Hardek Napisano Luty 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Witam! Mam problem, nie wiem czy firestarter jest wlaczony. Wlaczam go i kolo zegara pojawia sie znaczek. Ustawiam regulki, zamykam firewall'a i ten znaczek znika. Czy on jest wlaczony pomimo, ze znaczku nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Luty 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Wpisz w terminalu: ps ax . Aktywne procesy zostaną wyświetlone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardek Napisano Luty 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Jednak nie jest wlaczony. Jak zrobic zeby chronil system nawet po zamknieciu go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Luty 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Nie mam firestartera jakiś czas, ale było tam chyba coś takiego jak włącz/wyłącz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardek Napisano Luty 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Nie mam firestartera jakiś czas, ale było tam chyba coś takiego jak włącz/wyłącz. Tylko gdzie to jest, bo nie umiem znalezc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 NIO TAK! Po pierwsze co rozumiesz przez ochronę po zamknięciu systemu? #yum install firestarter Instalowanie z paczek ma przewagę nad kompilowaniem (dla początkujących) Firestarter powinien ci startować,natomiast sama aplikacja nie musi być widoczna. Zobacz przy starcie systemu szczegóły,powinno być gdzieś na pozątku po załadowaniu IPTABLES. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Moze sie myle, ale czy firestarter to nie jest tylko graficzna nakladka sluzaca do konfiguracji iptables? Jesli jako usluga dziala Ci w systemie iptables - to znaczy ze dziala firewall... (ps -e | grep iptables) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 TAK naprawdę to w FC6 firestarter nie korzysta z IPTABLES Tworzy własne reguły Gdyby korzystał to po zmianie na deny w firestarterze,zmiana pojawiła by się w IPTABLES. Tak się trochę grzebałem w systemie i to moje odkrycie. jesli sie mylę to sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 TAK naprawdę to w FC6 firestarter nie korzysta z IPTABLES Tworzy własne reguły Gdyby korzystał to po zmianie na deny w firestarterze,zmiana pojawiła by się w IPTABLES. Tak się trochę grzebałem w systemie i to moje odkrycie. jesli sie mylę to sorki Korzysta a z czego miał by korzystać skoro podstawowym firewallem jest IPTables a Firestarter jest tylko graficzną lekką i fajną nakładką pozwalającą wyklikać reguły?To nie jest firewall sam w sobie tylko generator regułek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Marzec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2007 @Piotreek23 Wiem ALe.... Czy sprawdzałeś regułki w IPTABLES? NIE zmieniają się pomimo zmian w firestarterze. Ta nakładka to mała ściemka Dopiero po edycji reguł w IPTABLES np za pomocą mc zmiany są widoczne. Poza tym firestarter blokuje reguły zapisane w IPTABLES Więc nie do końca jest tak jak mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi