Krysiul Napisano Marzec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Witam. Przepraszam, jesli ktos zalozyl podobny temat- do tej pory zawsze udawalo mi sie znalezc rozwiazanie moich problemów z systemem w necie, teraz szukalem dosc dlugo i znalezc nie moglem. Otóz dzisiaj zaktualizowalem FC 6 poprzez yum update. Zaktualizowane zostaly m.in. xorg i kernel. Kiedy po aktualizacji uruchomilem ponownie system, x-y nie chcialy sie odpalic, wiec skonfigurowalem je na nowo. Kiedy juz zadzialaly, okazalo sie, ze kiedy uruchamiam niektóre aplikacje, np. WinSCP3 zainstalowane przez Wine'a, Supertuksa (zaznaczona opcja OpenGL), Enemy Territory, Serious Sama, a nawet jak klikam na zakladke OpenGL/GLX Information w System-> NVIDIA Display Settings, to ekran robi sie czarny, a nastepnie pokazuje sie ekran logowania i musze sie zalogowac jeszcze raz :/ Po ponownym zalogowaniu aplikacje te nie sa uruchomione. Programy takie jak Mozilla, Konqueror, OpenOffice i inne edytory tekstu, mplayer, Amarok i kadu pracuja normalnie, nie ma tez problemu z grami o prostej grafice, typu Tetris albo OpenTTD. Przezroczystosc okien tez dziala. Domyslam sie, ze problem tkwi w obsludze karty graficznej, ale nie mam pojecia, co z tym zrobic. Mam karte graficzna nVidia GeForce FX 5200 z zainstalowanym sterownikiem kmod-nvidia.i686-1.0.9755-2.2.6.19_1.29 i dwa srodowiska graficzne- KDE oraz Gnome; na obydwu dzieje sie to samo. Aktualizacje systemu, w tym xorga i kernela, robilem juz pare razy, ale pierwszy raz przytrafilo mi sie cos takiego. Nie wiem, czy to pomoze w ewentualnym rozwiazaniu problemu, ale tak wyglada u mnie xorg.conf: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AllowGLXWithComposite" "true" Option "RenderAccel" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection (Listingi do 12-15 linijek umieszczaj miedzy znacznikami [code] i [/code], dluzsze niz 15 linii pomiedzy [codebox] i [/codebox] ] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Prawdopodobnie programy (gry), o których piszesz są mocno związane z obsługą jądra i Xorg (w przypadku gier stawiam na Xorg), więc prawdopodobnie będziesz miał tak przy każdej zmianie jajka i/lub ważniejszych elementów Xorg (poprzez wine). Wraz ze zmianą jądra instalowany jest m.in. kmod-nvidia/kmod-fglrx, stąd mogą wynikać problemy. Ja np. po każdej zmianie jądra muszę od nowa uruchamiać skrypt konfiguracyjny do VMware Servera, bo i naczej nie chce ruszyć. To oczywiście tylko moje podejrzenia. Może ktoś będzie wiedział coś więcej na temat Twoich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Mam kartę graficzną nVidia GeForce FX 5200 z zainstalowanym sterownikiem kmod-nvidia.i686-1.0.9755-2.2.6.19_1.29 i dwa środowiska graficzne- KDE oraz Gnome; na obydwu dzieje się to samo. Aktualizację systemu, w tym xorga i kernela, robiłem już parę razy, ale pierwszy raz przytrafiło mi się coś takiego. Jestes pewny, ze wraz z kernelem zaktualizowaly sie poprawnie wszystkie pakiety? Sprawdz rpm -qa 'kernel*' --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort oraz rpm -qa | grep kmod | sort i rpm -qa | grep nvidia | sort no i na koniec glxinfo | grep direct Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysiul Napisano Marzec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Dodałem do xorg.conf: Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection i wszystko zaczęło śmigać Dzięki wielkie Wam za pomoc, rady i dobre chęci Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno, a mianowicie polecenie: rpm -qa 'kernel*' --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|sort zwraca coś takiego: kernel-2.6.19-1.2911.6.5.fc6.i686 kernel-devel-2.6.19-1.2911.6.5.fc6.i686 kernel-headers-2.6.19-1.2911.6.5.fc6.i386 Czy nie lepiej byłoby, gdybym odinstalował ostatni pakiet i zainstalował jego wersję na architekturę i686? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Czy nie lepiej byłoby, gdybym odinstalował ostatni pakiet i zainstalował jego wersję na architekturę i686? Nie, nie mozesz tego zrobic... Pakiet z naglowkami pod 32 bit jest zawsze w i386 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krysiul Napisano Marzec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 Ok, dzięki raz jeszcze, temat chyba do zamknięcia :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi