MC' Napisano Luty 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2007 Witam, Tak jak w temacie mam zainstalowane stery kmod-nvidia $ uname -r 2.6.19-1.2895.fc6 $ rpm -qa |grep nvidia kmod-nvidia-1.0.9746-1.2.6.19_1.2895.fc6 xorg-x11-drv-nvidia-1.0.9746-7.lvn6 i xorg.conf # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Zainstalowalem yum install beryl-kde. Po odpaleniu beryl-menagera dostalem kompletna zwieche tj nic nie moza bylo na pulpicie przeciagnac dolny pasek KDE (kicker) zniknal podobnie jak dekoracje okien. Po przeskoczeniu na Ctrl+Alt+F1 dalem ps -aux| grep beryl i dostalem dwa procesy beryl-menager i beryl --skip-gl-yield Po zkilowaniu tego drugiego i przejsciu na konsole 7 czyli x'y zobaczylem taki wpis w terminalu $ beryl-manager ************************************************************** * Beryl system compatiblity check * ************************************************************** Detected xserver : NVIDIA Checking Display :0 ... Checking for XComposite extension : passed (v0.3) Checking for XDamage extension : passed Checking for RandR extension : passed Checking for XSync extension : passed Checking Screen 0 ... Checking for GLX_SGIX_fbconfig : passed Checking for GLX_EXT_texture_from_pixmap : passed Checking for non power of two texture support : passed Checking maximum texture size : passed (8192x8192) Relaunching beryl with __GL_YIELD="NOTHING" ************************************************************** * Beryl system compatiblity check * ************************************************************** Detected xserver : NVIDIA Checking Display :0 ... Checking for XComposite extension : passed (v0.3) Checking for XDamage extension : passed Checking for RandR extension : passed Checking for XSync extension : passed Checking Screen 0 ... Checking for GLX_SGIX_fbconfig : passed Checking for GLX_EXT_texture_from_pixmap : passed Checking for non power of two texture support : passed Checking maximum texture size : passed (8192x8192) Reloading options [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! [iPCS]: Unable to change values during paint operations! .... <duzo tych linii;)> i ostatecznie wszystko sie odwiesilo. najciekawsze to, ze proces beryl-menager dalej sobie dziala. Co jest nie tak? Chcialbym jednak sie troszke pobawic tym berylem. Z góry dziekuje za wszelkie sugestie i podpowiedzi Pozdr P.S. Niby interface beryla mam tray'u i moge wejsc do okna menagera ale Ctrl+Alt + button1 nie dziala mimo ze jest tak ustawiony w Pulpit->obróc kostke ->Shortcuts->bindings->initiaterotation Ctrl+Alt+Button1 (Przy keyboard mam Disabled) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Luty 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2007 Dopisz do xorg.conf dwie sekcje: Section "Module" Load "glx" Load "extmod" EndSection oraz Section "Extensions" Option "Composite" EndSection Następnie przeładuj X-y i spróbuj znowu rurchomić beryl-manager. A na przyszłość poszukaj dobrze na forum - tematów o berylu jest od groma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2007 Tylko, ze to nie rozwiazuje problemu.A wlasciwie to rozwiazuje go czesciowo bo dalej np kostki nie mam. Jest to co opisalem tylko bez zwiechy. Po odpaleniu z konsoli dostje komunikaty typu $ beryl-manager Sending reload event... Sending reload event... Sending reload event... Sending reload event... ... A po uruchomieniu menagera z tacki dostalem na konsoli (_root'a_ → roota) ORT cosik takiego: Ostrzezenie menedzera okien: Utracono polaczenie z ekranem ":0". Prawdopodobnie przestal funkcjonowac serwer X lub przerwano dzialanie menedzera okien. [Edit] Ok wróc ! nic nie poprawilo dalej jest to samo. Ikonka beryla jest w trayu ale jako menadzer okien jest metacity a nie beryl jak daje beryla to nadal sie wszystko wykrzacza w taki sam sposób jak to mialo miejsce poprzednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2007 Zobacz mój xorg.conf. Zwróc uwage na sekcje modules, device i sekcje dri. Dopisz brakujace elementy i bedzie smigac ;] http://wklej.org/id/3c6119899d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2007 Niestety, nie zadziałało ;( Ja instalowałem beryla przez yum install beryl-kde i mam $ rpm -qa |grep beryl beryl-plugins-0.1.9999.1-1.fc6 beryl-kde-0.1.9999.1-3.fc6 beryl-settings-simple-0.1.9999.1-4.fc6 beryl-settings-0.1.9999.1-4.fc6 beryl-manager-0.1.9999.1-2.fc6 beryl-core-0.1.9999.1-3.fc6 Może czegoś nie zainstalowałem jeszcze. Chociaż według wiki beryla dla fc to powinno wystarczyć. [EDIT]: Dziwna sprawa jak włączę z PPM->Menadger okien to wybrany mam metacity dal gmone mimo że siedzę na kde Jak włączę np Compi'a to nie ma tylko dekoracji okien ale mam kostkę natomiast w ten sam sposób zmiana z metacity na beryla powoduje zwiechę taką że tylko resent z obudowy działa. [EDIT2]: Przy próbie natomiast przeładowania menadgera okien dostaję taki komunikat $ Reloading... (emerald:9453): Gdk-CRITICAL **: gdk_drawable_unref: assertion `GDK_IS_DRAWABLE (drawable)' failed Reloading... (emerald:9453): Gdk-CRITICAL **: gdk_drawable_unref: assertion `GDK_IS_DRAWABLE (drawable)' failed X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 A może powinienem doinstalować beryla do tego co mam przez yum install beryl? P.S. Jakoś nie widze u siebie w xorg.conf wpisu o dri. Czy to ma coś do rzeczy? Wiem, że to są otwarte sterowniki. Ja mam te z livny. Może w tym jest problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 A moze problem jest w tych liniach: Option "AllowGLXWithComposite" "True" Option "RenderAccel" "True" Ja nie mam ich w swoim xorg.conf, a Beryl dziala znakomicie, przelaczanie miedzy nim a Kwin tez, z akceleracja równiez nic zlego sie nie dzieje - z zadna aplikacja ani gra nie mam problemu (Celestia, Stellarium, K3D, PPRacer, Foobillard, Cube, Sauerbraten, Hexen 2). Co prawda glxgears przy Berylu pokazuje tylko jakies 500 - 600 FPS, ale to wystarcza... EDIT: Aha, mam wylaczone wszystkie efekty z KDE (przezroczystosc, wylanianie menu, itp.), bo sie gryza z Berylem i Compizem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 OTO odpowiedź. Wyłączyć należy opcje sync to vblanc zarówno w nvidia-settings jak i w beryl-settings. Nie wiem czy to ma znaczenie ale zrbiłem po instalacji sterów nvidia-xconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi