Skocz do zawartości

Problemy Z Gnome

rider3

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, a gdzie go znalezc ? Wpisywalem przy wyszukiwaniu pliku i przy wyszukiwaniu aplikacji i nie ma ;/. Mozesz przy dawaniu odpowiedzi (_odrazu_ → od razu) ORT ja opisywac, bo zauwazylem, ze uzytkownicy (_linuxa_ → Linuksa) ORT na forach odpowiadaja na pytania, ale nie daja pelnych wskazowek jak dojsc do odpowiedzi.

$ which gconf-editor
/usr/bin/gconf-editor
$rpm -qf `which gconf-editor`
gconf-editor-2.16.0-2.fc6

Widocznie nie masz tego pakietu. Ściągnąć możesz. Wygodny dość, choć trzeba z nim ostrożnie.

ale nie daja pelnych wskazowek jak dojsc do odpowiedzi.

Podałem nazwę programu, z sugestią żeby go użyć. Najbardziej elementarnym sposobem odpalenia jest polecenie w shellu. A jest ono takie jak napisałem. Ikonki, aktywatory, menu -- to wszystko uprzyjemnia pracę, ale jest _wtórne_.

Jak się nie odpali, to znaczy że go nie ma. Jak nie ma to jest przyczyna, którą można znaleźć. google, repozytoria Fedory, ... -- naucz się sięgać do informacji, które są na wyciągnięcie ręki.

Poza tym nikt nie jest aniołem ;)

gconf-editor daje ci scentralizowany dostęp do Twoich wpisów w konfiguracji programów GNOME, przestawiając je w postaci drzewa. Trochę tak jak regedit windziany. Jak je przeszukasz to zapewne znajdziesz kto i dlaczego reaguje na skrót klawiszowy.

Wczesniej napisales cos o grupie wiec probowalem yum groupinstall gconf-editor i nie dzialalo, wiec to nie byl moj blad. Szukalem w gconfie tego skrotu, ale nie ma go ;/. W grze ten skrot nie wystepuje bo znam ta gre bardzo dobrze. Wie ktos moze jak pomoc ?

Prosze piszcie z namyslem i czytajcie co pisza ludzie "zainteresowani".

Być może nie jestem mistrzem przejrzystego wyrażania się. Wiem i pracuję nad tym ;), czasem wychodzi lepiej czasem gorzej. Ale o grupach to nie ja pisałem -- sprawdź.

Co do meritum sprawy: skoro skrót nie jest określony dla metacity -- to z marszu nie wiem; trzeba sprawę podrążyć głębiej. A jak jest z tą grą na innych desktopach/window managerach?

Czy ja dobrze zrozumiałem, że po naciśnięciu ctrl+3 otwiera się menu główne gry? Znaczy to nowa gra, opcje etc? Jeśli to o to menu chodzi to sporo dam sobie uciąć, że system nie ma tu nic do rzeczy a skrót należy po prostu do gry. Jak niby system miałby odwalić taki numer?? Nie za bardzo jestem w stanie to sobie wyobrazić...

...system nie ma tu nic do rzeczy a skrót należy po prostu do gry. Jak niby system miałby odwalić taki numer?? Nie za bardzo jestem w stanie to sobie wyobrazić...
Gram w ET juz 3 lata i znam sie na konfiguracji tej gry. Mozesz latwo sprawdzic, ze pod windowsem nie ma takiego skrotu, wiec pod linuxem tez (_niema_ → nie ma) ORT. Ponadto jakby nawet byl to ja uzywam swojej konfiguracji (cfg) gdzie na poczatku juz jest unbindall a nastepnie bindy tylko, te ktorych uzywam, wiec nie mozliwe jest by w grze byl taki skrot. Prosze bardzo jak chcesz sprawdzic zainstaluj Enemy Territory pod linux i pod win, a sam zobaczysz...

Czytajcie zanim cos napiszecie.

Czy ktos ma ochote jeszcze raz wrócic do watku i dla ludzi (którzy nie maja czasu lub ochoty bawic sie sprawami czysto informatycznymi, a chca miec porzadny system) opisac jak zmienia sie KDE na Gnome?

Wczoraj instalowalem jakies dodatkowe pakiety pózno w nocy (w tym nic co mogloby zrobic taki balagan), a obudzilem sie rano z KDE na kompie. ;) I nie wiem jak to sie stalo. Stad prosba o instrukcje :)

P.S. Czy przy zmianie srodowiska wszystkie ustawienia z poprzedniego sa zachowywane?

Pozdrawiam