Skocz do zawartości

Prak Dźwięku W Laptopie (intel Corporation 82801g)

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem sobie laptopa Packard Bell W8933. Zainstalowałem na nim Fedorę 6 prawie wszystko śmiga oprócz dźwięku.

Karta pomimo że wykryta nie daje znaku życia. Pogooglałem trochę i znalazłem kilka podobnych problemół jednak zazwyczaj było tona starszej ALSIE i starszych jajkach. Wszysy pisali że po zainstalowaniu nowszej wersji było już dobrze.

Mój laptop ma taki ciekawy dotykowy wyłacznik dźwięku. Pod windowsem po jego dotknieciu programowo wycisza dźwięk. Jednak bez oryginalnego sterownika nie powinno to mieć wpływu na działanie dźwięku pod linuksem.

Czy ktoś może zmusił kartę Intel Corporation 82801G do działania pod Fedorą ?

Mój konfig:

# lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)

# lsmod | grep snd
snd_hda_intel          24537  1
snd_hda_codec         164545  1 snd_hda_intel
snd_seq_dummy           8133  0
snd_seq_oss            37057  0
snd_seq_midi_event     11841  1 snd_seq_oss
snd_seq                57009  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         12365  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            46433  0
snd_mixer_oss          20545  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                80965  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
snd_timer              26693  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    58181  11 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore              12193  1 snd
snd_page_alloc         14281  2 snd_hda_intel,snd_pcm

# cat /etc/modprobe.conf
alias eth0 e100
alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-card-0 index=0
options snd-hda-intel index=0 model=laptop-eapd
remove snd-hda-intel { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-hda-intel position_fix=1

Z góry dzięki za odpowiedź.

ja już wielokrotnie pisałem o problemach z kodekiem HDA intel audio, w obecnej chwili mam FC6 i386 po wszystkich

poprawkach, niestety tem kodek raz działa raz nie, w obecnej chwili mam skompilowane paczki w wer. 1.0.14.rc1 i rc2:

1 alsa-driver

2 alsa-lib

3 alsa-util

Jak na razie to działa i wykrywa kodek intela HDA w "alsaconf" i po skonfigurowaniu działa dźwięk - nie wiem jak długo.

Przy FC6 jest to błąd samej fedory, bo na kubuntu i opensuse działa kodek bezbłędnie i to na starszych kernelach i paczkach

alsy.

U mnie chyba jednak jest glębszy problem ponieważ dźwięk mi nie działa na OpenSUSE 10.2 :(

Jest to ciekawe ponieważ kolga ma laptopa FJ na tym samym sprzęcie co mój i u niego wszystko dobrze działa.

Na jakim laptopie śmigasz ??

Tak troche OT, ale w celu uscislenia -

Laptop to sprzet bardzo nietypowy, w taki znaczeniu ze 2 modele o identycznych podzespolach i parametrach moga sie zachowywac diametralnie roznie z punktu widzenia systemu operacyjnego.

Przyczyna jest jedna, ale zasadnicza - pomiedzy hardwarem i systemem operacyjnym jest jeszcze kawalek softwareu nazywany BIOSem - zasadniczo bardzo rozny u roznych producentow. Stad masa problemow z APMD, ACPI, kontrolerami SATA/SATAII... po prostu producenci nie trzymaja sie zadnych standardow i robia co chca.

Proponuje wiec (skoro teoretycznie wasze lapki sa bardzo podobne - tyle ze Twoj jest PB a kumpla FJ?) przebrnac przez BIOS kumpla i sprobowac podobnie poustawiac Twoj... Nie zdziw sie jednak jesli pewnych opcji dostepnych u Twojego kumpla nie znajdziesz u siebie w ogole a znajdziesz za to jakies inne... ;)

Powodzenia