Yaro Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 mam fc6, musze zawsze wpisywac /sbin/..... np. /sbin/ifconfig mam tak z wieloma polecaniami, pamietam ze w fc4 pisalo sie (_odrazu_ → od razu) ORT polecenie, czy tu jest inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 mam fc6, musze zawsze wpisywac /sbin/.....Jeśli to robisz jako nie-root, to dokładnie tak musisz robić. Użytkownik root powinien mieć poprawnie ustawioną ścieżkę, więc jeśli tak nie jest, to masz spapraną instalację. Nota bene w FC4 nie było inaczej Też tylko root miał domyślnie ustawianą ścieżkę do /sbin Wystarczy uzupełnić zmienną PATH. Off Topic I w ogóle warto poczytać o standardowych zmiennych systemowych. Sądzę, że to może również rozwiązać Twój problem z innego postu, tego o kłopotach z kompilacją jajka. A generalnie im mniej eksperymentów tym stabilniej działa system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boaboamti Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Witam Zamiast polecenia su używaj su -. Użycie su - zamiast su ustawia zmienną PATH na wartość domyślną dla danego użytkownika. Zmienia katalog na katalog domowy użytkownika. Użycie su nie zmienia bieżących zmiennych środowiskowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yaro Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Dzieki za info, jestem zielony z Linuksa, ma go dopiero pare dni. z jajkiem juz sobie poradzilem. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi