papaxpapa Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 Prosze o wytlumaczenie mego bledu i jesli roie cos zle o podanie rozwiazania ! Jestem laikiem w Linuksie wiec prosze jak krowie na rowie... Przy próbie instalacji czegokolwiek progamem yum mam cos takiego: yum install ffmpeg Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. prosze o pomoc!! Nie potrafie tez zainstalowac nic z rpm chodz mam dobrze wydane polecenie ,jak instalowac rpm-a razem z zaleznosciami ?????? :lammer: Przepraszam ale naprawde nie moglem tego znalezc HELPPPPPPPPPPPPPPPP....... Ps.. wszystkim zakochanym i kochajacym z okazji sw.Walentego wszystkiego naj naj .jestem za mlody mam 6 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 yum install ffmpeg Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting Oznacza że masz już uruchomionego yuma. Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że masz zainstalowany plugin yum-updatesd, który sprawdza dostępne aktualizacje i wyświetla "dymek" informujący o aktualizacjach (w GNOMIE tak jest przynajmniej). Możesz to sprawdzić poleceniem rpm -qa | grep yum które wyświetli wszystkie pakiety zawierające nazwę yum. Jeśli masz ten plugin to możesz sobie z nim poradzić na kilka sposobów: 1.Usunąć yum-updatesd poleceniem yum remove yum-updatesd 2.Zatrzymać odpowiednią usługę( też nazywa się yum-updatesd). Robisz to np. wydając jako root polecenie setup Wchodzisz "usługi systemowe" i odznaczasz usługę yum-updatesd - resetujesz kompa. Jeśli używasz Gnome to możesz to zrobić wykonując polecenie: system-config-services Tutaj nie musisz resetować komputera, ponieważ masz przycisk "zatrzymaj" który zatrzymuje usługę (żeby nie ładowała się przy starcie musisz ją odznaczyć i dać zapisz). 3.Zawsze możesz zabić proces poleceniem killall, czyli jako root np: killall yum Zabijanie yuma w trakcie pracy to nie najlepszy pomysł, więc proponuje jednak wcześniejsze rozwiązania(poleceniem killall zabijesz odowolną usługę). Jeśli chcesz zainstalować jakiś pakiet RPM razem z zależnościami najlepiej zrobisz to poleceniem yum localinstall Nazwa.pakietu.rpm Np. Ściąnołeś pakiet XXXX.rpm do katalogu domowego, powiedzmy /home/ja. Instalujesz go przez yum localinstall /home/ja/XXXX.rpm Yum ściągnie brakujące zależności. Jeśli chciałbyś coś instalować przez rpm -Uvh to musisz sam niestety dostarczyć(ściągnąć z neta) wszystkie pakiety, tak aby zależności były spełnione: rpm -Uvh pakiet1.rpm pakiet2.rpm itd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 yum install ffmpeg Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. Jesli ps -e | grep yum nic nie znajdzie (nie bedzie zadnego dzialajacego procesu z yum w nazwie), to usun yum.pid z /var/run/ bo to pozostalosc po jakims historycznym padzie lub ubiciu yuma lub ktorejs z nakladek. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Luty 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2007 w konsoli jako root: /etc/init.d/yum-updatesd stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Luty 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2007 Pozatym ja polecam bardziej: yum install smart-gui Dużo prostsze i wygoniejsze rozwiązanie dla laików ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papaxpapa Napisano Luty 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Po pierwsze chcialbym bardzo serdecznie podziekowac za udzielona pomoc Za chwilke sprawdze wszystkie sugestie i napisze co mi sie udalo zrobic. Milo wiedziec ze mozna jeszcze polegac na bezinteresownej pomocy... Jeszcze raz serdecznie dziekuje i mam nadzieje ze moje pytanie nikogo nie rozsmieszylo swoja prostota heheh cóz moge powiedziec """"JESTECIE WIELCY"""" dziekuje serdeznie Powiem tak na razie wylaczam tylko ta uslyge yum-upd........... i wszystko dziala wlasnie instaluje mplayera oraz ffmpeg ;)i idzie hahahahah Serdecznie dziekuje i powiem jedno nigdy wiecej win......pi ..pi ..pi .pi heheh love linuksa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi