Skocz do zawartości

Hdparm Przełącza Się Sam Na Udma0

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam nietypowy problem, po wydaniu komendy zmieniajacej tryb udma wyskakuje blad (tylko na FC6). nie wiem czy to wina kernela, ale odkad wyszedl ten nowy dzwiek mi zaczal szarpac przy odtwarzaniu duzych plikow - sprawdzilem parametry i sie okazalo ze mam ustawione udma0, a to przeciez ledwie 8mega/s na dysku sata. co ciekawe zmiana na jakikolwiek inny jest kwitowana tym samym b;ledem. dobrze ze mialem slacka zapasowego i stamtad udalo mi sie ustawic udma0 na 6 i teraz transfer jest ok 73 mega/s. czy ktos wie z czym to jest zwiazane?

[root@AthlonX2 ~]# hdparm -X udma0 /dev/sda

/dev/sda:
setting xfermode to 64 (UltraDMA mode0)
HDIO_DRIVE_CMD(setxfermode) failed: Input/output error

U mnie też hdparm zachowuje się trochę innaczej, ale to nie ma znaczenia, bo hdparm służy do konfigurowania dysków IDE a nie Sata. Po wydaniu polecenia które podałeś wyżej wyskakuje mi identyczny błąd. Nie wiem tylko jak w slacku udało Ci się ustawić udme za pomocą hdparm, może on widzi Twój dysk jako hda (chociaż to powinno być przydzielane przez bios a nie system). Na Twoim miejscu poszukałbym innej przyczyny problemu, a i jeszcze zainteresowałbym się opcjami sdparm.

U mnie też hdparm zachowuje się trochę innaczej, ale to nie ma znaczenia, bo hdparm służy do konfigurowania dysków IDE a nie Sata. Po wydaniu polecenia które podałeś wyżej wyskakuje mi identyczny błąd. Nie wiem tylko jak w slacku udało Ci się ustawić udme za pomocą hdparm, może on widzi Twój dysk jako hda (chociaż to powinno być przydzielane przez bios a nie system). Na Twoim miejscu poszukałbym innej przyczyny problemu, a i jeszcze zainteresowałbym się opcjami sdparm.

jak? normalnie -> hdparm -X udma6 /dev/sda i dziala :)