Skocz do zawartości

Fstab, Swap

siomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z włączaniem swap'a przy starcie systemu. Podczas startu dostaję takie coś w logach:

Jan 1 17:16:20 ts kernel: audit(1167668166.286:45): avc: denied { read } for pid=1460 comm="swapon" name="fstab" dev=hda1 ino=1172284 scontext=system_u:system_r:fsadm_t:s0 tcontext=system_u:object_r:file_t:s0 tclass=file

Natomiast jak system już przejdzie do konsoli roota, wpiszę swapon -a, to swap jest zamontowany. W logach jest coś takiego:

Nov 19 16:14:51 ts kernel: Adding 1036152k swap on /dev/hda5. Priority:-1 extents:1 across:1036152k

Wpis do fstab to:

/dev/hda5 swap swap sw,defaults 0 0

O co chodzi?

Wpis do fstab to:

/dev/hda5 swap swap sw,defaults 0 0

O co chodzi?

u mnie wpis w /etc/fstab wygląda trochę inaczej

LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults        0 0

Ale nie wiem czy to jest powodem niedziałania twojego swap-u. Masz fc6?

u mnie wpis w /etc/fstab wygląda trochę inaczej

LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults        0 0

Ale nie wiem czy to jest powodem niedziałania twojego swap-u. Masz fc6?

Zapis siomka też jest poprawny. Nie formatowałeś swap przypadkiem w jakimś Partition Managerze czy czymś w tym stylu? Proponuję sformatować jeszcze raz partycję swap ale już przez konsolę.

Zapis siomka też jest poprawny. Nie formatowałeś swap przypadkiem w jakimś Partition Managerze czy czymś w tym stylu? Proponuję sformatować jeszcze raz partycję swap ale już przez konsolę.

Partycje tworzyłem Partition Magic albo BootIt NG(niepamiętam) a formatowałem podczas instalacji fedory. To źle? Jeśli źle jakimi poleceniami sformatować z pod konsoli?

Partycje tworzyłem Partition Magic albo BootIt NG(niepamiętam) a formatowałem podczas instalacji fedory. To źle? Jeśli źle jakimi poleceniami sformatować z pod konsoli?
Już dokładnie nie pamiętam :huh: , ale wydaje mi się że to było
mkfs.swap /dev/hda5 
lub
mkfs -t swap /dev/hda5

do wyboru :), możesz jeszcze zawsze skorzystać z gparted (chyba najwygodniejszy sposóB). Jak sformatujesz i dalej nie będzie montowało to wrzuć jeszcze "fdisk -l".