Loud Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Witam, jestem początkującym userem fedory. Mam pewien problem, kiedy w terminalu wykonam zapytanie yum zawsze ściąga plik primary.xml.gz. Trwa to wieki bo cały czas zmienia serwery z którego ściąga plik. Dlaczego tak sie dzieje, jak można to naprawić. Chciałem jeszcze się spytać jak sprawdzić czy wszystkie aktualizacje dograły mi się ponieważ było ich troche na początku. Aha i jak wyłączyć automatyczny update w środowisku gnome. Z góry dziękuje Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 [...]zawsze ściąga plik primary.xml.gz. Trwa to wieki bo cały czas zmienia serwery z którego ściąga plik. Dlaczego tak sie dzieje, jak można to naprawić.I dobrze, bo to znaczy że ściąga najnowszą listę Naprawić? Nie da się. Chyba tylko odnalezienie szybszego serwera Chciałem jeszcze się spytać jak sprawdzić czy wszystkie aktualizacje dograły mi się ponieważ było ich troche na początku.Przejrzyj zawartość /var/log/yum.log no i ewentualnierpm -qa | grep <nazwa_pakietu_lub_jej_cześć> Aha i jak wyłączyć automatyczny update w środowisku gnome. chkconfig yum-updatesd off Tu nie jestem pewien, bo od razu przy instalacji zrezygnowałem z instalowania tego "dobrodziejstwa" Może być yumupdatesd albo jakoś podobnie. Zrób chkconfig --list to zobaczysz jak to się dokładnie nazywa. No i przy okazji sprawdzisz, które serwisy działają a nie są Ci potrzebne (które niepotrzebne? Szukaj wątków na forum, było już trochę o tym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 CODE chkconfig yum-updatesd off Tu nie jestem pewien, bo od razu przy instalacji zrezygnowałem z instalowania tego "dobrodziejstwa" wink.gif Może być yumupdatesd albo jakoś podobnie. Zrób CODE chkconfig --list to zobaczysz jak to się dokładnie nazywa. No i przy okazji sprawdzisz, które serwisy działają a nie są Ci potrzebne (które niepotrzebne? Szukaj wątków na forum, było już trochę o tym) najłatwiej zalogować się jako root ("su -") i wpisać: system-config-services i na samym dole znajduje się yumupdatesd. Wyłączyć go i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loud Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 dzięki za odp, pokombinuje sobie. a często może się ściągać ten plik primary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 zależy od ilości plików do uaktualnienia.... no i oraz od szybkości neta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 a czesto moze sie sciagac ten plik primary ? Za kazdym razem i dla kazdego repozytorium gdy yum stwierdzi ze to co masz na dysku jest juz nieaktualne, czyli ze na serwerze lezy nowsza wersja... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 dzięki za odp, pokombinuje sobie. a często może się ściągać ten plik primary ?Możesz oczywiście zwiększyć odstęp czasu co jaki yum będzie sprawdzał czy pojawiły się nowe pakiety. W pliku /etc/yum.conf jest linijka metadata_expire=1800 (ustawienia domyślne). Czas w sekundach, więc łatwo policzyć, że jeśli uruchomienie yum następuje w odstępach dłuższych niż pół godziny, to następuje sprawdzanie czy nie pojawił się nowy pakiet i aktualizacja pliku primary. Możesz sobie ustawić np. co kilka godzin. Ja np. sprawdzam aktualizacje nie częściej niż raz dziennie, więc spokojnie sobie ustawiłem 86400 Jak chcę zaktualizować plik wcześniej niż przed upływem 24h od ostatniej aktualizacji primary to odpalam yum makecache i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loud Napisano Luty 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Narazie wyłączyłem automatyczne aktualizaje. Bede sprawdzał ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Jeżeli yum nie dopomina sie ponownie o aktualizacje tego samego, to znaczy, ze aktualizacja przeszła pomyślnie test transakcji RPM, więc raczej wsio jest juz pobrane. yum działa zdecydowanielepiej pod tym względem od technologii Windows Update. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi