orrik Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Witam Pytanie pewnie dla ludzi siedzacych w temacie bedzie proste, ale ja niestety nie moge sobie z tematem poradzic. Sprawa rozbila mi sie o sambe a raczej o regulki iptables dla samby. Stad mam pytanie czy ktos móglby mi podpowiedziec jakie regulki iptables i w którym miejscu je dopisac w ponizszym skrypcie aby w sieci LAN dzialala samba ? Pozdrawiam Orrik IPT="/usr/local/sbin/iptables" INET_IFACE="eth0" INET_IP="xxx.yyy.zzz.ooo" INET_BROADCAST="xxx.yyy.zzz.iii" LAN_IFACE="eth1" LAN_IP_RANGE="192.168.0.0/24" LAN_IP="192.168.0.240" LO_IFACE="lo" LO_IP="127.0.0.1" $IPT -P INPUT DROP $IPT -P OUTPUT DROP $IPT -P FORWARD DROP $IPT -F $IPT -F -t nat $IPT -X -t nat $IPT -F -t filter $IPT -F -t filter $IPT -N bad_tcp_packets $IPT -N allowed $IPT -N tcp_packets $IPT -N udp_packets $IPT -N icmp_packets $IPT -N we_licznik $IPT -N wy_licznik $IPT -N proxy_we_licznik $IPT -N proxy_wy_licznik echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # BAD_TCP_PACKETS $IPT -A bad_tcp_packets -p tcp --tcp-flags SYN,ACK SYN,ACK -m state --state NEW -j REJECT --reject-with tcp-reset $IPT -A bad_tcp_packets -p tcp ! --syn -m state --state NEW -j LOG --log-prefix "New not syn:" $IPT -A bad_tcp_packets -p tcp ! --syn -m state --state NEW -j DROP # ALLOWED $IPT -A allowed -p tcp --syn -j ACCEPT $IPT -A allowed -p tcp -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPT -A allowed -p tcp -j DROP # TCP $IPT -A tcp_packets -p tcp -s 0/0 -m multiport --dports 21,22,25,53,80,106,110,113,143,433,783,953,993 -j allowed # UDP $IPT -A udp_packets -p udp -s 0/0 -m multiport --dports 53 -j ACCEPT $IPT -A udp_packets -p udp -i $LAN_IFACE --dport 67 --sport 68 -j ACCEPT # ICMP $IPT -A icmp_packets -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 8 -j ACCEPT $IPT -A icmp_packets -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 11 -j ACCEPT # INPUT $IPT -A INPUT -p tcp -j bad_tcp_packets $IPT -A INPUT -p all -i $LAN_IFACE -s $LAN_IP_RANGE -j ACCEPT $IPT -A INPUT -p all -i $LO_IFACE -s $LO_IP -j ACCEPT $IPT -A INPUT -p all -i $LO_IFACE -s $LAN_IP -j ACCEPT $IPT -A INPUT -p all -i $LO_IFACE -s $INET_IP -j ACCEPT $IPT -A INPUT -p all -d $INET_IP -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPT -A INPUT -p tcp -i $INET_IFACE -j tcp_packets $IPT -A INPUT -p udp -i $INET_IFACE -j udp_packets $IPT -A INPUT -p icmp -i $INET_IFACE -j icmp_packets $IPT -A INPUT -m limit --limit 3/minute --limit-burst 3 -j LOG --log-level DEBUG --log-prefix "IPT INPUT packet died: " # FORWARD $IPT -A FORWARD -i $INET_IFACE -d ! $INET_IP -j we_licznik $IPT -A FORWARD -o $INET_IFACE -d ! $INET_IP -j wy_licznik $IPT -A FORWARD -i $LAN_IFACE -p tcp -d $LAN_IP --dport 8080 -j proxy_wy_licznik $IPT -A FORWARD -o $LAN_IFACE -p tcp -s $LAN_IP --sport 8080 -j proxy_we_licznik $IPT -A FORWARD -p tcp -j bad_tcp_packets $IPT -A FORWARD -i $LAN_IFACE -j ACCEPT $IPT -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT $IPT -A FORWARD -m limit --limit 3/minute --limit-burst 3 -j LOG --log-level DEBUG --log-prefix "IPT FORWARD packet died: " # OUTPUT $IPT -A OUTPUT -p tcp -j bad_tcp_packets $IPT -A OUTPUT -p all -s $LO_IP -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -p all -s $LAN_IP -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -p all -s $INET_IP -j ACCEPT $IPT -A OUTPUT -m limit --limit 3/minute --limit-burst 3 -j LOG --log-level DEBUG --log-prefix "IPT OUTPUT packet died: " # SQUID $IPT -t nat -A PREROUTING -i $LAN_IP -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080 # MASKOWANIE $IPT -t nat -A POSTROUTING -o $LAN_IFACE -j SNAT --to $INET_IP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 A nie brakuje tam portów 135 i 445 po TCP i UDP? No i nie wiem czy to kopiowałeś czy przepisywałeś ręcznie, ale jest $IPT -F -t filter $IPT -F -t filter a powinno być chyba $IPT -F -t filter $IPT -X -t filter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orrik Napisano Styczeń 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Witam Ma być tak jak jest $IPT -F $IPT -F -t nat $IPT -X -t nat $IPT -F -t filter $IPT -F -t filter Tylko nie wiem co ma do tego port 135 ???? # cat /etc/services ... epmap 135/tcp # DCE endpoint resolution epmap 135/udp # DCE endpoint resolution ... To co próbowałem (na ile rozumiem tego firewalla) to dodać w sekcjach poniższe regułki ale z mizernym skutkiem : #TCP ... $IPT -A tcp_packets -p tcp -i $LAN_IFACE -m multiport --dports 139,445 -j allowed #UDP ... $IPT -A udp_packets -p udp -i $LAN_IFACE -m multiport --dports 137:139 -j ACCEPT Pozdrawiam Orrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Ma byc tak jak jest Nie rozumiem co ma na celu dwukrotne flushowanie lancucha filter, ale skoro tak twierdzisz... A porty pisalem z glowy bo nie mam windy. O ile pamietam, to po 135 chodzi netbios. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi