gruszczy Napisano Marzec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2007 Przez jakis czas uzywalem LaTeXa z powodzeniem do tworzenia dokumentów. Jednak od dzisiejszego dnia stalo sie cos dziwnego. Kompilacja sie nie powodzi, a ja otrzymuje komunikat: ! Package inputenc Error: Keyboard character used is undefined (inputenc) in inputencoding `latin2'. Pakiet inputenc.sty jest zainstalowany, latin2.def rowniez. Dodatkowo wczesniej wszystko dzialalo. Przeinstalowalem pakiet, ale to nic nie pomoglo. Czy ktos moze mi doradzic, co zrobic? Pisanie w nast"epuj"acy spos"ob z do"s"c oczywistych przyczyn odpada (choc dziala i sie kompiluje). Czy ktos sie z czyms takim juz spotkal? EDIT: ok, chyba juz wiem. Najwyrazniej zle skonfigurowalem mojego mcedita. Nadal mam jednak problem - nie widze w konfiguracji mozliwosci wybrania latin2. Podobnie w gedit nigdzie w preferencjach nie moge ustalic domyslnego kodowania. Da sie to jakos zrobic? Moze da sie to zrobic jakos domyslnie dla calej Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2007 Pewnikiem piszez w utf-8. Albo w terminalu LANG=pl_PL Albo (latwiej) w ustawieniach terminala wymus kodowanie . Jak to zrobic zalezy od terminala, np. w xtermie z opcji wywolania a w koncole i gnome-terminal z opcji menu. Midnight sie dopasuje. A jeszcze lepiej zapomnij o latin2 i deklaruj \usepackage[utf8]{inputenc}, w nowych plikach przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi