marchewczak Napisano Wrzesień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2004 Pomóżcie!!!. Mam problemy z uruchomieniem obsługi JAVA w przeglądarkach. Oprócz zawartej w FedoraCore2 (jądro 2.6.5) przeglądarki Mozilla 1.6, zainstalowałem sobie najnowsze wersje przeglądarek: Netscape 7.2 oraz Opera 7.54. Z samą instalacją nie było problemów. W opisie podają, że nie obsługują one Javy. Ściągnąłem więc też ze strony www.java.com JAV dla Linuksa i też ją zainstalowałem. Postępowałem zgodnie z instrukcją tj. Zainstalowałem JAV, nastepnie dodałem odpowiednie pliki do katalogów plugin powyższych przegladarek, uaktywniłem opce enable Java w nich i nie działa Chodzi mi o to, że chcę korzystać z czatów na Wirtualnej Polsce i Onecie, a prawie każdy czat wymaga Javy i jak to sie mówi "jest TORBA" )) Z góry dziękuję. Pozdro. PS. Sorki!, że zawróciłem wam głowę. Przed chwilą przeczytałem, że czaty np.: z Onetu bazują na Microsoft Java VM - nie wiem czy to uruchomię w FedorzeCore2 )) czyli pewnie zainstalowałem poprawnie Jave, ale to nie ta Java )) Jeśli ktoś coś wie, to Proszę o poradę W pomocy na czacie Onetu piszą: Nowy czat przystosowany jest tylko dla systemów Windows i przeglądarek IE Użytkownikom innych systemów operacyjnych i przeglądarek zalecamy korzystanie ze starej wersji czatu. Stary czat jest i będzie dostępny. Wystarczy w oknie logowania wybrać link "stary czat" TYLE TYLKO, że stary czat też się nie uruchamia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2004 Zobacz tutaj. Jest dużo o JaVie i można ją stosować do innych przeglądarek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marchewczak Napisano Wrzesień 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2004 Udało mi się w końcu zainstalować Wirtualną Maszynę Jawy na FedoraCore2, ale tylko w przeglądarce Netscape 7.2. Pobieżnie sprawdziłem że działają czaty na: Onecie - i to nowy czat, choć Onet pisze, że nie obsługuje Netscape, Wirtualnej Polsce i Interii, ale tylko pobieżnie -zalogowałem się i czat się uruchomił. Zobaczyłem osoby i się zaraz wylogowałem. Nie wiem czy wszystko będzie OK. Niestety nie udało mi się uruchomić Javy na Mozilli 1,6 i Operze7.54. Jak uruchomiłem w Netscape: Ściągnąłem ze strony: www.java.com plik - j2re-1_4_2_05-linux-i586-rpm.bin. Jako root wydałem z konsoli polecenie: chmod a+x j2re-1_4_2_05-linux-i586-rpm.bin, a następnie: ./j2re-1_4_2_05-linux-i586-rpm.bin pojawi się tekst licencji -trzeba zaakceptować licencję. Po tym należy jeszcze wydać polecenie: rpm -iv j2re-1_4_2_05-linux-i586.rpm. Następnie trzeba wejść do katalogu, gdzie są zainstalowane pluginy Netscape-a - u mnie: /usr/local/netscape/plugins i wydać polecenie: ln -s /usr/java/j2re1.4.2_05/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so. Utworzy się symlink, co można sprawdzić wchodząc do tego katalogu -pojawi się plik (skrót) o nazwie: libjavaplugin_oji.so. Następnie nalezy jeszcze sprawdzić czy w Netscape w Edit/Preferences jest ustawione Enable Java i wszystko. Aha jak sprawdzić czy Jawa działa. Najlepiej wejść na stronę: http://www.java.com/en/download/help/testvm.jsp - zobaczymy tańczące logo Jawy i napis Congratulations!. Na stronie www.java.com jest dokładny opis instalacji dla Linuksa. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2004 Ja musiałem zainstalować javę tylko po to by mój brat mógł grać na kurnik.pl. Zajeło mi to góra 10 minut. Na początku zainstalowałem z RPM ale nie chciało iść, miałem już zrezygnować gdy sobie przypomniałem o cudownym programie jakim jest synaptic. Wpisałem w wyszukiwarce słowo "java" znalazło mi "Sun Java 2 Plug-in for the mozilla browser" zainstalowałem to i działa prawie idealnie, kurnik przynajmniej tak działa, tylko czcionek polskich nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2004 Skoro zainstalowałeś javę w netszkapie, powinno Ci się udać z Mozillą i Operą. Wystarczy utworzyć symlinki w katalogach plugins tych przeglądarek, zupełnie tak, jak to już zrobiłeś z Netscape. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2004 Następnie trzeba wejść do katalogu, gdzie są zainstalowane pluginy Netscape-a - u mnie: /usr/local/netscape/plugins i wydać polecenie: ln -s /usr/java/j2re1.4.2_05/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so. Utworzy się symlink,... dla mozilli zrob tak samo, przykład: ln -s /usr/java/j2re1.4.2_05/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/local/mozilla/plugins/ (przy czym katalog /usr/local/mozilla, pewnie będziesz mieć inny, sprawdź (whereis mozilla)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2004 W Operze: Narzędzia -> Preferencje -> Multimedia - na dole podajesz ścieżkę dostępu do Javy, czyli najprawodpodobniej tak: /usr/java/j2re1.4.2_05/lib/i386/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marchewczak Napisano Wrzesień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Wielkie dzięki wszystkim za pomoc w Mozilli i Operze - już uruchomiłem . W Operze 7.54 trzeba było jeszcze rzeczywiście ustawić nieco inną ścieżkę dostępu do Javy w zakładce Tools, Preferences, Multimedia - w polskiej wersji: Narzędzia, Preferencje, Multimedia,(jak napisał Wuja). W Mozilli jak napisaliście było tak jak w Netscape (utworzenie symlinka). Pozdrowionka . PS Aha chciałem dodać dlaczego zależało mi tak na Operze, ponieważ ta przeglądarka najbardziej mi się podoba z tych trzech - jest do niej polska wersja językowa (plik ou754_751pl.lng) i można za darmo ściągnąć sobie nowe skórki. Co do szybkości moim zdaniem strony najszybciej ładuje Netscape 7.2 i prawie równo Opera 7.54. Mozilla 1.6 jest jakby nieco wolniejsza, ale i tak dużo szybsza od zwykłego Konquerora z KDE. Są to jednak odczucia subiektywne, wzrokowe -nie mierzyłem żadnym programem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi