orzeszko Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Czy korzysta ktoś (jeszcze) z ekg? Jak tak to jak rozwiązujecie problem krzaczków? Ekg korzysta z iso8859 podczas gdy konsolka (moja) ma utf-8. Nie chciałbym zmiany kodowania w konsoli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Kompilujesz ekg z opcją --enable-unicode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 hmm... kurde... pobrałem yumem... nie lubie kompilować, grrrr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Sciagnij src.rpm, zrób zmiany w pliku spec i przekompiluj/przebuduj. Jak nie wiesz jak, to przejrzyj http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;#entry83295 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Z tego co wiem to ekg nie obsługuje utf8, jedynie ekg2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Marzec 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 Sprawa się okazała (dla mnie) jak zwykle banalna: jjj zmusił mnie do przeczytania manuali w tym mana do xterma. Ponieważ wywołuję ekg z xterma robie xterm -en iso8859-2 -e ekg i... mam polskie krzaczki! Zmieniam po prostu kodowanie xterma w jego sesji tylko dla ekg. Et voila! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Kwiecień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2007 Mialem ten sam problem. Pomoglo mi jedynie zmienianie locale'i poprzez dodanie do .bashrc: alias ekg='export LANG="pl_PL.ISO-8859-2";screen ekg' Kompilowalem z opcja --enable-unicode, ale tez jakos nie moglem zmusic go do dzialania. Btw. Jesli po odlaczeniu wlaczeniu nowej konsoli (z kodowaniem utf8) bedziesz mial nadal problemy, to zrób polecam cos w tym stylu w .bashrc: alias ekg='export LANG="pl_PL.ISO-8859-2";screen -S ekg ekg' alias rekg='export LANG="pl_PL.ISO-8859-2";screen -r ekg' EDIT: uh, nie zauwazylem, ze ktos w ogóle odpisal w tym temacie bo cos pozmienialem w opcjach profilu ;P Jesli sie powtórzylem to wybaczcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi