Skocz do zawartości

Dhcpd Nie Widać Nazw Komputerów W Otoczeniu Sieciowym

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Oto mój dhcpd.conf jedyne co zmieniłem to maskę z 255.0.0.0 na 255.255.255.0

option netbios-name-servers 10.10.10.1;
option domain-name-servers 10.10.10.1;
option subnet-mask 255.255.255.0;
ddns-update-style ad-hoc;
dhcpd_interfaces="eth0";
allow unknown-clients;
subnet 10.10.10.0 netmask 255.255.255.0 {
        range 10.10.10.140 10.10.10.190;
        }

Mam domene samby na fc3 której klientami są XP pro. Po zalogowaniu się widać tylko kilka komputerów a reszty nie mimo iż pingi działają a maszyny są zalogowane poprawnie do domeny. Zauważyłem że dhcpd potrzebuje sporo czasu by uaktualnić listę komputerów zalogowanych i wylogowanych w otoczeniu sieciowym. Gdzie ustawia się szybkość odświeżania dhcp ?

Na klientach pobieranie IP mam ustawione na automatyczne

Prosze o pomoc

Czy ktoś może mi pomóc? Dziś znów rano przychodze do pracy ( poza godzinami pracy samba czyli kontroler domeny jest wyłączony i (_włancza_ → włącza) ORT się o 7:50) Po 8:00 zalogowałem się n XP i w otoczeniu sieciowym widze tylko kilka kompów mimo iż reszta jest zalogowana.Inni tak widzą tak samo otoczenie sieciowe bądź jeszcze mnie komputerów.

Podejżewam że dhcp za długo przetrzymuje dzierżawy i nie potrafi bądź odświeża to zbyt długo i np po kilku godz po zalogowaniu dopiero uaktualnia listę kompów w otoczeniu sieciowym.

Gdzie w FC3 jest ustawienie aby dhcp szybciej odświeżał otoczeni sieciowe lub krócej przetrzymywał dzierżawy ??? !!

• 1 year later...
Powinienes zmienić adresy IP 10.... to przykłady ksiązkowe na 192.168.1.0 wtedy powinno dzialac
A co to za różnica poza klasą adresów IP? Jedne i drugie są z zakresu nieroutowalnych.

@samba - "max-lease-time", "default-lease-time". "man dhcpd", "man dhcpd.conf". Co do "widoczności" kompów, to na forum jakiś czas temu, stosunkowo niedawno (kilka tygodniu wstecz) był chyba podobny temat. Poszukaj, chociaż nie pamiętam czy było rozwiązanie.

Z drugiej strony, tak na chłopski rozum, to chyba dobrze jak dzierżawa jest przetrzymywana dłużej, bo nie ma potrzeby ciągłego rozgłaszania adresów. Może warto właśnie wydłużyć a nie skracać ten czas?

I jeszcze jedno. Może zmiana maski zadecydowała o tym, że niektóre ze stacji "wypadły" z zakresu? Nie wiem niestety jak wymusić odświeżenie. Chętnie się nauczę czegoś przy okazji.