Skocz do zawartości

Dwa Małe Problemy

seawolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Napisałem krótki program w C++, który sumuje dwie różne godziny tzn. do jednej godziny dodaje drugą, np. 23:59:59 + 01:00:10 = 01:00:09. Problem tkwi w tym, że gdy wynikiem jest godzina np. 03:04:06, program wyświetla ją następująco "3:4:6". Nie umiem tak zmodyfikować programu aby godzina była poprawnie wyświetlana tzn. z zerem przed liczbą, która jest w zakresie od 0 do 9.

Drugi problem jest następujący.

W tym samym programie używam zmiennej char. Gdy do zmiennej tego typu będziemy probowali zapisać więcej niż jeden znak, cyfrę lub literę, program zaczyna wariować. Chciałbym zrobić tak, że w momencie gdy ktoś wpisuje np. wyraz "linux" program zapisuje do zmiennej typu char tylko literę l.

Na końcu chciałem jeszcze zapytać o odpowiednik getchar();, który by działał pod Linuksem. Chodzi mi o zatrzymanie programu, dopóki nie zostanie wciśnięty jakiś klawisz. O ile pamiętam to było cin i coś tam dalej.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Seawolf

Drugi problem jest następujący.

W tym samym programie używam zmiennej char. Gdy do zmiennej tego typu będziemy probowali zapisać więcej niż jeden znak, cyfrę lub literę, program zaczyna wariować. Chciałbym zrobić tak, że w momencie gdy ktoś wpisuje np. wyraz "linux" program zapisuje do zmiennej typu char tylko literę l.

Jestem poczatkujacy i to co napisales mnie zaintrygowalo. Az sprawdzilem:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    char znak;
    cin >> znak;
    cout << znak;
    return 0;
}

Po wpisaniu linux czy czegos innego zawsze wypisuje tylko pierwszy znak wiec moze cos zle zaobserwowales lub zrobiles blad w programie.