stolica1968 Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 Witam, nie posiadając w domu internetu i chcąc jednak instalować programy i aktualizowac Fedore czy istnieje mozliwość jak na przyklad w Pclinuxos stworzenia czy to na dysku twardym czy na płycie swoich własnych pakietów i czy mozna to dodac do yast zeby nie przeszukiwal internetu a aktualizowal czy to z dysku czy z plyty, pytam sie dlqatego iż dla przykladu w pracy mam internet i fedore i w yast ustawione aby pliki i aktualizacje zostawial na dysku jednak w domu chcac zainstalowac chociazby Mplayera jednak wkółko brakuje mi sporo bibliotek, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 ...w pracy mam internet i fedore i w yast ustawione aby pliki i aktualizacje zostawial na dysku... Dziwna ta twoja Fedora... po za tym YaST jest w SuSE. Fedora ma Yum-a. Da radę. Poszukaj pod zapytaniem: "yum repozytoria lokalne", czy coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 Mozna, skorzystaj z pakietu createrepo. Tu mas przyklad: 1. Tworzysz jakis katalog: mkdir repo cd repo/ 2. Tworzys katalog: mkdir RPMS , gdzie wgrywasz pakiety 3.Tworzysz repo: createrepo . 4. Oczywiscie dodajesz to repo do /etc/yum.repos.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 czy mozna to dodac do yast zeby nie przeszukiwal internetu a aktualizowal czy to z dysku czy z plyty kamillys już wyraził zdziwienie "yastem" Resztę napisał !Ci ja od siebie dodam, że należy: - usunąć pliki *.repo z /etc/yum.repos.d poza plikiem wskazującym na lokalne repozytorium albo - przesunąć te pliki do innego katalogu albo - we wszystkich plikach *.repo zmienić wpisy enabled=1 na enabled=0 (poza plikiem wskazującym na lokalne repo) Wykonanie jednej z powyższych opcji ma na celu wyłączenie przeszukiwania internetu. [Edit]Przykład pliku wskazującego na loklane repo z mojego systemu [lokalne] name=moje repozytorium baseurl=file:/home/fedora/RPMS enabled=0 gpgcheck=0 jeśli chcę zainstalować coś z tego repozytorium to dodaję w linii poleceń odpowiednią opcję np. yum install jakis_tam_pakiet --enablerepo=lokalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolica1968 Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 Witam, nie posiadając w domu internetu i chcąc jednak instalować programy i aktualizowac Fedore czy istnieje mozliwość jak na przyklad w Pclinuxos stworzenia czy to na dysku twardym czy na płycie swoich własnych pakietów i czy mozna to dodac do yast zeby nie przeszukiwal internetu a aktualizowal czy to z dysku czy z plyty, pytam sie dlqatego iż dla przykladu w pracy mam internet i fedore i w yast ustawione aby pliki i aktualizacje zostawial na dysku jednak w domu chcac zainstalowac chociazby Mplayera jednak wkółko brakuje mi sporo bibliotek, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi