Skocz do zawartości

Twm I Jego Konfiguracja

orzeszko

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz będziecie mieli marudę :P Podoba mi się TWM, juz umiem zapanować nad oknami, ale chciałbym pozmieniac trochę konfigurację. Znalazłem plik

/etc/X11/twm/system.twmrc

i powiedzmy o ile orientuję się w nim, to chciałbym np. zmienić, czy też w ogóle 'znieść' tapetę pulpitu i dać jakiś ładniejszy (jego) kolorek... proszę o pomoc starych wyjadaczy TWM-a :)

I druga sprawa: xclock. Jak go uruchomić automatycznie z sesją TWM-a i ew. jak go konfigurować. Więcej o nic nie pytam :)

Edytowane przez orzeszko

Po pierwsze nie grzeb w systemie jak nie musisz. Zamiast zmieniac /etc/system.twmrc, zalóz i modyfikuj ~/.twmrc z tym samym skutkiem.

man X
man twm

czytaj o zasobach (resources)

Z innych: google X zasoby, google .twmrc .xinitrc

Z naszej wroclawskiej dzialki: http://www.zpcir.ict.pwr.wroc.pl/~witold/u...window_lab.html

Inne, krakowskie, z dobrym opisem zasobów (szukaj w cache google bo oryginal zniknal): http://216.239.59.104/search?q=cache:KgzRP...twm.html+.twmrc

Takich rzeczy jest wiecej. Trzeba tylko poszukac.

nie grzebie, nie grzebie... przecież tam pisze, że to plik defaultowy. Skopiowałem go do ~/.twmrc i tam wyedytowałem co chciałem. Z wieksząścią sobie poradziłem ale mam dwa problemy (jeszcze). Chcę wywołać ekg. Normalnie wywołuję xterma a potem ekg w nim. Tutaj nie umiem wpisać do f.ecec "exec ..." takiej kombinacji, żeby mi odpaliło xterma a w nim od razu ekg. Druga sprawa - ustawiam resources dla xclocka w ~/.Xresources, np.

xclock*foreground: black
xclock*hands: green
xclock*highlight: green
xclock*secondcolor: red

i mimo to xclock dalej jest jaki był ... Coś robie nie tak?