Skocz do zawartości

Problem Z Polskimi Znakami W Tetexu

gruszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przez jakis czas uzywalem LaTeXa z powodzeniem do tworzenia dokumentów. Jednak od dzisiejszego dnia stalo sie cos dziwnego. Kompilacja sie nie powodzi, a ja otrzymuje komunikat:

! Package inputenc Error: Keyboard character used is undefined

(inputenc) in inputencoding `latin2'.

Pakiet inputenc.sty jest zainstalowany, latin2.def rowniez. Dodatkowo wczesniej wszystko dzialalo. Przeinstalowalem pakiet, ale to nic nie pomoglo. Czy ktos moze mi doradzic, co zrobic? Pisanie w nast"epuj"acy spos"ob z do"s"c oczywistych przyczyn odpada (choc dziala i sie kompiluje). Czy ktos sie z czyms takim juz spotkal?

EDIT: ok, chyba juz wiem. Najwyrazniej zle skonfigurowalem mojego mcedita. Nadal mam jednak problem - nie widze w konfiguracji mozliwosci wybrania latin2. Podobnie w gedit nigdzie w preferencjach nie moge ustalic domyslnego kodowania. Da sie to jakos zrobic? Moze da sie to zrobic jakos domyslnie dla calej Fedory?

Pewnikiem piszez w utf-8.

Albo w terminalu LANG=pl_PL

Albo (latwiej) w ustawieniach terminala wymus kodowanie . Jak to zrobic zalezy od terminala, np. w xtermie z opcji wywolania a w koncole i gnome-terminal z opcji menu. Midnight sie dopasuje.

A jeszcze lepiej zapomnij o latin2 i deklaruj \usepackage[utf8]{inputenc}, w nowych plikach przynajmniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...