Skocz do zawartości

Radeon 7200 - Zadziala, Czy Nie?

Dro77naR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje, ze nie podpadne nim moderatorom ;)

Chce zainstalowac sobie FC2, ale obawiam sie problemow zwiazanych z moja karta graficzna. Otoz posiadam karte Radeon 7200, do ktorej firma ATI nie wydala sterownikow dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Na Debianie z tego powodu nie bylem w stanie uruchomic srodowiska graficznego (tzn. najpierw sie uruchomilo, ale pozniej, jak zmienilem ustawienia wyswietlania srodowisko graficzne przestalo sie wyswietlac. Ciagle wyskakiwal jakis blad). Na SuSE 9.1 karta zostala rozpoznana jako bodajze Radeon QT i jako taka dziala prawidlowo, tzn. srodowisko graficzne sie uruchamia :)

Jak wyglada ta kwestia w FC2? Czy karta zostanie rozpoznana prawidlowo? Czy bedzie dla niej akceleracja 3D?

Eh, widze, ze napisalem w zlym dziale, wiec prosze moderatorow o przeniesienie i nadal cierpliwie czekam na odpowiedz :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Dro77naR

[ciach]

Chce zainstalowac sobie FC2, ale obawiam sie problemow zwiazanych z moja karta graficzna. Otoz posiadam karte Radeon 7200, do ktorej firma ATI nie wydala sterownikow dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT.

[ciach]

Jak wyglada ta kwestia w FC2? Czy karta zostanie rozpoznana prawidlowo? Czy bedzie dla niej akceleracja 3D?

[ciach]

wedlug mnie nie powinienes miec zadnych klopotow z instalacja czy tez konfiguracja.. do niedawna intensywnie uzywalem radeon 7000 64MB, podczas instalacji byl rozpoznawany, nic nie trzeba bylo poprawiac. 3D rowniez powinno Ci dzialac

dokladne info (dostac sie tu mozna linkami ze strony fedora.redhat.com)

http://freedesktop.org/~xorg/X11R6.7.0/doc...c/radeon.4.html

Ati radeon 9200SE rozpoznany u mnie został bezbłędnie, Fedora za instalator ma 100 pkt

na 100 możliwych:)

Ja też używam radeona 9200SE i chociaż został rozpoznany i działał to jednak chromium B.S.E skakał. (brak akceleracji).

Ale zainstaloałem fglrx i wszystko jest wporządku :)

fglrx chyba nie obsługuje radeona 7000, więc karta będzie działać, X odpalisz, ale nie będziesz miał akceleracji i w gry nie zagrasz,

No to Fedora zainstalowana. Karta graficzna od razu zostala rozpoznana prawidlowo :) I super.

Teraz musze sobie poradzic z 1500 innych problemow, bo ta Fedora wcale taka prosta i intuicyjna nie jest. Niemniej dziekuje :)

Cieszymy sie razem z Toba :D

Czeka Ciebie tylko 1258 problemow, pogloski o 1500 problemsach sa mocno przesadzone! ;) Fedora nie jest dla wszystkich, tylko dla wybranych :D

pozdro