Skocz do zawartości

Kłopot Thunderbird

barthez

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam mały problem z programem pocztowym w FC6. Używam Thunderbirda, problem w tym, że gdy wyślę maila z załacznikiem, to odbiorca korzystający Windowsa, zalogowany na na serwer o2.pl widzi ze zalacznik(doc,pdf) ma postać "zalacznik-1569d9-3.bin (228.17 kB)" i nie może go niczym otworzyć. Natomiast jeśli wejdę na konto mailowe poprzez www, wyślę tego samego maila to juz wszystko gra, i inny użytkownik może to odczytać

Pozdrawiam

[...]zalogowany na na serwer o2.pl widzi ze zalacznik(doc,pdf) ma postać "zalacznik-1569d9-3.bin (228.17 kB)" i nie może go niczym otworzyć.
A jak z innymi serwerami? Bo jeśli na innych jest OK - a z doświadczenia wiem, że tak - to problem leży po stronie serwera o2.pl. Pakuj pliki do .zip i nie będzie problemu.

Albo odbiorca ściąga plik taki jak jest (.bin) i zmienia rozszerzenie na właściwe.

Dzieje się tak z każdym serwerem na który wysyłam załacznik, wiem ze można pakowąć zipem ,ale ludzie rówżnie podchodzą do zipów, jak również co niektórzy nie wiedzą co to znaczy zmienić rozszerzenie pliku:) Wysyłalem przed chwilką maile z zlacznikami przez Evolution i dzieje się tak samo...Czy istnieje jakies realne rozwiązanie tego problemu bez pakowania zipem i zmieniania rozszerzeń??Pozdrawiam