Skocz do zawartości

Pomocy --przy Instalacji Programów-laik! 5

papaxpapa

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o wytlumaczenie mego bledu i jesli roie cos zle o podanie rozwiazania !

Jestem laikiem w Linuksie wiec prosze jak krowie na rowie... :lol:

Przy próbie instalacji czegokolwiek progamem yum mam cos takiego:

yum install ffmpeg

Loading "installonlyn" plugin

Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. :huh:

prosze o pomoc!! :blink:

Nie potrafie tez zainstalowac nic z rpm chodz mam dobrze wydane polecenie ,jak instalowac rpm-a razem z zaleznosciami ?????? :lammer: Przepraszam ale naprawde nie moglem tego znalezc

HELPPPPPPPPPPPPPPPP.......

Ps..

wszystkim zakochanym i kochajacym z okazji sw.Walentego wszystkiego naj naj .jestem za mlody mam 6 lat

yum install ffmpeg
Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting

Oznacza że masz już uruchomionego yuma. Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że masz zainstalowany plugin yum-updatesd, który sprawdza dostępne aktualizacje i wyświetla "dymek" informujący o aktualizacjach (w GNOMIE tak jest przynajmniej). Możesz to sprawdzić poleceniem

rpm -qa | grep yum

które wyświetli wszystkie pakiety zawierające nazwę yum. Jeśli masz ten plugin to możesz sobie z nim poradzić na kilka sposobów:

1.Usunąć yum-updatesd poleceniem

yum remove yum-updatesd

2.Zatrzymać odpowiednią usługę( też nazywa się yum-updatesd). Robisz to np. wydając jako root polecenie setup Wchodzisz "usługi systemowe" i odznaczasz usługę yum-updatesd - resetujesz kompa.

Jeśli używasz Gnome to możesz to zrobić wykonując polecenie:

system-config-services

Tutaj nie musisz resetować komputera, ponieważ masz przycisk "zatrzymaj" który zatrzymuje usługę (żeby nie ładowała się przy starcie musisz ją odznaczyć i dać zapisz).

3.Zawsze możesz zabić proces poleceniem killall, czyli jako root np:

killall yum

Zabijanie yuma w trakcie pracy to nie najlepszy pomysł, więc proponuje jednak wcześniejsze rozwiązania(poleceniem killall zabijesz odowolną usługę).

Jeśli chcesz zainstalować jakiś pakiet RPM razem z zależnościami najlepiej zrobisz to poleceniem

yum localinstall Nazwa.pakietu.rpm

Np. Ściąnołeś pakiet XXXX.rpm do katalogu domowego, powiedzmy /home/ja. Instalujesz go przez

yum localinstall /home/ja/XXXX.rpm

Yum ściągnie brakujące zależności.

Jeśli chciałbyś coś instalować przez rpm -Uvh to musisz sam niestety dostarczyć(ściągnąć z neta) wszystkie pakiety, tak aby zależności były spełnione:

rpm -Uvh pakiet1.rpm pakiet2.rpm itd....

yum install ffmpeg

Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting.

Jesli

ps -e | grep yum

nic nie znajdzie (nie bedzie zadnego dzialajacego procesu z yum w nazwie), to usun yum.pid z /var/run/ bo to pozostalosc po jakims historycznym padzie lub ubiciu yuma lub ktorejs z nakladek.

Powodzenia

Po pierwsze chcialbym bardzo serdecznie podziekowac za udzielona pomoc :D

Za chwilke sprawdze wszystkie sugestie i napisze co mi sie udalo zrobic.

Milo wiedziec ze mozna jeszcze polegac na bezinteresownej pomocy...

Jeszcze raz serdecznie dziekuje i mam nadzieje ze moje pytanie nikogo nie rozsmieszylo swoja prostota ;)

heheh cóz moge powiedziec """"JESTECIE WIELCY"""" :lol: dziekuje serdeznie

Powiem tak na razie wylaczam tylko ta uslyge yum-upd........... i wszystko dziala ;) wlasnie instaluje mplayera oraz ffmpeg ;)i idzie hahahahah ;)

Serdecznie dziekuje i powiem jedno nigdy wiecej win......pi ..pi ..pi .pi heheh love linuksa ;))

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...