JanuszWo Napisano Marzec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2007 Witam! Właśnie się kapnąłem, że po 6 miesiącach na fedorze 6 mam ponad 10 GB miejsca na partycji systemowej zajęte. Jest to typowy desktop... Myślę, że to za dużo... Owszem instaluję różne programy z repo.... ale to z repo i miałem nadzieję, że się sprząta samo... Proszę o sugestie, co ewentualnie usunąć... Gdzie mi się jakieś śmieci nagromadziły? Dzięki za pomoc - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2007 [...]na partycji systemowej[...]Tzn? - Jeśli masz na myśli partycję "/" (root) to zajrzyj do /var/log oraz /tmp. - Sprawdź czy chodzą Ci crony logrotate odpowiedzialne za usuwanie starych wpisów w messages i innych logach. - Sprawdź, czy po aktualizacjach yum usuwa ściągnięte pakiety rpm z /var/cache/yum. - Na jaką wartość masz ustawiona zmienną keepcache w /etc/yum.conf? Najlepiej mieć zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi