kamil3d Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Witam. Właśnie zainstalowałem sobie fedore 6 i mam problem, bo podczas instalacji nie mogłem sobie wybrać który system będzie mi się włączał jako pierwszy :lammer: A dokładniej chodzi mi o to, ze przy włączaniu komputera jeśli nic nie kliknę jak się włączy ten program do wybierania systemów to automatycznie włącza mi się Fedora, a ja chcę żeby automatycznie ładował się XP-ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Edytuj /boot/grub/grub.conf Tam jest linijka default, zmien jej wartosc na 1 lub 2, w zaleznosci którym systemem jest XPek. Oczywiscie numerowanie "informatyczne" - od zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Czy możesz mi dokładnie napisac jak to zrobic? Ten plik mma edytowac w Windowsie czy w (_linuxie_ → Linuksie) ORT i w jaki sposób, mam go otworzyc w eduytorze tekstów i ustawić 1 albo 2?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Plik ten znajduje się na partycji linuksowej w katalogu /boot/grub/grub.conf. Jest to plik tekstowy, tak jak wszystkie znane mi pliki konfiguracyjne pod linuksem, więc zrobisz to zwykłym edytorem tekstu. Najlepiej jak włączysz terminal, wpiszesz su - logując się jako root (ten myślnik jest ważny), po czym gedit /boot/grub/grub.conf , jeśli masz GNOMa. Jak wybrałeś podczas instalacji KDE, to nie wiem jak się tamtejszy edytor tekstu nazywa. To czy wpisać tam 1 lub 2 zależy od tego, który wpis ma być domyślnym. Pierwszy jest oznaczany jako 0, drugi jako 1, trzeci jako 2. Jeśli Windows jest drugi, wpisz 1, bo tak jak powiedziałem wcześniej - numerujemy jak informatycy, czyli od zera. Na przyszłość, cytując pewnego forumowicza : google.com jest najbardziej obczajonym gościem na tym forum, więc najpierw zapytaj jego. No i apel: poczytaj http://newbie.linux.pl/ a wiele się dowiesz o podstawach. Polecam też faq.fedora.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Ale gdzie ja to mam zmienić?? Pokazało mi sie coś takiego: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,6) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,6)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.18-1.2798.fc6) root (hd0,6) kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.18-1.2798.fc6.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 default=1 Polecam "man grub" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tewu80 Napisano Luty 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2007 Najprościej: System->Administracja->Program startowy - tam możesz wybrać domyślnie uruchamiany system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi