Jump to content

Zniknął Graficzny Pulpit Fc2

Jakurek
 Share

Recommended Posts

No i mam problem. Majstrowałem na pulpicie Gnome w FC2 w menu podręcznym(podczas bytności kursora na pulpicie FC2 wcisnąłem prawy klawisz myszy) . Wcisnąłem opcję "Utwórz aktywator" (chciałem ją wypróbować). No i spaskudziłem sobie pulpit. Po restarcie nie mam już ładnego pulpitu tylko wyświetla mi się niejaki Twm. Co to jest i jak przywrócić poprzedni pulpit Gnome. Dobrze, że pozostali uczestnicy sieci mogą pracować, bo by mnie zjedli. Zwłaszcza żona z córką.

Podejrzewam, że nie od aktywatora pochodzi ten problem... Wyłącz tryb graficzny (init 3 z (_root'a_ → roota) ORT), zaloguj się w trybie tekstowym na swoim użytkowniku i wpisz

switchdesk gnome

i powróć do trybu graficznego (startx).

Uczestnicy sieci (co to ma wspólnego? - tego nie mogłeś w ten sposób zepsuć:D) ? Ten komupter to serwer? Czy mamy rozumieć, że inni użytkownicy mają swoje menedżery okien i pulpity, tylko Ty nie?

Życzę Ci, żeby Cię nie zjedli :D

Do trybu graficznego nie musiałem się przełączać bo tylko taki aktualnie posiadam.

Po wpisaniu "switchdesk gnome" uzyskałem odpowiedź

.....

.....

.....

ERROR: GNOME not installed

Coś sie popierniczyło ale ja Gnoma nie usuwałem.

A co do sieci to ma sie to tak:

Na PC z FC2 jest maskarada za pomocą której udostępniam Internet rodzinie w sieci lokalnej.

W sieci lokalnej mam mam PC'ty z Windowsami 5 sztuk.

I chwała (_linuxowi_ → Linuksowi) ORT, że oni moga pracować a ja ten post piszę mimo, że na FC2 jest kłopot z Gnomem. Jak go przywrócić?

Może jakoś wywaliłeś jedną paczke z gnomem, spróbuj polecenia apt-get check, oczywiście jeśli używasz apt-get'a. Jeśli pamiętasz, co usunąłeś z gnome'a napisz, na pewno reistalacja nie będzie konieczna. Jeśli nie poprawi tego jesteś skazany na ponowną instalację gnome'a i na pewno wszystko będzie w porządku. Paczki z gnomem masz na płycie z fedorą. Przejdź do katalogu z paczkami i zainstaluj go : rpm -Uhv --replacefiles --replacepkgs gnome*. Potem użyj switchdesk gnome.

Jeszcze jedna przesłanka, mianowicie po wydaniu polecenia startx dostaje odpowiedź:

/root/.Xclients: line 8: /root/.Xclients-default: Nie ma takiego katalogu

apt-get check wykonałem ale nie pomoglo.

Nie rozumię "przejdź do katalogu z paczkami"

Czy na płycie czy w PC?

/root/.Xclients: line 8: /root/.Xclients-default: Nie ma takiego katalogu

cp /usr/share/switchdesk/Xclients.gnome ~/.Xclients-default

pomaga? Co masz w pliku ~/.Xclients? Ja mam to:

#! /bin/bash

# Created by Red Hat Desktop Switcher

if [ -e "$HOME/.Xclients-$HOSTNAME$DISPLAY" ]; then
   exec $HOME/.Xclients-$HOSTNAME$DISPLAY
else
   exec $HOME/.Xclients-default
fi

Taka mała uwaga: Linux to nie Windows! Na koncie roota nie powinno się robić takich rzeczy, a tym bardziej siedzieć w Xach...

http://skawina.eu.org/linux/root101.html

http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=7 (koncówka)

W pliku .Xclients mam to samo co Ty.

A plik który przekopiowałem (.Xclients.gnome na .Xclients-default) zawiera

exec gnome-session.

Ale nic to nie pomaga. A to co piszesz o siedzeniu na roocie to szczera prawda.

Jak uporam sie z tym Gnome obiecuję że nie bedę tego robił. Linki do których zostałem odesłany obiecuję, że przeczytam. Słowo.

Jeszcze jedna uwaga: co jakiś czas pojawia mi się na monitorze taki komunikat:

[Eagle-usb] Discarding message (pdu 1530 mru 1498) ale to chyba jest związane z czymś innym. Chyba z MTU.