szyna Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 witam mam taka mała sieć. do rutera jest podpięty komp z linuxem i chce sie do niego dostać z zewnątrz. przy próbie nawiązania połączenia przez ssh podaje komunikat o tajm ałcie. Gdy pinguję adres zewnętrzny sieci pojawia sie komunikat : adres nieosiągalny. Nie wiem jak do tego podejść padawan prosi o pomoc wielkich miszczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 przy próbie nawiązania połączenia przez ssh podaje komunikat o tajm ałcie. Gdy pinguję adres zewnętrzny sieci pojawia sie komunikat : adres nieosiągalny.Tak napisałeś, że ja już nie wiem, w którą stronę Ci nie działa? Jak spoza routera, to musisz otworzyć odpowiednie porty na routerze, żeby przepuścił do środka LANu. Pamiętaj, że wiele routerów domyślnie odrzuca niektóre typy pakietów ICMP, więc może nie odpowiadać na pingi. Jeśli z LANu nie możesz się dopingać na adresy WAN, to upewnij się, że chcą odpowiadać na ping. O ile wiem np. wp.pl nie odpowiada na takie żądania i nic dziwnego zresztą, bo teraz byle pętak może zrobić DoS przy pomocy pingania posługując się gotowcem znalezionym w sieci. A potem szpanuje jaki to z niego h4xi0r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Prawdopodobnie masz wlaczony firewall na ruterze... Sprawdz jaki masz adres WAN (zewnetrzny) rutera i sprobuj go ping'nac z zewnatrz - zobaczysz czy ruter w ogole odpowiada na ICMP. Jesli odpowiada, to musisz przekierowac na nim ruch przychodzacy na ktorys z portow (najlepiej nie domyslny) na maszyne z linuksem. Pamietaj jeszcze, zeby na linuksie wpuscic polaczenia przychodzace na odpowiedni port (na ktorym bedzie nasluchiwal sshd). Powodzenia //===== edit ===== Cos za dlugo pisalem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyna Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie moge pigowac hostów spoza sieci lokalnej (np onetu czy wp) pokozuje info ping : unknown host www.onet.pl jezeli pinguje po adresie IP to mam takie info connect: Network is unreachable ustawienia w network-scripts sa takie DEVICE=eth0 BOOTPROTO=none ONBOOT=yes IPADDR=192.168.0.100 NETMASK=255.255.255.0 #USERCTL=no #PEERDNS=no NETWORK=192.168.0.0 BROADCAST=192.168.0.255 TYPE=Ethernet USERCTL=no PEERDNS=no GATEWAY=192.168.0.101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Oj, cos mieszasz... A po IP mozesz pingowac? Sprawdz ping dns.tpsa.pl a potem ping 194.204.159.1 i jesli za pierwszym razem nie zadziala a za drugim zadziala to masz problem z DNS. Poszukaj na forum resolv.conf i najpierw popraw DNSy, pozniej zajmiemy sie reszta Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyna Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Jezeli pinguje po adresie IP jaka kolwiek strone to mam takie info connect: Network is unreachable wiec wydaja mi sie, ze jezeli po IP nie idzie to po co ustawiac DNS ? moze to cós pomoze [root@Serwer1 network-scripts]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth1 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth1 127.0.0.0 * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo nie wiem czy tutaj niepowinien byc wpis cos o default hehehe poradzilem sobie, wpisalem takie polecenie [root@Serwer1 etc]# route add default gw 192.168.0.101 ok i teraz nastepne putanie, czy te ustawienia default gateway beda zapisane po ponownym uruchomieniu kompa ? nie bardzo moge teraz spradzic, nie moge restartowac kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 To masz coś nie teges z Firewallem, miałem podbnie przy maskaradzie, EDIT z gateway zrób tak: route add -host numerki_bramy eth0 route add default gw numerki_bramy eth0 ewentualnie zmień nba ten co się łączysz z routerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 To masz coś nie teges z Firewallem, miałem podbnie przy maskaradzie, swiatex czytaj uważnie i ze zrozumieniem. szyna napisał przecież wyraźniehehehe poradziłem sobie, wpisałem takie polecenie [root@Serwer1 etc]# route add default gw 192.168.0.101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi