Skocz do zawartości

Nvidia

PiT4

Rekomendowane odpowiedzi

moj problem jest nastepujacy:

w terminalu pisze loguje sie na konto roota,

wpisuje yum install kmod-yum...

instaluja sie sterowniki wszystko niby gra

nastepnie nvidia-config-display enable...

restartuje kompa i przy wlaczaniu, przy obliczaniu wszystkiego wyswietla sie: checking kernell nvidia module [ZAWIODL],

pomyslalem sobie moze zakutalizuje fedore 185 aktualizacji sie wyswietlalo wpisalem w terminalu yum update...

po tym fedora (_wogole_ → w ogóle) ORT nie chciala sie uruchomic:)

Witam,

W magazynie Linux+ Extra nr 75 (cały magazyn poświęcony jest Fedora Core 6) jest podana bardzo dobra procedura instalacji NVidii. Różni się ona od tej przedstawionej na stronie fedora.pl (czyli tej z yum).

Przepiszę ją tutaj, ale uwaga! Nie zadziała mi na FC-6 x86_64 - może wina kernela (sorki, nie jestem specem w linuksie, mogę się mylić). Natomiast świetnie działa na FC-6 dla x86.

1. Ze strony http://www.nvidia.com.pl ściągnij sterownik dla Linuksa. Zapisz na kartce jego nazwę!

2. Wciśnij CTRL-ALT-F1 , ponownie się trzeba zalogować, ale jako root!

3. Wpisz telinit 3 - odłączysz środowisko graficzne.

4. Przejdź do katalogu, gdzie zapisałeś paczkę ze strony NVidii.

5. wpisz sh nazwa_pliku.run (jako "nazwa pliku.run" wpisujesz nazwę tej paczki, na dzień dzisiejszy to NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746-pkg1.run - ale Ty wpisz tą z kartki!)

6. Rozpocznie się instalacja, wczytaj się dobrze w komunikaty, jest tam coś o dekomplilacji. Ja wciskałem wszędzie OK i poszło.

7. Włącz środowisko graficzne komendą telinit 5.

Teraz odpal jakiś edytor i otwórz plik etc/X11/xorg.conf i sprawdź w sekcji DEVICES w polu DRIVERS czy masz nv czy nvidia. Jeśli nv zmień na nvdia, zrestartuj wszystko i gotowe.

U mnie zadziałało. Mam tylko problem z ustawienem monitora na właściwy (Samsung SyncMAster 796MB), ciągle wraca mi do UNKNOW. Ale sterownik NVidia działa poprawnie.

Autor artykułu pisał jeszcze, że trzeba uruchomić dwie procedury, by NVidia ładowała się automatycznie. Ja tego nie dawałem, ładuje się automatem i bez tego, ale na wszelki wypadek podaję:

W konsoli jako root wpisujesz:

cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices

oraz

chown root.root /etc/udev/devices/nvidia*

I tyle. Podam jeszcze sprzęt, jaki mam, bo może na innych nie być tak miodowo: AMD 64 3000+, karta GeForce 6600 128MB, monitor Samsung SyncMaster 796MB.

• 2 months later...
ja sie zapytam natomiast jaki kmod obsluguje karte GeForce 7950 GX2 Gainward Bliss 1GB bo sie nie znam na tych sterach, nie wiem ktore stare, ktore nowe i ktore najwlasciwsze do mojej karty

z gory dzieki

Przecie na Livnie ładnie pisze że seria kmod-96xx jest dla kart opartych o chipset do Geforca3.W twoim przypadku tylko najnowszy kmod.

Po przeczytaniu posta Li Yu moje zdanie na temat Linux+ obniżyło się jeszcze bardziej :(

Ludzie: po to są przygotowywane rpmy, żeby z nich korzystać, a nie bawić się w binarki, które nie są dostosowywane do danej dystrybucji. Poza tym po co mieć w systemie jeden duży śmietnik?

u mnie wyskakuje zaraz po instalacji w terminalu taki komunikat...

Transaction Check Error:
  package kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2944.fc6 (which is newer than kmod-nvidia-96xx-1.0.9631-4.2.6.20_1.2933.fc6) is already installed
  package kernel-2.6.20-1.2944.fc6 (which is newer than kernel-2.6.20-1.2933.fc6) is already installed

Error Summary

co to możę znaczyć ?

daj

yum list installed | grep kmod-nvidia

i

yum list installed | grep kernel

i wklej wynik na forum :)

Oto wynik:

[root@localhost request]# yum list installed | grep kmod-nvidia
kmod-nvidia-96xx.i586                    1.0.9631-4.2.6.20_1.29 installed       
[root@localhost request]# yum list installed | grep kernel
kernel.i586                              2.6.20-1.2944.fc6      installed       
kernel-devel.i586                        2.6.20-1.2944.fc6      installed       
kernel-devel.i586                        2.6.18-1.2798.fc6      installed       
kernel-headers.i386                      2.6.20-1.2944.fc6      installed       
[root@localhost request]#

yum remove kmod-nvidia-96xx
yum remove kernel-devel-2.6.18-1.2798

Ściągnij kernel i kernel-devel stąd:

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...44.fc6.i686.rpm

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...44.fc6.i686.rpm

rpm -ivh kernel-2.6.20-1.2944.fc6.i686.rpm kernel-devel-2.6.20-1.2944.fc6.i686.rpm --replacepkgs --replacefiles
yum install kmod-nvidia-96xx

Powinno pomóc :)

• 2 months later...

Przepraszam że się dołanczam ale też mam kilka kerneli

# yum list installed | grep kernel
kernel.i686                              2.6.21-1.3228.fc7      installed
kernel.i686                              2.6.21-1.3194.fc7      installed
kernel-headers.i386                      2.6.21-1.3228.fc7      installed

i problem z berylem na GF MX 440

Starutuję z tego kernela

kernel.i686    2.6.21-1.3194.fc7

Może któryś usunąc?