Xrystal Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Reinstalowalem linux fedora. 6.. Juz jeszcze raz zainstalowac dhcp ,bind,named i nie umialem tworzyc wlasna domena .. kto umie zainstalowac i wie o wszystko ? Nie moge zainstalowac sama bo moje czyste sa systemy ;] i odpowiedz ktory pierwszy zainstalowac : dhcp ? named ? bind ? jak skonfigurowac to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2007 Poczytaj tutaj http://zlobek.tcz.info - bardzo dokładne przewodniki z przykładową konfiguracją. DHCP: http://zlobek.tcz.info/dzial.php3?dzial=2 NAMED: http://zlobek.tcz.info/dzial.php3?dzial=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 hej waldo ? /usr/sbin/dhcpd eth1 nie mam karte siec. czy monza nazwac to /usr/sbin/dhcpd ppp0 ? jezeli mam modem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 nie mam karte siec. czy monza nazwac to /usr/sbin/dhcpd ppp0 ? jezeli mam modem ?Jeśli nie masz sieci, to po co Ci w ogóle serwer DHCP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 chcialem tworzyc wlasna domene i mam modem Speedtouch/ Netia .. i to jak to zrobic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 chcialem tworzyc wlasna domeneA po co to robić jeśli nie ma w sieci innych komputerów? Nawet nie bardzo masz jak przetestować. To chyba trochę bez sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Pytam ci jeszcze raz : Czy da sie tworzyc domena (aliasy) np . (www.xrystal.pl) , przez calym internetu ? Jak tworzylo forum.fedora.pl .. ale chce miec darmowe tworzenie wlasne aliasy ? nie interesuje mnie sieci komputerowe .. LAN ?.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 Pytam ci jeszcze raz : Czy da sie tworzyc domena (aliasy) np . (www.xrystal.pl) , przez calym internetu ? Jak tworzylo forum.fedora.pl .. ale chce miec darmowe tworzenie wlasne aliasy ? nie interesuje mnie sieci komputerowe .. LAN ?.. Tak musisz mieć 1. Stałe IP 2. Wykupioną domene ( xrystal.pl ) 3. Zainstalowany named 4. Kasę na prąd DHCPd możesz sobie odpuścić. Poczytaj manuale i przykłady z podanego powyżej żłobka Jeśli masz dynamiczne ip - zainteresuj się dyndns-em i no-ip Pozdro zybex_pl P.S. bez urazy ale mam wrażenie że tego posta pisał sam Master Yoda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 2. Wykupiona domene ( xrystal.pl ) Przydale , to nie jest friko .. Znam no-ip.pl (dns) .. 4. Kase na prad szkoda , powinno kupic maly serwerek (komputer) ktory ma maly pomor mocy procesora , zasilacze .. jest jakis slaby ... tylko biurowy . niestety .. juz nie pasuje mnie domene.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2007 2. Wykupioną domene ( xrystal.pl ) Przydale , to nie jest friko .. Znam no-ip.pl (dns) .. 4. Kasę na prąd szkoda , powinno kupic maly serwerek (komputer) ktory ma maly pomor mocy procesora , zasilacze .. jest jakis slaby ... tylko biurowy . niestety .. juz nie pasuje mnie domene.. domeny można kupić za paręnaście złociszy, i za tyle samo jakieś markowe pentium 3 na allegro z małym zasilaczem atxowym ( 100-150w ) i takie koszty prądu można już znieść a na serwer to polecam centos 4.4 ( klon red hata ) sorry za tego yodę pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2007 gdzie mozna kupic domena za free ? ja naucze czegos o wiedze tego serwera ,domene, aliasy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 gdzie mozna kupic domena za free ? ja naucze czegos o wiedze tego serwera ,domene, aliasy ? Domeny za darmo to raczej nie dostaniesz, za wyjątkiem *.art.pl ale musisz prowadzić działalność artystyczną. Na www.home.pl widziałem najtańsze domeny po 9,90 netto typu xrystal.twojamiejscowość.pl, dodatkowo w panelu administracyjnym będziesz miał możliwość >>przekierowania<< wykupionej domeny na twój adres ip więc odpada historia z konfiguracją dns-ów. Do uruchomienia własnego serwera dns z wykupioną domeną będziesz potrzebował jeszcze secondary dns-a, ja używam freedns.sgh.waw.pl, resztę doczytasz w w żłobku Cały czas zakładam że masz stałe IP pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 http://www.art.pl/formularz/ nie umiem jak wpisac Primary DNS Secondary DNS Nazwa: Nazwa: Adres IP: Adres IP: Email administratora: Email administratora: czy jestes zarejestrowanym domene art.pl ? ja jestem grafikiem 3D/2D z linka index.fairbox.yoyo.pl ale link to nie DNS . Help me .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Xrystal o co Ci wlasciwie chodzi? a) Chcesz miec wlasna domene internetowa? Chcesz postawic serwer DNS, bo chcesz sie czegos nauczyc? c) Cos innego, opisz ponizej. Odpowiedz zwiezle a), czy c), bo ja juz sie troche pogubilem w tym watku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 odp B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi