Skocz do zawartości

Instalacja "starego" Sterownika Nvidia

zmarekz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciaem zainstalowac sobie sterowniki do mojej karty graficznej Riva TNT 2 w sieci wyczytaem ze to strych kart graficznych nalezy pobrac co najwyzej sterownik z serii 1.0.7184, znalazlem w sieci kmod-nvidia-legacy-xen-1.0.7184-3.2.6.19_1.2911.fc6.i686 i zainstalowalem go. Podczas instalacji niby zostaly znalezione wszelkie zaleznosci pobrane i zainstalowane. Zrestartowalem system i podczas proby uruchomienia sterownikow karty graficznej zobaczylem komunikat:

Error:  Editing failed, restoring backup

Niestety nie wiem jak zainstalowac przy pomocy yuma te sterowniki bo yum install kmod-nvidia pobiera z sieci najnowsze sterowniki ktore to nie obsluguja mojej karty.

Co moge w takij sytuacji zrobic ?

PS I jak wlaczyc polskie znaki bo ich nie ma co widac np. na tym tekscie.

Pozdrawiam chyba się udało choć przestawiłem klawiature z polskiej na angielską i z powrotem na polską, hm troche to dziwne ale cóż najważniejsze, że działa ;) Problem z klawiaturą rozwiązany pozostaje problem ze sterownikami Nvidia.

Owszem pobiera właściwy sterownik, ale już pod koniec instalacji wyświetla ten sam błąd, i podczas startu systemu to samo. Czy ma ktos jakiś inny pomysł ?

Mówią ze brzydko jest odpowiadac samemu sobie, ale może komuś się przyda

jesli wyświetli Wam błąd

Error:  Editing failed, restoring backup

Polecam ( u mnie pomogło):

edycja

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

podmiana odpowiedniej sekcji na:

Section "Files"
        ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia,/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "Module"
EndSection

oraz

sudo /usr/sbin/nvidia-config-display enable

potem restart systemu i już wszystko działa (przynajmniej logo Nvidia widac podczas startu systemu i nie ma błedów podczas ładowania sterowników.

Instaluje właśnie kilka gier które wymagają wsparcia 3D i zobacze czy coś to dało.

U mnie na TNT2 też to tak wyglądało, tzn. po edycji xorg.conf i restarcie kompa sterowniki nvidii niby działały dobrze (logo itd..), ale 3D już nie, glxinfo wywalało całkiem X, natomiast nvidia-settings w zakładce GLX pokazywało błędy przy ładowaniu. Udało mi się to rozwiązać dodając na końcu xorg.conf

Section "Extensions"
    Option        "Composite" "Disable"
EndSection

Teraz wszystko gra, a i z instalacją beryla mam że tak powiem spokój :).