codora Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 czesc mam taki problem: zainstalowalem sobie xfce i usunalem gnome'a, to byla ostatnia rzecz jaka zrobilem poniewaz po restarcie pojawil mi sie ekran logowania ktory nie dziala i nie moge korzystac z komputera. moja pytanie jest takie: jak moge wrocic do poprzedniego stanu rzeczy?? / uruchomienie starego jadra nic nie dalo/, jak moge ponownie zainstalowac gnome'a poniewaz jak mysle bez tego ani rusz, oraz jak uruchomic sama konsole bez x'ow zeby sie zalogowac z textu i potem dzialac ??? pozdro z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 W /etc/innittab zmień z id:5:initdefault: na id:3:initdefault: Wtedy będziesz się mógł zalogować w trybie tekstowym. W nim logujesz się normalnie, tak jak w graficznym. Aby odpalić X'sy wpisujesz startx. Domyślnie włączą się te, które są zdefiniowane w ~/.xinitrc. Wpisz sobie w nim exec xfce4-session i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
codora Napisano Marzec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 no spoco, dzieki za szybka odpowiedz dobra poszlo zalogowalem sie, jakby co jeszcze sie popisze a tak jeszcze na marginesie: czy xfce moze dzialac bez gnome'a ??? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 a tak jeszcze na marginesie: czy xfce moze dzialac bez gnome'a ???Nie mają ze sobą nic wspólnego. To tylko desktopy. Tak samo jak KDE, Fluxbox i jeszcze kilka innych. Chyba można powiedzieć, że to swojego rodzaju "nakładka" na system Xwindows (Xorg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 chyba mi się wydaje, że korzystałeś z GDM a jak usunąłeś Gnome to razem z GDM... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
codora Napisano Marzec 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2007 generalnie wracam do formy, zalogowalem sie, odpalilem synaptic'a i okazalo sie ze mam kilkanascie rozwalonych pakietow, min gcc. z powrotem podinstaluje gnoma i bede wyrzucal po koleji co mi nie gra jak znowu padnie bede wiedzial czego juz nie usuwac w zasadzie nie wiem czy nie usunalem gdm ale w sumie to raczej nie mozliwe bo usuwalem to przez dodaj usun programy i poprostu odznaczylem faje przy gnomie, jak juz sie wykonalo to zniknely mi ikony / a bylem juz na xfce / nie moglem uruchomic termniala, w ogole nic nie bylo, a po restarcie zrobil sie czarny ekran, brakowalo tylko napisu welcome to real world dzieki pozdro wszystko niby jest spoco ale jak wpisuje xinit albo startx to wyrzuca mi blad ze w podanej lokazlizacji / usr/bin / nie ma zdanego serwera. a jak wpisze exec xfce4-session to pojawia mi sie ponownie ekran logowania, moge sie zalogowac i tak kółko. czy ktos moze wie co powinienem zrobic zeby odpalic x'y ?? podejrzewam ze brakuje gdzies jakiejs sciezki, poniewaz kiedy isntalowalem pakiety od nowa cos moglo zostac nadpisane. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2007 Po pierwsze i najważniejsze: nie pisz postów pod swoimi własnymi postami - masz przycisk "Edytuj" i z niego korzystaj. Nie wspomnę już o duplikowaniu postów. Jeden post usunąłem, pozostałe dwa połączyłem. czy ktos moze wie co powinienem zrobic zeby odpalic x'y ??Na odległość raczej ciężko wyczuć. Przeanalizuj logi Xów (/var/log/Xorg.<cyferka>.log), uważne prześledzenie komunikatów o błędach i poszukanie takich tesktów w googlach daje zazwyczaj dobre rezultaty. Ew. sposób ekstremalny, z konsoli tekstowej yum groupremove "X Window System" "GNOME Desktop Environment" i ponowne zainstalowanie obu grup (groupinstall). Pamiętaj wziąć nazwy grup w cudzysłów, bo są spacje w nazwach. No i patrz jakie pakiety chce yum usunąć spełniając zależności. Ale jak napisałem na początku sposób hardcorowy raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi