bobikrk Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 Witam Wszystkich użytkowników forum. Bardzo pilnie potrzebuje zrobić sobie udostępnienie sieci i internetu dla potrzeby firmy na systemie Fedora 6. Drodzy użytkownicy, przedstawie sprawę jak najjaśniej. Mam komputer jako router, w nim 2 sieciówki, do jednej podłączony jest kabel z internetem radiowym ze statycznym adresem IP, druga karta sieciowa musi udostępnić na laptopa sambe oraz internet. Preferowałbym skorzystanie z DHCP dla udostępnienia internetu do laptopa niż pisać i ustawiać IP z ręki. Teraz tak: Kabel z netem podpięty do eth0 i skonfigurowany, pracuje poprawnie. ... i teraz schodki jak ustawic drugą sieciówę dla laptopa aby otrzymać (Sieć+Net z DHCP) :?: Laptop na swojej karcie ustawiony na DHCP Proszę o jakieś wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 Proszę o jakieś wskazówki. Przejrzeć forum. Odpal serwer DHCP na Fedorze. Były już tematy. Pamiętam, że ja sam pisałem o tym ze 2-3 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobikrk Napisano Marzec 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 Pomóżcie przy maskaradze... Niechce działać NET na kopie który go ma otrzymywać. Mam ustawione: IP na routerze, eth1: 192.168.0.1, Maska 255.255.255.0 Oraz uruchomiony poniższy skrypt: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_conntrack_ftp /sbin/iptables -F /sbin/iptables -F -t nat /sbin/iptables -X /sbin/iptables -X -t nat /sbin/iptables -P FORWARD DROP /sbin/iptables -P INPUT DROP /sbin/iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -p tcp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p tcp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A INPUT -p udp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p udp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A INPUT -p icmp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p icmp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p tcp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p tcp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p udp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p udp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p icmp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p icmp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth0 -j MASQUERADE Na kompie ustawiony: 192.168.0.2, Maska: 255.255.255.0, Bramka: 192.168.0.1 - komputery w sieci się widzą oraz pingują... Net jest tylko na routerze na eth0, co jest źle jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 INPUT OUTPUT FORWARD masz : --state ESTABLISHED oraz --state RELATED - a co z nowymi!?? ja jakos ich tu nie widze. Popraw. ja bym to inaczej napisal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobikrk Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 INPUT OUTPUT FORWARD masz : --state ESTABLISHED oraz --state RELATED - a co z nowymi!?? ja jakos ich tu nie widze. Popraw. ja bym to inaczej napisal. Hmmm, nie rozumiem, a czego mi jeszcze brakuje? Wszedzie widze prawie identyczne skrypty. Jak Ty drogi uzytkowniku bys napisal ten skrypt? Juz trzeci dzien sie mecze i nic... Zauwazylem jeszcze problem ze przy kazdym restarcie interfejsy sieciowe sie zamieniaja (eth0 na eth1 i eth1 na eth0) Czego to moze byc wina? Pomózcie mi bo nie mam juz pomyslu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Zauważyłem jeszcze problem że przy każdym restarcie interfejsy sieciowe się zamieniąją (eth0 na eth1 i eth1 na eth0) Czego to może być wina? Znajdź w systemie pliki ifcfg-eth0 i ifcfg-eth1 (powinny być w katalogu /etc/sysconfig/networking/devices i jeszcze 2 innych, ale ten o ile pamiętam jest najważniejszy. A może /etc/sysconfig/network-scripts Zmień we wszystkich ) i przypisz MAC adres na stałe do każdego interfejsu. Wtedy przestaną się zmieniać. Przykładowy plik:DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX ONBOOT=yes Oczywiście w miejsce X-ów podstawiasz MAC adres odpowiedniej karty. MAC adres jest wypisany na karcie. Z poziomu systemu odczytasz poleceniem ifconfig (jako 'root' oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobikrk Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Dzięki z tym już sobie poradziłem jakoś najważniejszy problem to ciągły brak internetu na kompie z WINXP na żadne sposoby niechce chodzić nawet z DHCP`a jak adres dostaje to neta brak. Już nie wiem jaka może być przyczyna :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobikrk Napisano Marzec 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2007 No niestety ja juz kompletnie nie wiem o co chodzi ze nie udostepnia mi polaczenia. Napisze moze jeszcze raz jak wyglada moja konfiguracja. polecenie route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 172.27.10.254 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 eth0 195.150.77.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth1 default 172.27.10.254 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 Windows ustawienia: IP: 192.168.1.2 Maska: 255.255.255.0 Gateway=192.168.1.1 DNS: 172.27.10.254 - od operatora DNS: 195.150.77.18 - od operatora eth0 = Dostawca internetu: IP: 195.150.77.165 Maska: 255.255.255.240 Gateway: 172.27.10.254 DNS: 172.27.10.254 DNS: 195.150.77.18 eth1 = LAN: IP: 192.168.1.1 Maska: 255.255.255.0 BROADCAST=192.168.1.255 Network=192.168.1.0 DNS: 172.27.10.254 ===================== Skrypt FIREWALL ====================== /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_conntrack_ftp /sbin/iptables -F /sbin/iptables -F -t nat /sbin/iptables -X /sbin/iptables -X -t nat /sbin/iptables -P FORWARD DROP /sbin/iptables -P INPUT DROP /sbin/iptables -A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT /sbin/iptables -A INPUT -p tcp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p tcp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A INPUT -p udp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p udp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A INPUT -p icmp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A INPUT -p icmp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p tcp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p tcp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p udp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p udp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -A FORWARD -p icmp -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED /sbin/iptables -A FORWARD -p icmp -j ACCEPT -m state --state RELATED /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -o eth1 -j MASQUERADE ======================================================== Jaka moze tu byc przyczyna ze zero internetu na drugim kompie? Juz kompletnie nie mam pomyslu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W8_4_me Napisano Maj 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2007 Aby udostepnic łacze wydaj takie polecenia: iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t nat /sbin/iptables -I FORWARD -i eth1 -o eyh0 -j ACCEPT eth1 to sieciowka do ktorej podaczony jestes z LAN eth0 to sieciowka do ktorej podlaczony jest net A to zeby sie automatycznie przy starcie uruchamialo: echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward Teraz powinno smigac Tylko nie zapomni (jezeli nie masz dhcp na serwerze) o wpisaniu DNS'ow w komputerach klienckich.. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi