Skocz do zawartości

Probelm Ze Startem

buster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zdarzyło mi się coś dziwnego. Mam serwer na FC3. Wszystko chodziło bardzo ładnie, ale niestety ostatnio wyłączali mi prąd na dość długo, więc musiałem wyłączyć serwer. No to z konsoli shutdown -h now i już. Po weekendzie wracam, próbuję odpalić serwer, i lipa. Niestety nie wstał. i zachodzę w głowę co może być.

Co widzę podczas startu na ekranie. Kernel wstaje bezproblemowo. Wszystkie urządzenia działają bez zarzutu. Macierz (programowa) sie uruchamia, a następnie pojawia się taki komunikat:

Creating root device
Mounting root filesystem
kjournald starting. Commit interval 5 second
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode
switching to new root
security: 3 users, 4 roles, 280 types, 16 bools
security: 53 classes, 5494 rules

Następnie pojawia mi się tekst, który mam w issue, czyli wizytówka systemu, a pod spodem mam:

(none) login:

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co jest grane i jak to naprawić. Nadmienię, że nie mogę się zalogować. Logów żadnych nie mam. HEELLPPP!!!!

Niestety nie pomogło.
Zachowanie dziwne jeśli faktycznie robiłeś normalny shutdown a nie było to gwałtowne wyłączenie. A dyski tylko wewnętrzne? Może coś jeszcze trzeba odpalić?

No i Google: "switching to new root", pierwszy link, drugi post od góry - może coś podobnego?

mkinitrd i odtworzenie obrazów ramdysków nie przyniosło rezultatów pozytywnych. Nadal to samo. Kwestia wyłącznie. Nie jestem pewien, ale zdaje się, że jak wychodziłem w piątek to lampka na obudowie serwera się paliła. Znaczy się nie wyłączył do końca. W momencie kiedy UPS przestał już dawać napięcie, musiał się wyłączyć. Czyli procedura shutdown -h now nie zawiesiła się. Może to coś naprowadzi. Dyski jak najbardziej wewnętrzne.

No coż. Po głębokiej analizie problemu, wynikło mi, że initrd jakoś dziwnie działa. Zacząłem analizować ten plik i zauważyłem, że wewnątrz niego jest jakiś skrypt basha, który to ten skrypt mountuje różne systemy plików jak i tworzy coś co się zwie /sysroot, w którym później próbuje zamountować system plików root. Przytoczę ten skrypt basha:

#!/bin/bash

mount -t proc /proc /proc
setquiet
echo Mounted /proc filesystem
echo Mounting sysfs
mount -t sysfs none /sys
echo Creating /dev
mount -o mode=0755 -t tmpfs none /dev
mknod /dev/console c 5 1
mknod /dev/null c 1 3
mknod /dev/zero c 1 5
mkdir /dev/pts
mkdir /dev/shm
echo Starting udev
/sbin/udevstart
echo -n "/sbin/hotplug" > /proc/sys/kernel/hotplug
echo "Looading scsi_mod.ko module"
insmod /lib/scsi_mod.ko
echo "Loading sd_mod.ko module"
insmod /lib/sd_mod.ko
echo "Loading libata.ko module"
insmod /lib/libata.ko
echo 'Loading sata_sil.ko module"
insmod /lib/sata_sil.ko
echo "Loading ata_piix.ko module"
insmod /lib/ata_piix.ko
echo "Loading raid1.ko module"
insmod /lib/raid1.ko
echo "Loading jbd.ko module"
insmod /lib/jbd.ko
echo "Loading ext3.ko module"
insmod /lib/ext3.ko
/sbin/udevstart
raidautorun /dev/md0
echo Creating root device
mkrootdev /dev/root
umount /sys
echo Mounting root filesystem
mount -o defaults --ro -t ext3 /dev/root /sysroot
mount -t tmpfs --bind /dev /sysroot/dev
echo Switching to new root
switchroot /sysroot
umount /initrd/dev

Podczas startu systemu wszystko przebiega oki. Efekt wykonania skrytpu kończy mi się na

echo "Loading ext3.ko module"
insmod /lib/ext3.ko

Tzn. widzę, że coś tam się jeszcze wyświetla dalej, ale nie pozostaje to na ekranie.

Dalej to już jak powiedziałem wcześniej, wizytówka systemu z issue i prompt loginu poprzedzony (none).

Co może być grane?? Czy jest możliwość włączenia pełnego echa podczas startu initrd i żeby cały wynik został na ekranie??