Skocz do zawartości

Update Kernel Z 2.6.18 Do 2.6.19 I Wielki Problem

black lupus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem dość zielony w Linuksie dlatego prosze o wyrozumiałość.

Zainstalowałem na laptopie Toshiba A100 FC6 z jadrem 2.6.18...

Udało mi sie uruchomić siec po kablu (karta RLT 8101E) ale dopiero po zainstalowaniu sterowników ze strony Realteka.

Próbowałem zainstalować WiFi (Intel Pro Wirelles 3945abg) zgodnie z instrukcją http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12798

Yum zrobił update jądra do 2.6.19.... (najnowsze) i tu wielki zonk - nie tylko że WiFi nie działa nadal to jeszcze przestała działać siec po kablu (nie można nawet zapingować na inny komputer choć pingi na samego siebie działają). Dodatkowo w ogóle dziwnie działa np. nie mogę uruchomić mc - po wpisaniu komendy wszystko zamiera.

Teraz mam komputer z bardzo dobrym systemem do pracy w sieci pod warunkiem, że nie potrzebuje sieci.

Moduł jądra zawiera numer, który musi dokładnie pasować do tego co ci wypisze komenda "uname -r". tak długo jak zaktualizowane jądro nie ma tego modułu trzeba go dociągać. U mnie tak było z kartą ethernet Realtek. Jezeli chodzi o ipw3945 to ciagle musze aktualizować moduł po każdej zmianie jądra. powodzenia

I numerki się zgadazaja [...]
A architektura? Wiem, że są jakieś jazdy jak się ma jajko dla i586 a nie dla i686 albo odwrotnie. exbros o tym często pisał przy innych okazjach. W wyszukiwarkę forum wrzuć hasło "i586" - może się przyda. Chociaż nie ukrywam, że strzelam w ciemno :blink: