Skocz do zawartości

Problem Z Rozruchem (_linuxa_ → Linuksa) ORT

miki434

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

jestem nowy na forum. potrzebna mi pomoc z uruchomieniem FC6. na dysku obecnie znajdują sie dwa systemy.

XP podstawowy, Linyx na partycji extended, nie ma możliwości wyboru uruchamianego systemu.

odpaliłem live CD z knoppix 3.9.

w konsoli wpisalem kom: dd if=dev/hda9 bs=512 count=1 of=/dev/hda(x)/bootsect.lin

....of=/dev/hda(x)/(plik nie nazywa się tak jak wyżej)

nie mogę skopiować pliku do rozruchu, tak aby NT Loader windy wyświetlał dwa systemy do uruchomienia.

zależy mi na tym aby tak było.

przy innym systemie problem równiez pojawia sie ten problem.

ostatni miałem ubuntu 6.10 i standardowo wrzucił mi swój program rozruchowy ( który wyglada jak NT loaader )

napiszcie prosze.

pozdrawiam

[email protected]

pozdrawiam

w konsoli wpisalem kom: dd if=dev/hda9 bs=512 count=1 of=/dev/hda(x)/bootsect.lin
if=/dev/hda9 - tak pewnie będzie lepiej, a jeśli nie to pytanie jaki jest typ partycji /dev/hda(x) (rozumiem, że (x) to numer partycji na hda). Czy to nie jest przypadkiem partycja NTFS? A jeśli tak to czy masz zainstalowany ntfs-3g i podmontowaną partycję w trybie odczyt/zapis? I czy robisz to jako root?

Pokaż może komunikaty po wykonaniu tego "dd".

Aha, możesz jeszcze zapisać boot sector na dyskietkę.

[Edit]I sprawdź czy wszystko robisz po kolei. Kiedyś opisałem całą procedurę http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=15016