy dobrze rozumuje z tym aliasem? Czy składnia jest dobra i czy o to chodzi, a nie np o REDIRECT 301 ?

NA 2) nie znam odp. :( Może ktoś zna?

P.S

A jeśli chodzi o te pytania to nie są one debilne tylko bardzo podchwytliwe :)

Myślałem i chyba wymyśliłem.

cat /etc/shadow | wc -l

drugie rozwiązanie to grepem zrobić cut po drugim znaku : czyli haśle :)

Jeżeli stworzysz nowego usera, nawet bez hasła to i tak pojawi się w /etc/shadow

root --> useradd qwertyytrewq
root --> cat /etc/shadow |tail -1
qwertyytrewq:!!:13534:0:99999:7:::

Z tego względu wydaje mi się, że dwa znaki !! sugerują brak hasła, więc polecenie do zliczenia powinno wyglądać jakoś tak:

awk 'BEGIN { FS=":"; licznik=0 } $2 !~ /!!/ { licznik++; next } END {  printf("liczba userow z poprawnym haslem to %d\n", licznik)}' < /etc/shadow

Oczywiście w /etc/shadow oprócz !! występują również znaki * w miejscu hasła oraz ciągi pewnie w md5 lub sha1. Należałoby się dokładnie na necie zapoznać ze strukturą budowy tego pliku. Te zakodowane to są na 100% hasła zdefiniowane przez użytkownika, nie wiem tylko co oznaczają gwiazdki i czy mam racje co do !!.

Swoją drogą dziwnie zdefiniowane zadanie.