Skocz do zawartości

Ktory Jest Najlepszym ? Kde Czy Gnome Itd ..

suryx

Ocenuj ktory jest najlepszym ?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory uzywasz ?

• KDE
      18
    • GNOME
      18
    • KDE + BERYL
      5
    • GNOME + BERYL
      13
    • XFCE
      7
    • FLUXBOX
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Compiz?

to samo Beryl = Compiz ;]

Caly czas spedzam na KDE i po prostu menu jest pozadne i sa podkatalogi :/ i wiele funkcjonalnosc :] A ta zrobilem dodatki do KDE . takze nazywa KDE-MATRIX ;) a gnome za duze menu ani nie ma podkatalogi i chyba mozna tworzyc podkatalogi co za dlugie czasu robi upiekszenia dla Gnome ..

Najpiekniejsze KDE co jest na swiecie, to pogodne oblicze.

GNOME + Beryl

W gnome mi się podoba gnome-panel i jego addonsy. Jakoś nie podchodzi mi windowsowy styl menu start wole miec 3 "menu start" a każdy będzie służyć do czego innego niż wszystko na jednej kupie. Do tego gnome jest domyślnym pulpitem w fc6 wiec wszystkie addonsy dla fc są robione pod gtk ;] Jednak spróbuje sobie kde zainstalować w sumie, bo... cos mnie tak ciągnie ;]

to samo Beryl = Compiz ;]

Mylisz się Beryl i Compiz to dwa różne nie zależne projekty.Zresztą sławetny już był atak kogoś ze społeczności Compiz na serwery Beryla.

Powód beryl działał kiedyś jako fork compiza ale obdzielił się i stanowi osobny pełnoprawny projekt.

Ja używam Gnome od... prawie od zawsze ;) KDE mnie nie przekonało. Tu oczywiście chodzi o gusta i jak na mój gust ma po prostu za dużo na wierzchu. Wydaje się ciężkie (co nie znaczy ociężałe). Gnome jest imho subtelniejszy.

Parę dni temu zainstalowałem sobie FC6 (wcześniej była piątka, teraz znalazłem trochę czasu) więc mogę się już cieszyć nowoczesnym pulpitem. Brakowało mi go na FC5 bo uważam go za coś więcej niż bajer. Mi osobiście ułatwia i uprzyjemnia pracę :).

Dzisiaj zainstalowałem właśnie Beryla i muszę powiedzieć, że jestem zachwycony. Szczególnie podoba mi się jego świetna, prosta i wygodna konfigurowalność. Zdaje się też być szybszy i sprawniej działać od Compiza. Ale to tylko moje prywatne zdanie, poza tym nie o porównywaniu Beryla z Compizem mowa ;)

W każdym razie Gnome + Beryl :)

a poza tym fluxbox też jest fajny, taki lekki i w ogóle

Zgadzam się, swego czasu używałem na Gentoo. Imho we Fluksie najfajniejsze jest to, że ma klimat ;) Chociaż chyba już się za bardzo ucywilizowałem żeby pod niego wrócić ;) (no i miałbym za mało czasu, żeby go dopieszczać)

[offtopic] Nie za czesto ogolnie siedze na FC (nad czym ubolewam) z racji braku FL Studio i Flash Macromedia na Linucha (LMMS nie spelnia jeszcze moich oczekiwan, a F4L nie dziala jak powinien, aka nie dziala prawie wcale :/ , ale to juz dyskusja na inny temat ;) ). [offtopic]

A jak juz siedze to na desktopie Gnome.

Pierwsze spotkanie z linuksem to Mandrake, a na nim Gnome (chyba) domyslny byl, i taki juz zostal.

Sila przyzwyczajen, Kde zawsze wydawalo mnie sie za nadto "przybajerzone".

Compiz; za bardzo zwalnia system po odpaleniu, wiec uruchamiam tylko wtedy (jak pisze Saek) "żeby znajomym miłośnikom "innego systemu" się przykro zrobiło wink.gif".

Cheers

• 1 month later...

GNOME + BERYL . Prosto (ale też efektownie :P), przyjemnie, ergonomicznie i efektywnie. Nie mam jakiegos super sprzętu (około 420 Ram , bo cześć źre karta graficzna lapka, procek Athlon Mobile 2400+,karta jakaś mobilna ATI) a gnome z berylem śmiga aż miło, zero cięcia i mulenia.

KDE używałem dawno temu (z 3 lata juz go nie używam). Jak dla mnie za bardzo Winowsowem razi i jest dużo mniej dla mnie efektywny niż Gnome.

Z innych widziałem i używałem tylko fluxboxa. Całkiem fajny na słabsze kompy.

Gość sabby7890

Ja już sam nie wiem :P

Teraz przesiadłem się z KDE na GNOME i muszę powiedzieć - jestem zadowolony:P Pod GNOME brakuje mi tylko kilku aplikacji - Opery, Skype'a (ofc można odpalić, ale to nie to samo).

Bawię się też w programowanie, denerwuje mnie więc wysypywanie się Anjuty.

Firefox - co byście nie mówili jest powolny. Ja już się przyzwyczaiłem (FF2 jest o wiele szybszy przy zmianie rozmiaru tekstu niż FF1.5, ale i tak), ale zainstalowałem wczoraj Operę i poraża prędkością.

GTK+ też wolniej rysuje niż QT - czasami widać proces tworzenia okna (widać menu ale reszta dopiero się rysuje itp).

Mój sposób na Fedorkę: domyślna instalka, skompilowanie Wine, Rhythmboxa i MPlayera, GAIM do gg, Thunderbird do poczty, OpenOffice (+ AbiWord i Gnumeric), styl Murrine, ikony Dropline Neu!.

GNOME działa i wygląda przy tym - GENIALNIE. Dla tej konfiguracji wyrzuciłem nawet moje ukochane KDE z QtCurve, Amarokiem i Kaffeine:) Pozdro! Gnome rządzi:)

hhhmmm.... W temacie posta wymienione Gnome i Kde, z koleji w "głosowaniu" pojawił sie fluxbox.

Fluxbox jest Najlepszy!

Lekki, szybki, brak mu multi-super-ultra ...dziesięciu niepotrzebnych bajerów.

FLUXBOX JEST NAJLEPSZY!!

MOJA RACJA NAJMOJSZEJSZA!!!