Skocz do zawartości

Problem Z Obrazem

Docento

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj instalnalem Fedora2 na nowym, innym kompie i dziala normalnie, mozna

sie zalogowac na (_root'a_ → roota) ORT itd. itd., ale jest taki upierdliwy jokes z ktorym

nie moge dac sobie rady. Po wylogowaniu sie z konta nie ma w ogole ani

konsoli ani monitu o uzytkownika tylko taki komunikat:

--------------------------

24K / 54HZ

Frequency is out of range

Komputer DELL PIV, monitor DELL 17", grafika ATI Rage 128 PRO. Probowalem w

roznych rozdzielczosciach z roznym odswiezaniem i dalej to samo. To jest

wkurzajace, bo jak pojawi sie powyzszy komunikat to juz nic nie mozna zrobic

tylko restart. Jesli macie jakies koncepcje bede wdzieczny za kazda rade.

24K / 54HZ

Hmm... wygląda na jakiś błąd z DDC :/ Spróbuj najnowszych Xów z Rawhide'a → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...86/Fedora/RPMS/ (być może będziesz musiał doinstalować http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/2/i3....4.0-1.i386.rpm Niektórym pomagało zainstalowanie binarnych sterowników... Jeśli problem nie minie, to trzeba to zgłosić na Bugzillę albo od razu http://bugs.freedesktop.org (tak jak to jest to opisane tutaj → http://www.redhat.com/archives/fedora-test...t/msg00459.html ).

juz nic nie mozna zrobic tylko restart.

Można wcisnąć przycisk POWER - system bezpiecznie się wyłączy.

> 1. jakie dokładnie oznaczenia ma ten monitor?? (tzn. DEll 17 i co)

To jest DELL 771p

> 2. Jaki monitor wybrałeś podczas instalacji??

Dokladnie ten co wyzej. Dodatkowo grafike dokladnie ta: ATI Rage 128 PRO Ultra GL AGP.

Mysle, ze to problem dla prawdziwego linuxowego 'kozaka' ;-) Troche tez

pogooglowalem i widze, ze nie tylko ja mam z tym klopoty:

http://www.redhat.com/archives/fedora-list...e/msg00883.html Ale jak

widac tez bez rozwiazania. Denerwujace jest to, ze na kompletnym skladaku

zainstalowalem Fedore i dziala bez zadnego problemu, a tu na firmowym DELL'u robi mi

pod gorke.

No i jak mi tu Fedora fochy strzela przy monitorze to co dopiero bedzie przy Oracle'u?! :-) (Bo takie ma byc jej przeznczenie).

(_odrazu_ → od razu) ORT mówię że nie mam tego monitora więc ten motyw może nie zadziałać. Poza tym nie jest to rozwiązanie szczególnie profesjonalne.

Zauważyłem, że jak się ma 17" monitor to domyślne ustawienia instalatora Fedory (które także potem przekładają się na ustawienia konsoli - to to jak wyjdziesz z X) nie są najszczęśliwsze. Sam miałem z tym problem chociaż nie wywalało mi displaya.

Zrobiłem rzecz następującą:

1. musisz przeinstalować system (dlatego nie jest to profesjonalne)

2. jak odpali Ci się instalator z pierwszej płytki i pokaże się pierwszy ekran nie należy wciskać (_odrazu_ → od razu) ORT <ENTER> tylko wpisać:

linux resolution=1024x768

i zatwierdzić.

3. przeprowadzić proces instalacji

4. reboot i powinno działać.

Jak coś to pisz.

P.S. jeszcze raz zastrzegam że tego na DeLL'u nie przetestowałem

Dzieki za wskazowke, bo to moze (ale nie musi) byc rzeczywiscie to. Dlatego, ze z tego co pamietam na poprzednim kompie tez z monitorem 17" zadeklarowalem na poczatku instalacji resolution i nie bylo potem zadnych problemow.

OK, nie rzucam slow na wiatr - jutro przetestuje to rozwiazanie i napisze, czy to bylo to i czy pomoglo.

napisze, czy to bylo to i czy pomoglo

Byłbym wdzięczny bo sam ciekaw jestem. Powodzenia

Wiec niestety bez powodzenia :-( Zainstalowalem ponownie z opcja resolution=1024x768 i strzela z wydechu tak samo.

Na grupie dyskusyjnej pl.com.os.linux poradzili "Na jakich sterownikach próbujesz? Może checknij z www.ati.com i użyj narzędzia fglrxconfig do tworzenia konfiga XFree86."

Chcialem sciagnac sterowniki ale nie ma do ATI Rage 128 - sa tylko do RADEON'a. No, a samego narzedzia 'fglrxconfig' tez nie znalazlem.

Co jeszcze zauwazylem. To, ze jesli daje [Ctrl]+[Alt]+[F1] to przechodzi normalnie - tylo przy wylogowaniu jest problem.

To tyle - jesli macie jeszcze jakies koncepcje to byloby fajnie.

ps.

BTW dostalem nowy dysk i chcialbym przezucic Fedore na inny, dedykowany HDD. W tym celu z tego co mam musze ja wywalic, bo teraz jest na wspolnym z WinXP. Jak to zrobic? Jak to zrobic, zeby wywalic calkowicie Fedore i zachowac WinXP? Czy na forum sa jakies porady, albo w sieci jakies info??

Czytałem o Twoim problemie. Występuje bardzo rzadko i tylko przy wylogowywaniu się. Jest spowodowany bugiem jakiegoś programu, także pewnie trudno będzie znaleźć rozwiązanie lub obejście problemu...

Odnośnie przenoszenia FC przeczytaj to. Po przeniesieniu FC możesz pierwotną partycję skasować np. za pomocą Partition Magic i ten obszar dołączyć do dysku WinXP.

No nic. Dzieki wszystkim za rady i wskazowki. Nie chce mi sie z tym dalej walczyc. Tym niemniej zagwozdka jest niezla.

Najwazniejsza jest dla mnie dzialajaca konsola, a sam system operacyjny nie jest dla mnie celem samym w sobie. Ma dzialac i juz, a ze dziala to jest OK :-)

Ps. Odnosnie wywalania Fedory z dysku. Mam Partition Magic 8, wiec dam rade wywalic i polaczyc partycje, ale jest jeszcze GRUB. Wystarczy wyczyscic to fdiskiem: fdisk /mbr ???

Szkoda że nie wyszło. Zrobisz jak chcesz ale powiedz mi jeszcze czy masz automatyczne odpalanie X'ów, czy wklepujesz startx??

Widze, ze kolega idzie tym samym tropem, albo ja ide tym samym tropem co Ty :-)))

Reasumujac to wszystko.

* Bylo tak: odpalalem Fedore od razu w runlevel5 - tzn. w iX'ach i wszystko przebiegalo bez problemu. Potem jednak przy wylogowaniu (_linuxowi_ → Linuksowi) ORT spadal lancuch i sie wykrzaczal i ten znany, wkurzajcy komunikat bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek.

* Teraz jest tak: zmienilem runlevel na 3 i po zalogowaniu odpalam X'y. Potem sie wylogowuje i jest OK. Co prawda strzlela tam z jakis warningow ("Nie mozna otworzyc pliku 'applications:///Office/redhat-<rozne_nazwy>.desktop': Nie odnaleziono pliku), ale to jest chyba ten blad o ktorym wspominal kolega '_Pat'.

W kazdym razie jest to jakies rozwiazanie. Moze niebyt eleganckie, bo to tak jabysmy wzieli tabletke na bol zeba, ktory i tak jest chory, ale i tak jest lepiej niz bylo. Jak mi sie uda odnalezc log do ktorego wpadaja komunikaty po wylogowaniu sie z X'ow to moze bede wiedzial cos wiecej.

* Teraz jest tak: zmienilem runlevel na 3 i po zalogowaniu odpalam X'y. Potem sie wylogowuje i jest OK. Co prawda strzlela tam z jakis warningow ("Nie mozna otworzyc pliku 'applications:///Office/redhat-<rozne_nazwy>.desktop': Nie odnaleziono pliku), ale  to jest chyba ten blad o ktorym wspominal kolega '_Pat'.

Problem, który opisałem (a właściwie nie) dotyczy tego komunikatu:

24K / 54HZ

Odnośnie błędu

'applications:///Office/redhat-<rozne_nazwy>.desktop

zaglądnij tu i być może jeszcze tu