siomek Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Witam, Mam problem z włączaniem swap'a przy starcie systemu. Podczas startu dostaję takie coś w logach: Jan 1 17:16:20 ts kernel: audit(1167668166.286:45): avc: denied { read } for pid=1460 comm="swapon" name="fstab" dev=hda1 ino=1172284 scontext=system_u:system_r:fsadm_t:s0 tcontext=system_u:object_r:file_t:s0 tclass=file Natomiast jak system już przejdzie do konsoli roota, wpiszę swapon -a, to swap jest zamontowany. W logach jest coś takiego: Nov 19 16:14:51 ts kernel: Adding 1036152k swap on /dev/hda5. Priority:-1 extents:1 across:1036152k Wpis do fstab to: /dev/hda5 swap swap sw,defaults 0 0 O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirusx Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Wpis do fstab to: /dev/hda5 swap swap sw,defaults 0 0 O co chodzi? u mnie wpis w /etc/fstab wygląda trochę inaczej LABEL=SWAP-hda6 swap swap defaults 0 0 Ale nie wiem czy to jest powodem niedziałania twojego swap-u. Masz fc6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Podaj co pokazuje fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 u mnie wpis w /etc/fstab wygląda trochę inaczej LABEL=SWAP-hda6 swap swap defaults 0 0 Ale nie wiem czy to jest powodem niedziałania twojego swap-u. Masz fc6? Zapis siomka też jest poprawny. Nie formatowałeś swap przypadkiem w jakimś Partition Managerze czy czymś w tym stylu? Proponuję sformatować jeszcze raz partycję swap ale już przez konsolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirusx Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Zapis siomka też jest poprawny. Nie formatowałeś swap przypadkiem w jakimś Partition Managerze czy czymś w tym stylu? Proponuję sformatować jeszcze raz partycję swap ale już przez konsolę. Partycje tworzyłem Partition Magic albo BootIt NG(niepamiętam) a formatowałem podczas instalacji fedory. To źle? Jeśli źle jakimi poleceniami sformatować z pod konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Partycje tworzyłem Partition Magic albo BootIt NG(niepamiętam) a formatowałem podczas instalacji fedory. To źle? Jeśli źle jakimi poleceniami sformatować z pod konsoli?Już dokładnie nie pamiętam , ale wydaje mi się że to było mkfs.swap /dev/hda5 lub mkfs -t swap /dev/hda5 do wyboru , możesz jeszcze zawsze skorzystać z gparted (chyba najwygodniejszy sposó. Jak sformatujesz i dalej nie będzie montowało to wrzuć jeszcze "fdisk -l". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi