Atalisha Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Zainstalowałem sobie Fedora Core 6. Odinstalowałem sendmaila. Zainstalowałem postfixa. I póki co widzę trzy problemy : 1. Jak piszę ping XLin bo tak nazwałem komputer dostaję odpowiedź unknown host XLin ( strony chodzą, DNS działa, ping po IP chodzi ). 2. Jak przeładowuję system to przy postfix mam komentarz "zawiódł". Natomiast jak go uruchomię ręcznie poprzez postfix start to przechodzi do następnej linii i nic nie pisze ( że wystartował czy cokolwiek - a wszedzie gdzie czytałem powinno coś pisać ). 3. Jak próbuję zainstalować demon pop3 ( popa3d-0.5.1-2.i386.rpm ) to wywyala mi komunikat : Missing Dependency: FHS >= 2.1-24 is needed by package popa3d. Aha i jeszcze jedno : jak wpiszę dane do MS Outlook to nawet przy podaniu IP jako serwerów POP3 i SMTP nic nie działa ( nie znajduje hosta ) Może mi ktoś pomóc jestem w temacie (_linuxa_ → Linuksa) ORT nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 Instaluj przez YUMa. -> yum search pop3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2007 1. Jak piszę ping XLin bo tak nazwałem komputer dostaję odpowiedź unknown host XLin ( strony chodzą, DNS działa, ping po IP chodzi ).A wpis w /etc/hosts jest? "ping localhost" działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atalisha Napisano Marzec 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 Jeszcze raz powtórzę, że jestem nowy :-/ A co do hosts to mam tam wpis : adres ip XLin localhost Ping localhost działa Ping XLin działa ale Ping z innej maszyny np spod Windowsa już nie, tzn działa ale tylko po IP. co do YUMa to zaraz o tym poczytam EDITED : przy YUMie mam taki sam błąd czyli : FHS >= 2.1-24 is needed by package popa3d Co do postfixa już błąd przy automatycznym ładowaniu się nie pojawia, ale wciąż jest : 1. Brak możliwości pingowania po nazwie hosta z sieci 2. Pojawia się błąd podczas instalacji popa3d jest jakaś alternatywa ? 3. Postfix nic nie pisze jak wydam z konsoli komendę postfix start|stop|reload Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 nie tylko /etc/hosts . ale trzeba zmienic nazwa komputera .. u mnie ping FairPC dziala ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atalisha Napisano Marzec 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 W ustawieniach sieci też mam wpisane, gdzie to się jeszcze zmienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 ze to wpisalem fairpc w polu przy dhcp .. dawno konfigurowalem przy instalacji systemu linuxsa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi