Ponury Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Nie wiem ilu z was dotarło do tego artykułu i ilu przez niego przebrnęło, ale podam link bo warto przeczytać: http://byte.livenet.pl/?page_id=819&page=1 Nie wiem czy to prawda, nie chce mi się w to wierzyć, ale jak naprawdę tak jest, to chyba nastanie złota era Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 nie chce mi sie w to wierzyc Jestem dosc swiezo po lekturze tego opracowania. Z informacji na jakie natknalem sie w necie wynika, ze czlowiek odpowiedzialny za ten tekst jest wiarygodny, a do tego o Viscie (a swego czasu jeszcze Longhornie) od dawna krazyly podobne plotki, wiec nie mam watpliwosci, ze tekst jest wiarygodny. Co do samego tekstu... Cóz, czy tu jest w ogóle jakikolwiek komentarz potrzebny? Trzeba sie tylko postarac, zeby jak najwiecej ludzi czytalo to opracowanie. Dawac je w komentach pod artykulami w necie dotyczacym Visty - trzeba uswiadamiac ludziom czym tak (_na prawde_ → naprawdę) ORT jest system ukrywajacy sie pod slicznym Aero OS. Ten system jest najwiekszym bledem w historii komputerów i dlatego mam nadzieje, ze bedzie tez ostatnim systemem spod znaku okienek - bo skoro teraz MS'owi tak odwala to az strach pomyslec, co bedzie pózniej... Ja jestem po prostu w szoku po przeczytaniu tego tekstu. Z tym, ze to zlota era Linuksa to bym nie przesadzal. Mozemy tylko miec nadzieje - acz plonna - ze producenci sprzetu odwróca sie od Visty (osobiscie odnosze delikatne wrazenie, ze przepisanie DX10 pod OpenGL'a przez nVidie mialo cos wspólnego z tymi wlasciwosciami Visty, ale to tylko takie moje odczucie), ale jesli nie, to to moze oznaczac spore problemy z obsluga sprzetu pod Linuksem (albo inaczej - pod wszystkim co nie jest Vista), przynajmniej poczatkowo. Pozyjemy zobaczymy, ja mam nadzieje, ze ten tekst (a z tego co widze robi sie o nim glosno) otworzy oczy niektórym potencjalnym nabywcom Visty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Testowalem M$ Vista w pracy i to, co zaobserwowalem, pokrywa sie z tym i kilkoma innymi artykulami nt. Visty. Zabezpieczenia DRM, zamkniete sterowniki i ogólne ograniczenie wolnosci usera niemal do 0% nie ma zbyt wielkiego znaczenia dla firm (choc wspólpraca M$ i NSA mocno zastanawia - backdoor'y!!!) to dla uzytkowników domowych jest to jeden z kluczowych elementów mogacych zniechecic do przesiadki na nowy system spod znaku okienek. Najprawdopodobiej kto tylko bedzie mógl - pozostanie przy XP lub zmieni system na MacOS lub któras z wielu dystrybucji Linuksa. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Mam link do tego tekstu w opisie gg/jabber od kilku dni. Oto moja dzisiejsza rozmowa z kumplem na ten temat: (13:12:19) Wodzu: o kurde stary (13:12:27) Wodzu: oświeciłeś mnie... xD (13:12:37) Wodzu: a ja z nadzieją spoglądałem na 30 stycznia... (13:07:28) coppertop: hahahaha (13:12:49) Wodzu: że może dostanę dobry windows......... (13:07:42) coppertop: jedna dusza uratowana! XD (13:12:57) Wodzu: dzizez........ (13:13:35) Wodzu: miną miesiące zanim crakerzy przygotują ten system do normalnego użytkowania... [ten tekst mi się podoba ;D - przyp coppertopa] [...] (13:15:38) Wodzu: no kurde ja myslalem że wreszcie moze bedzie jakiś w miare porządny windows.. (13:15:47) Wodzu: odebrałes mi nadzieje... (13:15:56) Wodzu: po maturze ostatecznie się przeniosę... (13:16:01) Wodzu: na pingwina... Jak widać MS nie dość, że sam wykopał sobie grób, to jeszcze sam strzelił sobie w łeb. I dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Ajajajaj... troche mi sie wierzyc nie chce ze to tak wyglada... ... ale jesli to wszystko to prawda, to nic tylko sie cieszyc Toz to wyrok Ave Linux, Ave MacOS!!! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 @Exbros - racja, ale jeśli producenci sprzętu nie wypną się na Vistę to będzie też wyrok dla kieszeni każdego, kto będzie chciał kupić jakiś nowy sprzęt (również dla nas)... to jest główny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 mi to wyglada na spisek (zmowe?), takie zabiegi są karalne, prawo antymonopolowe tego zabrania, ale na taka skale - jeszcze tego nie było... nie wiem czy jest jakaś organizacja na świecie, która dałaby radę się temu przeciwstawić... zbyt duża kasa wchodzi w grę... efektem tego będzie wzrost cen za sprzęt - jak pisał autor, większość kompów chodzi na orogramowaniu MS, więc producenci prawdopodobnie nie będą chcieli popełnić samobójstwa przez odrzucenie tych pseudostandardów od MS... mam nadzieje, że ta porąbana firma nie podporządkuje sobie rynku sprzętu komputerowego... dla mnie przeginką jest już koniecznośś kupowania XP z nowy lapem (albo użeranie się o to ze sprzedawcą)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Z calym szacunkiem - MS to potentat, gigant, potwor... jak by ich nie okreslic bedzie to za malo, maja ogromny wplyw na wszystko w kolo - caly swiat i wielkich tego swiata, nie wylaczajac z tego politykow (choc to moze zly przyklad, bo akurat na politykow wplynac najlatwiej ) ale osobiscie nie wierze, ze zarowno potentaci tacy jak nVidia, ATI, intel, AMD, Creative Labs, Yamaha, Asus, Gigabyte (i kilkudziesieciu innych wielkich tej branzy) ktorych stac i chca sie w taka wspolprace pakowac jak i mniejsi producenci ktorych po prostu nie bedzie stac na nia - zrezygnowalo z bylo nie bylo ogromnego rynku systemow alternatywnych Nawet jesli potentat taki jak (przyklad) nVidia wejdzie w uklad z MS i wypusci jakis produkt dedykowany i certyfikowany dla Visty (by nadal byc potentatem ) to IMHO bedzie w stanie wypuscic porownywalny produkt (byc moze nawet tanszy, bo pozbawiony watpliwych dodatkow i wodotryskow) dla rynku systemow alternatywnych Nie wiem czemu, ale jestem niemal pewny ze rynek sie podzieli i tak sie stanie Poza tym - pozostaja jeszcze firmy, ktorym na dostepie do rynku alternatywnego moze zalezec w takiej sytuacji jeszcze bardziej (jesli przedstawione informacje sie potwierdza), i w nich takze nadzieja. Wierze glownie w Apple, ale mysle ze Sony (ze wzgledu na konkurencyjna konsole) czy najwieksi producenci notebookow (znow Sony, Lennovo/IBM, Fujitsu-Siemens, Toshiba i inni) tez sie do tego nurtu przylacza. Ja w to wierze, i jestem przekonany, ze MS ze swoja dziwna polityka (wspolpraca z NSA, lizanie d*** RIAA i innym zwiazkom producenckim - bo skad taka troska o zabezpieczenia?) strzela sobie w leb. R.I.P. A zyskamy na tym my Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 większość kompów chodzi na orogramowaniu MS, więc producenci prawdopodobnie nie będą chcieli popełnić samobójstwa przez odrzucenie tych pseudostandardów od MS... Imho nie masz racji. Gdyby nVdia i ATI (a to jedyni liczący się producencji desktopowych kart graficznych przecież) stwierdzili "pocałujcie nasz w..." i olali Vistę i sterowniki do niej bo uznaliby, że nie chcą na takie koszta narażać siebie i klientów i przyjmować bzdurnych rozkazów z Redmond to MS musiałby się ugiąć bo nie byłoby po prostu sterowników do kart graficznych pod Vistę a nikt by nie kupił systemu który nie obsługuje prawidłowo żadnej karty graficznej. Choć oczywiście taką manianę musiałyby odwalić obie firmy - inaczej nie ma to sensu. Ale chodziło mi tylko o to, że producenci sprzętu *mają* wybór. Po prostu wybierają nie to, co powinni (z punktu widzenia dobra użytkowników/klientów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Ludziom zamydli sie oczy ze maja zestarzaly sprzet a Vista ze wzgledu na superkomfortowe warunki obslugi, niesamowite nowe efekty graficzny i oczywyscie ogromny poziom bezpieczenstwa danych wymaga niestety nowoczesnego, bardziej wydajnego sprzetu. M$ zasponsoruje kilku "powaznym" redakcjom czasopism komputerowych troche tanszego softu (do testowania rzecz jasna) i w prasie pojawia sie super opinie na temat Visty. W efekcie koncowym klienci poleca do sklepów i kupia nowy, "wydajniejszy" sprzet. I nikt nawet nie bzyknie bo wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy o co w calej aferze chodzi. Rozmawialem ze znajomym programista i opowiedzialem mu o tym ze MS wspólpracowal z NSA przy tworzeniu Visty. Wyrazilem moje watpliwosci co do pewnego konfliktu interesów w tej sytuacji. No cóz chlopak wysmial mnie slowami: "a po co NSA mialby zostawiac dziury w Windows Vista? Co oni z tego maja?". No sorry ale skoro taka opinie ma, wydawaloby sie wyksztalcony, i obeznany w materii czlowiek to co dopiero maja myslec ludzi którzy sie na informatyce nie bardzo znaja. Pewnie jakbym gosciowi pokazal ten artykul, to by stwierdzil ze autor jest fanatykiem linuksa i bredzi. Nawet biorac pod uwage ze ten znajomy programuje hardware (poruszona w tym artykule kwestia sterowników) i pisze soft pod WinCE. ....to IMHO bedzie w stanie wypuscic porownywalny produkt (byc moze nawet tanszy, bo pozbawiony watpliwych dodatkow i wodotryskow) dla rynku systemow alternatywnych Nie wiem czemu, ale jestem niemal pewny ze rynek sie podzieli i tak sie stanie Zycze nam wszystkim abys mial racje. I tez bardzo na to licze. Gdyby tak sie stalo, to bedzie to pierwsza ogromna porazka MS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Dla mnie (gdybym miał lepszy komputer) byłby tylko jeden argument przemawiający za Vista DX10. Wydaje mi sie ze ten system tylko nadaje sie do grania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Czytales ten artykul (wydaje mi sie ze nie) z niego jasno wynika zeby komputer jako tako dzialal musisz posiadac komputer "kwantowy" :lammer: (chyba tak pisalo )? wiec nie oczekuj wydajnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Po przeczytaniu tego i kilku innych tekstów, wypowiedzi na forach itp. stwierdzam, ze nie byl bym zbytnio optymistycznie nastawiony. Mówi sie, ze Vista jest zla bo nie obsluguje CRT, wprowadza DRM, czyniu cuda ze sterownikami, dyktuje twórca sterowników jak maja je pisac, wprowadza dziwne certyfikaty, zostawia backdoory, zabrania uzytkownikowi wymiany sprzetu(!) etc, etc, etc. Ludzie nie biora jednego pod uwage- Microsoft nie jest glupi- To jest najlepszy monopolista na swiecie!. Oni maja caly sztab ludzi od planowania taki cudów i dobrze wiedza w co sie pchaja! W Redmondzie doszli do prostego wniosku, ze nie maja szans pokonania spolecznosci Open Source która juz ich dawno temu przescigla, a swiat coraz czesciej ja dostrzega. Coraz wiecej zwyklych uzytkowników oraz firm przechodzi na Linuksa, Macinstosha i inne systemy operacjyjne, bo poprostu sa tansza i lepsza alternatywa. Windows jako sam system nie ma szans w tym wyscigu, poprostu za iles tam lat w koncu by przegral(czyt. stracilby dominacje na rynku). Dlatego w MS doszli do wniosku, ze trzeba stac sie jeszcze wiekszym monopolista wykorzystujac niewiedze klientów. Podjelo wspólprace z RIAA z wydwacami muzyki, i filmów i czego tam jeszcze, którym spodobal sie pomysl DRM(oczywiscie dzialajacym tylko pod Windowsem bo sa jakies inne systemy?) i innymi organizacjami strzegacymi przed piractwem, którym jest to bardzo na reke. Dzieki tej symbiozie Windows moze uzyskac totalna dominacje na rynku(zwlaszcza firm gdzie nie moze byc piractwa). Kolejno MS musi zlikwidowac konkurencje wiec zaczal cudowac ze sterownikami i wydaje mu sie, ze twórcy sprzetu beda pisac je tak jak sobie on zazyczy olewajac przy tym inne systemu zwlaszcze te niewykorzystujace DRM. I co powiem: to od twórców sprzetu zalezy przyszlosc Microsoftu! Od tego czy mu sie podporzadkuja czy nie. Powstaja tutaj dwie kwestie czy firmy produkujace hardware pozwola sobie olac Viste i stracic duza czesc klientów, czy wybiora(razem wspolnie) inny/inne alternatywne systemy, i oleja totalnie MS. Jezeli tak to który? Od razu nasuwa sie na jezyk, ze Linuksa albo Macintosha. Czy jednak te systemy nie sa aby za malo popularne? Przyszlosc pokaze. Pozostaja inne wazne kwetie, jednak te dwie wydaja sie najwazniejsze. Jezeli przejdzie tak jak planuje MS, Open Source bedzie postrzegana jako mniejszosc w która nie warto inwestowac(przez firmy, instytucje albo poprostu uzywac na desktopie) bo tam nie chodzi muzyka, niedziala HD, (_niedziala_ → nie dziala) ORT karta graficzna zgodna z DRM. To tylko przyklady których oczywiscie moze byc wiecej. Jak juz mówilem jak MS niemoze pokonac innych systemów operacyjnych poprostu, rzetelnym wykonaniem swojego dziela (i dbaniem o niego!) to zaczyna wykorzystywac inne sztuczki które niestety dzialaja. Przyszlosc pokaze. I niech Tux bedzie z wami! EDIT: tak z ciekawosci czy wam tez nie dziala licznik postów, czy tylko mi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 Licznik nie dziala, bo to Hyde Park. DRMy to tez technologia, mozna ja zastapic innymi rozwiazaniami, takze otwartymi - na tej samej zasadzie co DX10, który zostal przepisany na OpenGL. Faktem jest takze to, ze tworzy sie pewna nisza, na "zgodnosc z innymi systemami niz Vista", ale w biznesie kazda nisza predzej czy pózniej sie zapelni. Jak dla mnie rynek sie podzieli - sprzet bedzie produkowany w np. 2 wersjach - zgodny z Vista i ten troche mniej. Moze nawet nie beda sie one niczym róznic - po prostu modul DRM bedzie w Viscie aktywny, ale w innych systemach juz nie? Choc musze przyznac Miszczu, ze wedlug mnie dosc trafnie ujales strategie MS. Ale jak to na wojnie bywa, zawsze cos pójdzie nie tak Tak bedzie i tym razem, MS porywa sie przeciez z motyka na slonca i skonczy sie to wszystko pewnie tak jak z systemem rozpoznawania mowy. Nam jak narazie pozostaje tylko o tym calym zamieszaniu nt Visty glosno mówic i do niej zniechecac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 O.K., to nie po kolei, ale... EDIT: tak z ciekawosci czy wam tez nie dziala licznik postów, czy tylko mi?Dziala, ale jestesmy w Hyde Parku Mówi sie, ze Vista jest zla bo nie obsluguje CRTObsluguje . Tyle, ze dostepne sa troche nizsze rozdzielczosci zostawia backdoory, zabrania uzytkownikowi wymiany sprzetu(!) etc, etc, etc.To juz znamy - WinXP W Redmondzie doszli do prostego wniosku, ze nie maja szans pokonania spolecznosci Open Source która juz ich dawno temu przesciglaChcialbym w to wierzyc, ale jakos mi trudno. Skad zatem zainteresowanie i zaangazowanie w Novella i Suse? Swoja droga Novell stracil w moich oczach... hmmm, jakies 30 x tyle co zyskal implementujac Sunowska jave i przejmujac i implementujac Caldere jakis czas temu. I pomyslec, ze kiedys bylem dumny z ich certyfikatow Podjelo wspólprace z RIAA z wydwacami muzyki, i filmów i czego tam jeszcze, którym spodobal sie pomysl DRM(oczywiscie dzialajacym tylko pod Windowsem bo sa jakies inne systemy?) i innymi organizacjami strzegacymi przed piractwem, którym jest to bardzo na reke. Dzieki tej symbiozie Windows moze uzyskac totalna dominacje na rynku(zwlaszcza firm gdzie nie moze byc piractwa)No, i tutaj musze sie kompletnie nie zgodzic W przytoczonym materiale sa wyraznie opisane przypadki w ktorych legalny material na legalnym systemie nie bedzie odtwarzany w znamionowej (zadeklarowanej, najwyzszej) jakosci W zasadzie z opisu wynika ze nie bedzie dostepny w takiej jakosci nigdy Dla mnie to wystarczajacy powod, zeby powiedziec ze kogos poj****o i nie chce miec z kims takim do czynienia. I nie mieszaj do tego piractwa, bo to nie ma nic wspolnego z mozliwosciami systemu. Czy to, ze uzywasz darmowego systemu ktory daje Ci mozliwosc odtworzenia dowolnego DVD oznacza ze automatycznie jestes piratem? Jesli kupiles oryginalne DVD, to?... Dzieki tej symbiozie Windows moze uzyskac totalna dominacje na rynku(zwlaszcza firm gdzie nie moze byc piractwa). Kolejno MS musi zlikwidowac konkurencje wiec zaczal cudowac ze sterownikami i wydaje mu sie, ze twórcy sprzetu beda pisac je tak jak sobie on zazyczy olewajac przy tym inne systemu zwlaszcze te niewykorzystujace DRM. I co powiem: to od twórców sprzetu zalezy przyszlosc Microsoftu! Od tego czy mu sie podporzadkuja czy nie. Powstaja tutaj dwie kwestie czy firmy produkujace hardware pozwola sobie olac Viste i stracic duza czesc klientów, czy wybiora(razem wspolnie) inny/inne alternatywne systemy, i oleja totalnie MSNiestety, musze sie nie zgodzic po raz kolejny Producenci hardware nie musza wybierac, zostana w ten sposob jedynie zmuszeni produkowac i oferowac nabywcom dwa niemal identyczne towary jako zupelnie rozne produkty Problem nie polega na tym, czy ktos jest z MS czy przeciwko, a jedynie na tym, ze produkt przeznaczony i certyfikowany pod Viste nie bedzie mogl byc uzyty po zadnym innym systemem (zwlaszcza otwartym), ale wystarczy troche modyfikacji i mozna zaoferowac dwa produkty. Od razu nasuwa sie na jezyk, ze Linuksa albo MacintoshaJa dodal bym do tego niemal nieograniczone mozliwosci reaktywacji lub wyprodukowania wlasnego, calkiem nowego, w chwili obecnej nieznanego systemu. To nie jest specjalnie trudne i tacy potentaci jak IBM (majacy w tej dziedzinie w koncu spore doswiadczenia - OS4 Warp, ktory wyprzedzal MS o jakas dekade ale przegral przez marketing) czy Sony (w tej chwili korzystajacy z linuksa jako systemu dla wlasnych konsol) moga wypuscic cos nowego w przeciagu kilku miesiecy i mysle ze nie zawahaja sie tego zrobic jesli taka bedzie koniecznosc Czy jednak te systemy nie sa aby za malo popularne?W mgnieniu oka stana sie znacznie popularniejsze Jezeli przejdzie tak jak planuje MS, Open Source bedzie postrzegana jako mniejszosc w która nie warto inwestowac(przez firmy, instytucje albo poprostu uzywac na desktopie) bo tam nie chodzi muzyka, niedziala HD, nie dziala karta graficzna zgodna z DRM.Moze i tam nie dziala muzyka, ale przynajmniej mozesz byc pewny ze nie ma tam zadnych furtek dla NSA... Myslisz, ze jakikolwiek rzad suwerennego kraju zdecyduje sie na Viste jesli komus uda sie udowodnic istnienie takiej luki? To bylaby seria z karabinu maszynowego miedzy oczy MS. A rynek skurczyl by sie im do samych Satnow Zjednoczonych w ciagu kilku miesiecy. I koniec, bo w tym momencie kiedy wszystkie instytucje panstwowe (nazwijmy je w przenosni ZYSy, USy... ) przechodza na inne oprogramowanie. Przyszlosc pokaze. I niech Tux bedzie z wami!Ano, niech bedzie I niech Vista bedzie taka, jak ja nam pokazano... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi