pukas Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 zainstalowalem Fedore 6 , mam dziwny problem z aktualizacja automatyczna. kiedy probuje to zrobic dostaje komunikat o bledzie Component: Software Updater Summary: TB8a9160cb comps.py:143:parse_package_list:CompsException Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pup", line 573, in ? main() File "/usr/sbin/pup", line 569, in main pup.run() File "/usr/sbin/pup", line 415, in run self.doRefresh() File "/usr/sbin/pup", line 193, in doRefresh self.reposSetup(pbar) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/pirut/__init__.py", line 153, in reposSetup self.doGroupSetup() File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 408, in doGroupSetup self.comps.add(groupfile) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 339, in add group = Group(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 57, in __init__ self.parse(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 133, in parse self.parse_package_list(child) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 143, in parse_package_list raise CompsException CompsException Local variables in innermost frame: self: Graphics package: digikam type: optinoal packagelist_elem: <Element 'packagelist' at 0x8e6a2d8> child: <Element 'packagereq' at 0x8e6a230> czy ktos moze wie jak rozwiazac ten problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boaboamti Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Mam dokladnie ten sam problem, dzis po instalacji kilku paczek tam mi sie zrobilo. NIe jestem pewny ale wydaje mi sie, ze to przez repozytoria, podczas istalacji korzystalem z wersji testowych i rozwojowych. Narazie walcze z problemem, jak uda mi sie cos zdzialac to napisze. Juz doszedlem Wyrzucilem wszystkie testowe repo i poszlo Zobacz w katalogu /etc/yum.repos.d jakie masz dodane. Zostaw sobie tylko podstawowe +livna i powinno byc dobrze. Uruchom jeszcze raz aktualizacje. U mnie pomoglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_west Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Witam, w końcu zainstalowałem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Wybór padł na Fedora Core 6, kiedyś widziałem u znajomego FC2 i spodobał mi się ten system. Wszystko skonfigurowałem i zainstalowałe, dzięki forum fedory poszło jak po maśle. Ale mam problem, którego rozwiązania nie znalazłem na forum. Przy właczaniu Dodaj/Usuń oprogramowanie, przy pobieraniu informacji wywala jakiś błąd. Component: Software Manager Summary: TB8a9160cb comps.py:143:parse_package_list:CompsException Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pirut", line 453, in ? main() File "/usr/sbin/pirut", line 449, in main pm.run() File "/usr/sbin/pirut", line 358, in run self.doRefresh() File "/usr/sbin/pirut", line 373, in doRefresh self.reposSetup(pbar) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/pirut/__init__.py", line 153, in reposSetup self.doGroupSetup() File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 408, in doGroupSetup self.comps.add(groupfile) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 339, in add group = Group(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 57, in __init__ self.parse(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 133, in parse self.parse_package_list(child) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 143, in parse_package_list raise CompsException CompsException Local variables in innermost frame: genre: optinoal self: Graphics package: digikam packagelist_elem: <Element 'packagelist' at 0x89f3c98> child: <Element 'packagereq' at 0x89f3ba8> Co dziwne z początku nic takiego nie wyskakiwało, zainstalowałem dzięki temu narzędziu kadu i xmms. W terminalu yum też działa bez zarzutu. Dodam, że połączenie z internetem jest w porządku, repo lviny też dodałem. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc, jak krok po kroku pozbyć się tego problemu, tylko proszę nie pisać żebym używał wyszukiwarki, bo już to robiłem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Strzelę w ciemno, bo przyznam, że nie wiem o co chodzi. Wolę jednak sam robić update i widzieć co mi wchodzi do systemu, więc nie korzystam z automatów. Na początek jako root wykonaj yum clean all Możesz spróbować odinstalować pakiet digikam (potem zainstalujesz na nowo jeśli będzie trzeba) yum remove digikam lub jeśli yum znowu zawiedzie to rpm -e digikam bo jakoś nie podoba mi się type: optinoalpowinno być "optional", ale możliwe, że to nie ma znaczenia. Potem ewentualnie możesz spróbwać zrebuildować jeszcze bazę RPM cd /var/lib/rpm cp Packages Packages_old rpm --rebuilddb Ta ostatnia operacja może trwać nawet kilkanaście minut - pod żadnym pozorem jej nie przerywaj. Po każdej z ww. czynności próbuj zrobić z konsoli jako root yum update [Edit] No jeśli obaj macie włączone repo testowe, to gratuluję. Nie wiem tylko czy to odwaga, doświadczenie czy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_west Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Zrobiłem po kolei tak jak napisałeś ale dalej to samo, czekałem cierpliwie aż wszystko się samo zakończy. Dodam że działam na Gnome. Co to jest ten pirut, gdzieś czytałem, że trzeba to zaktualizować ale nie wiem jak. Nie chce nić kombinować żeby nie uwalić systemu. EDIT: Zaryzykowałem, wpisałem yum install digikam i problem zniknął, mam nadzieje że już nie wróci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Zrobiłem po kolei tak jak napisałeś ale dalej to samo, czekałem cierpliwie aż wszystko się samo zakończy. Dodam że działam na Gnome. Co to jest ten pirut, gdzieś czytałem, że trzeba to zaktualizować ale nie wiem jak. Nie chce nić kombinować żeby nie uwalić systemu. EDIT: Zaryzykowałem, wpisałem yum install digikam i problem zniknął, mam nadzieje że już nie wróci qrcze dokładnie mam to samo: Component: Software Manager Summary: TB8a9160cb comps.py:143:parse_package_list:CompsException Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pirut", line 453, in ? main() File "/usr/sbin/pirut", line 449, in main pm.run() File "/usr/sbin/pirut", line 358, in run self.doRefresh() File "/usr/sbin/pirut", line 373, in doRefresh self.reposSetup(pbar) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/pirut/__init__.py", line 153, in reposSetup self.doGroupSetup() File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 408, in doGroupSetup self.comps.add(groupfile) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 339, in add group = Group(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 57, in __init__ self.parse(elem) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 133, in parse self.parse_package_list(child) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/comps.py", line 143, in parse_package_list raise CompsException CompsException Local variables in innermost frame: genre: optinoal self: Graphics package: digikam packagelist_elem: <Element 'packagelist' at 0x8f9ac98> child: <Element 'packagereq' at 0x8f9aba8> Pirut mi nie działa :/ ============ EDIT: To co, żeby Pirut działał jest potrzebny digikam? Ja pracuje na Gnome, to na diabła mi coś z KDE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2007 Instalowałem z płyty Live Fedore 8, gdybym wiedział, że tyle niespodzianek mnie czeka... jeszcze niedawno wszystko działało, nic nie usuwałem, jedynie co konfigurowałem to sieć i iptables (czy to może być w tym problem?) Info o błędzie informuje o jakimś atrybucie, o jakimś objekcie, to wygląda jakbym coś wywalił ale nic nie usuwałem: Component: pirut Summary: TBaa979ac4 priorities.py:88:exclude_hook:AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'samearch' Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/pirut", line 483, in <module> main() File "/usr/sbin/pirut", line 479, in main pm.run() File "/usr/sbin/pirut", line 407, in run self.doRefresh() File "/usr/sbin/pirut", line 423, in doRefresh self.doRefreshRepos(self._onlyrepo) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/pirut/__init__.py", line 339, in doRefreshRepos self.reposSetup(pbar, thisrepo) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/pirut/__init__.py", line 303, in reposSetup self.doTsSetup() File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/depsolve.py", line 72, in doTsSetup return self._getTs() File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/depsolve.py", line 85, in _getTs self._getTsInfo() File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/depsolve.py", line 91, in _getTsInfo self._tsInfo.setDatabases(self.rpmdb, self.pkgSack) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 529, in <lambda> pkgSack = property(fget=lambda self: self._getSacks(), File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 396, in _getSacks self.plugins.run('exclude') File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/plugins.py", line 169, in run func(conduitcls(self, self.base, conf, **kwargs)) File "/usr/lib/yum-plugins/priorities.py", line 88, in exclude_hook if opts.samearch: AttributeError: 'NoneType' object has no attribute 'samearch' Local variables in innermost frame: conduit: <yum.plugins.MainPluginConduit instance at 0xa576cac> commands: None opts: None Jakby to ktoś rozumiał to proszę o pomoc, pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2007 Jakby to ktoś rozumiał to proszę o pomoc, pzdrNajlepiej zrób (zróbcie) dwie rzeczy: 1.usuń piruta 2.korzystaj z yuma z konsoli Jeśli koniecznie chcesz mieć "ładne" okienkowe "dodaj/usuń", to spróbuj z konsoli jako root yum clean all i może potem ruszy. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że wszelkie graficzne nakładki na yum (pirut, yumex, kyum) to jedna wielka pomyłka (z całym szacunkiem dla pracujących nad tym programistów, bo z pewnością za jakiś czas zapanują nad błędami) Przy okazji: takie długie listingi błędów wklejaj pomiędzy znaczniki [codebox][/codebox] a nie pomiędzy [code][/code] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2007 piruta usuwałem, potem instalowałem na nowo, bez konsoli to się nie dało:) działało i nagle przestało, ale raczej na pewno po restarcie;/ korzystam prawie zawsze z yuma, ale czasami dodaj/usuń przydaje się, automatyczny update, też wywala mi błędy edit:usunąłem i zainstalowałem ponownie yum-priorities i teraz wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi