MitS Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Witam! Chcialem sie dowiedziec jak moge skillować jakiś proces ??? wiem że składnia jest następująca: kill -9 <pid_procesu> no i nie do konca wiem co to jest ten pid_procesu ... Przykladowo chcialbym skillować firefoxa to jak na podstawie powyższej komendy to zrobic ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Pid procesu to numer identyfikacyjny w postaci cyferek. jak wpiszesz w konsoli (jako root) ps -ax | grep firefox to dostaniesz wynik FireFox pid_procesu(np. 1322) wtedy jak chcesz skillować to piszesz kill -9 1322 Jesli dobrze pamiętam opcja -9 jest czymś w rodzaju "stanowczego wymuszenia" na systemie kill'a danego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
username Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Mozna równiez zbic proces poprzez killall [nazwa procesu] np. killall firefox-bin lub wymuszone killall -9 firefox-bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Marzec 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 super chłopaki to juz bede wiedzial :D pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 ja zawsze w terminalu wpisuje top patrze który proces zre mi najwiecej lub jest zawieszony, obok jest pid i daje kill dany_pid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Killować można też z poziomu top, klepiąc "k". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Po nazwie też można pkill -9 firefox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi