Skocz do zawartości

Key Bindings For 3ddesktop

bimbomek

Rekomendowane odpowiedzi

Pod adresem http://desk3d.sourceforge.net/ znajduje się program 3ddesktop. Służy on do przełączania pulpitów w trybie 3D. Wywołanie programu 3ddesktop uruchamia demona 3ddeskd. Tutaj jest http://desk3d.sourceforge.net/README opis jak powiazać skrót klawiszowy przez wywołanie gconf-editor. Takie rozwiązanie działa u mnie w Ubuntu 6.10 ale nie działa w Fedora Core 6.

Czy ktoś byłby tak miły i podzielił się wiedzą jak powiązać skrót klawiszowy do wywołania polecenia 3ddesk?

Pzdr!

Program 3ddesktop nie kompiluje mi się w Fedorze, jako przyczynę ./configure podaje, że kompilator nie może generować plików wykonywalnych (?)

[root@localhost 3ddesktop-0.2.9]# ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... gawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for g++... no
checking for c++... no
checking for gpp... no
checking for aCC... no
checking for CC... no
checking for cxx... no
checking for cc++... no
checking for cl... no
checking for FCC... no
checking for KCC... no
checking for RCC... no
checking for xlC_r... no
checking for xlC... no
checking for C++ compiler default output file name... configure: error: C++ compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

Ktoś wie co robię źle?!

Ponadto: skopiowałem binarki wykonane w Ubuntu 6.10 (3ddesk i 3ddeskd do /usr/bin) i wszystko działa OK.

Wykonanie skrótu klawiszowego rozwiązałem tak:

# yum install gconf-editor

a potem tak jak tu: http://desk3d.sourceforge.net/README i działa z trzech klawiszy jak trzeba.

Do rozwiązania pozostały problemy:

- jak przekompilować 3ddesk w Fedorze

- jak wykonać zrzuty ekranu pokazujące przełączanie 3D pulpitów

Ponadto ten skromny programik działa na bardzo skromnym sprzęcie (np. radeon 7200) o ile jest włączona akceleracja 3D.

Nie jest to Aero z Visty, ani nawet Mandriva Metisse 3D desktop, ale zawsze umila pracę z Fedorą. Efekty 3D pulpitu (compiz) działaja u mnie źle - a mianowicie giną mi paski tytułowe z okien Nautilusa i nie moge ich przenosić - nie wiem czemu.

Będę wdzięczny za pomoc!

Pzdr!

Linux registered user no: 402131

// ciach
checking for g++... no
checking for c++... no
checking for gpp... no
checking for aCC... no
checking for CC... no
checking for cxx... no
checking for cc++... no
checking for cl... no
//ciach

A masz ty jakiś kompilator C++?

$ rpm -qa | grep gcc

Pewnie nie. Zatem co najmniej

$ yum install gcc-c++

A potem być może jeszcze inne moduły kompilatora, zaś prawie na pewno -- biblioteki i ich pliki nagłówkowe (-devel).

Powodzenia

<edit date="08-03-2007">

Efekty 3D pulpitu (compiz) działaja u mnie źle - a mianowicie giną mi paski tytułowe z okien Nautilusa i nie moge ich przenosić - nie wiem czemu.

Bo nie wystarczy uruchomić compiza. Potrzeba jeszcze opcji dekoratora okien; w przeciwieństwie do tradycyjnych WM-ów, compiz i beryl używają osobnych programów do obsługi dekoracji.

Z compiza zrezygnowałem, mam beryla tytułem eksperymentu. Włącza się bardzo skutecznie z kontrolek w menu i na panelu GNOME. Z ozdobnikami okien i wszystkim co trzeba.

Zajrzyj do innych wątków z grupy ,,menedżery okien''. Powinno być aż nadto informacji o konfigurowaniu beryla/compiza.

</edit>

Dzięki!

Potrzbne było gcc-c++, a do kompilacji 3ddesktop potrzebne jeszcze były zależności SDL, imlib2-devel, libXxf86vm-devel, libXmu-devel, libXi-devel. Skrypt ./configure sobie poradził a i tak make zgłosił dwa razy błąd. Dlatego czasem używam yum install SDL*.

Też zrezygnowałem z efektów, zajmują tylko zasoby systemu. Miło by było mieć takie sterowanie jak w Raporcie Mniejszości, ale to wymaga sprzetu z magistralą systemową 1066 i pamiecią 800 MHz grafiki 2x X1950 albo i j eszcze następnej generacji - tylko po co?

Dzięki i Pzdr!

Też zrezygnowałem z efektów, zajmują tylko zasoby systemu. Miło by było mieć takie sterowanie jak w Raporcie Mniejszości, ale to wymaga sprzetu z magistralą systemową 1066 i pamiecią 800 MHz grafiki 2x X1950 albo i j eszcze następnej generacji - tylko po co?

Wiem, że mówisz obrazowo, ale Compiz i Beryl działają szybko i sprawnie na sprzęcie z epoki procesora łupanego, więc bez przesady ;)