Skocz do zawartości

Uprawniwnia Jako Root W Gnomie

wertiks

Rekomendowane odpowiedzi

jestem poczatkującym w fedorze i mam pytanko:

jestem w gnomie i chciałem w katalogu zmienic uprawnienia lub w pliku dopisac dane np: zeby mi sie automatycznie uruchamiała neostrada ,

za kazdym razem trzeba miec uprawnienia root jak to zrobić

chce zmienić to wchodzac przez komputer- system plików i tam sobie znajduje katalogi i pliki

Ja polecam nie pakować się w rootowanie pod Nautilusem.

Od tego jest konsola i su -

Do zmiany uprawnień plików i katalogów służy chmod albo (jak się chce zmienić właściciela pliku) chown. Informacje na ich temat jak zawsze znajdą państwo pod komendą man ;)

A do dopisywania różnych rzeczy do pliczków konfiguracyjnych czy innych tego typu manipulacji polecam mc (albo po prostu konsolowy edytorek nano - prosty i przyjemny).

I na koniec - Linux to nie Windows. Tu trzeba troszkę zmienić spojrzenie na pewne rzeczy i uświadomić sobie, że konsola nie gryzie i często jest znacznie wygodniejsza niż tryb graficzny.

gość zadał wyraźne pytanie, dałem odpowiedź najbliższą jego oczekiwaniom - sam używam konsoli, często mc ale:

Linux to nie Windows
- czy sugerujesz, że nautilus to element Windows? Jakie zagrożenia widzisz w jego użytkowaniu - przecież to integralna część Gnome?

Mógłbyś rozwinąć?

Czy edycja np. "modprobe.conf", poprzez nautilus-super, "prawo-klik" i wybranie "otwórz za pomocą Edytor Tekstu", oraz wejście do konsoli, zalogowanie jako root, i użycie "gedit etc/modprobe.conf" nie jest tym samym? Przecież zmian dokonujemy tym samym edytorem?

:)

Ja polecam nie pakować się w rootowanie pod Nautilusem.

Od tego jest konsola i su -

Popieram. Root w graficznym - "goście" w systemie ;)

"root" to jest taki koleś, który wszystko może w systemie. I łatwiej jego ruchy pod konsolą kontrolować ;)

GDM nie zakazuje logoawnia jako root bez powodu, prawda? Zresztą mnie nie podoba się nawet opcja autoryzowania programów jak pirut itd, metodą ikonki w trayu. Dobrze rzekł Russel Cocker(deweloper SELinuksa), ze w X11 nie warto się logować jako root, bo okna X11 mają możliwość czytania z innego okna, bufora okna, klawiatury itd.

czy sugerujesz, że nautilus to element Windows? Jakie zagrożenia widzisz w jego użytkowaniu - przecież to integralna część Gnome?

Mógłbyś rozwinąć?

programy powinny chodzić z minimalnymi prawami, jakie są potrzebne do ich prawidłowego funkcjonowania, dodatkowo mysle, że używając nautilusa na prawach roota, czułbym się conajmniej nieswojo ;) pomijając wszystkie inne aspekty... błędy jakie mogą się pojawić podczas działania takich aplikacji, też chodza na prawach roota ;)

W FC6 GDM ma domyślnie zaznaczoną opcję ""Allow local system admnistrator login", co pozwala na logowanie do systemu jako root.

Co nie zmienia faktu, że to durny pomysł, a ta opcja występować (szczególnie jako domyślnie włączona) nie powinna. Dziękuję :)

W FC6 GDM ma domyślnie zaznaczoną opcję ""Allow local system admnistrator login", co pozwala na logowanie do systemu jako root.
Zgadza się. I wg mnie jest to przejaw niezdrowego dążenia do przerobienia Linuksa na wyrób windowsopodobny - na windach też (o ile sobie tego nie zmienisz) podstawowy użytkownik ma uprawnienia admina. Chyba nie muszę Cię przekonywać jaki ma to wpływ na instalowanie się np. trojanów ściąganych z wrogich stron przy okazji ich (czasem przypadkowego) odwiedzania, spyware'u i innego niepożądanego śmiecia.

Nie trzeba mnie przekonywać (sam korzystam z konsoli), jednak wciąż (mimo tej opcji w GDM) jest lepiej niż w Windows, bo tu trzeba się świadomie zalogować jako root, a w win większość użytkowników jest nieświadoma faktu posiadania pełnych uprawnień i zagrożeń z tym związanych.

Pozdrawiam! :)

Świadomie? Może i tak, ale logowanie jako root(chodzi mi o X11 i w aplikacjach graficznych) po prostu nie ma sensu. Sam X-Serwer pracuje jako root, a nie jako jakis inny user(jak GDM) i to juz jest bez sensu. Dolewanie oliwy do ognia.... Zresztą zobacz, co te okienkowe administratory naprawdę potrafią - 3-4 razy mniej niz konsolowe odpowiedniki. Koronny przykład: pup i pirut. Nakładki na czystego yuma. Jak yum wywali błąd, to w konsoli będziesz wiedzieć, o co chodzi, a w okienkach... Może ci je w ogóle zrypać.