milosz_bozenski Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 witam, dokupiłem trochę ramu i wreszcie zainstalowałem FC6. instalka jest świeża (z wczoraj). mam problem z dźwiękiem, a właściwie z jego brakiem. przejrzałem forum, pogooglowałem i niestety nic. # modprobe audio FATAL: Module audio not found. # modprobe sound FATAL: Module sound not found. system-config-soundcard otwiera się i momentalnie się zamyka w dmesg znalazłem taki wycinek pnp: SB audio device quirk - increasing port range isapnp: Card 'Creative SB AWE64 PnP' i tak za bardzo nie wiem co dalej jajko mam 2.6.18-1.2798.fc6 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Zaktualizuj cały system. yum -y update spod roota . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 niestety to nic nie pomoglo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Marzec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=45123 (troche angielkiego potrzeba) zreszta mialem to samo, bo tez mam karte nie pierwszej swiezosci na isa. nie pamietam juz jak rozwiazalem ten problem. generalnie odpowiedzia jest uzycie alsa. probuj, powodzenia. (p.s. widze ze masz kde, mnie pod kde nie udalo mi sie dzwieku uruchomic :/ ) Edit: znalazlem ta karte (wiedzialem ze gdzies ja mam) zainstalowalem w kompie, uruchomilem Fedore, znalazl ja bez problemu i uruchomil. Powtorze jeszcze raz, kombinuj z alsa. Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 dzięki za pomoc i dzięki za linka. działa !! w biosie zmieniłem ustawienie IRQ 11 z PnP/cośtam na LEGACY ISA i fedorka od razu pociągnęła dzwiękówkę. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Marzec 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2007 no a jednak myliłem się że jest ok ... zauważyłem, że po uruchomieniu systemu nie ma /dev/dsp po uruchomieniu system-config-soundcard tez nie działa i trzeba kliknąć na opcję "wczytaj ponownie sterownik" i wtedy działa i jest też /dev/dsp hmmmmm jakiś pomysł co dalej robić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi