Mazer Rackham Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 Witam serdecznie, problem z którym nie potrafie sobie poradzic to instalacja sterowników ATI na komputerze pozbawionym dostepu do internetu. Próbowalem zainstalowac sterownki ze strony ATI, jak równiez zainstalowac RPMy z Livna (sciagniete yumdownloaderem), niestety wymagane kernel-2.6.20-1.2933.fc6.i686.rpm poprostu nie da sie zainstalowac (komunikat: Nie mozna zainstalowac innej architektury niz juz jest zainstalowana.) Pozostale: nash-5.1.19.0.3-1.i386.rpm mkinitrd-5.1.19.0.3-1.i386.rpm równiez nie daja se zainstalowac podajac za pryzyczyne brak wersji mkinitrd-5.1.19-1.i386.rpm która z koleji nie da sie zainstalowac bo mkinitrd-5.1.19.0.3-1.i386.rpm jest juz zainstalowana... Dodam tylko ze z Linuxem zaprzyjaznilem sie dopiero kilka dni temu, wiec jestem zielony w temacie. Prosze o pomoc! Udalo mi sie zainstalowac kernel-2.6.20-1.2933.fc6.i686 oraz kmod-fglrx-8.34.8-1.2.6.20_1.2933.fc6.i686.rpm i xorg-x11-drv-fglrx-8.34.8-10.lvn6.i386.rpm ale niestety po komendzie: [root@localhost user]# fglrxinfo fglrxinfo: error while loading shared libraries: /usr/lib/xorg/libGL.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied i ATI nie dziala Prosze o pomoc, zczytalem juz wszystkie literki z googli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feler404 Napisano Marzec 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2007 Mialem ten sam problem jednak przyznam ze bez Neta moze byc trudniej. Dlugo mi sie pojawial ten sam komunikat o zabronionym dostepie do biblioteki. Kombinowalem na rózne sposoby i pomoglo dopiero (moze byl to przypadek ) -instalacja sterowników Livna -zmiana jadra -sterowniki Ati http://ati.de/support/driver.html te 56MB -pózniej po restarcie podczas odliczania systemowego gruba wciskasz 'A key' i dopisujesz video=vesafb:ywra,mtrr 3 , lub jakos inaczej uruchamiasz Run Level 3 -po zalogowaniu sie na roocie bez X-ów wpisujesz aticonfig --initial i ati-fglrx-config-display enable (nie musi dzialac druga komenda) -pózniej przelogowac sie na innego uzytkownika i uruchomieniu X-ów powinno chodzic pisze jak zrobilem ja podejrzewam ze kilka punktów mozna opuscic jednak teraz nie moge ci powiedziec których. Powodzenia p.s. jaka masz karte ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazer Rackham Napisano Marzec 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2007 Przy próbie zbudowania paczki ze sterownikami napotykam trudności: [root@localhost user]# sh ati-driver-installer-8.34.8-x86.x86_64.run --buildpkg Fedora/FC6 Creating directory fglrx-install Verifying archive integrity... All good. Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.34.8.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. ================================================== ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager ================================================== Generating package: Fedora/FC6 ./packages/Fedora/ati-packager.sh: line 172: /etc/profile.d/qt.sh: No such file or directory Removing temporary directory: fglrx-install [root@localhost user]# tak więc paczki nie mam... Moja karta to zintegrowany z płytą radeon X200 - ciasna ale własna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feler404 Napisano Marzec 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2007 daj chmod +x ati-driver-installer-8.34.8-x86.x86_64.run ./ati-driver-installer-8.34.8-x86.x86_64.run i instalacje automatyczna kombinuj zresztą na wszystkie sposoby jak się znowu gdzieś zatrzymasz daj cynk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny Napisano Kwiecień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2007 Mam ten sam problem. Zainstalowalem tak jak mowiles i dalej pojawia sie taki sam komunikat. Aktualnie instalacja sterownikow Livna odpada z powodu koniecznosci aktualizacji kernela, a podczas instalowania kernela (przez yum`a i z paczek .rpm)... wiesza sie system. Folder z kernelem jest, wielkosc w MB tez by sie zgadzala, tylko brak jest wpisu w grub.conf a przy recznym dopisaniu wyskakuje blad przy uruchamianiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feler404 Napisano Kwiecień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2007 Dwa pytania jaką masz kartę i czy ci się włącza Catalyst Control Center? Jeśli masz super nową kartę to będzie ciężko bez podmiany jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny Napisano Kwiecień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2007 Catalyst Control Center sie nie wlacza. A karta to ATI Radeon 9550 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feler404 Napisano Kwiecień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2007 Jeżeli CCC ci się nie włącza to znaczy że nie masz włączonych sterowników ATI, ciężko powiedzieć dlaczego tak się dzieje, nie wykluczone że przez jądro. Jedyne rozsądne, acz niebezpieczne rozwiązanie jakie mi teraz przychodzi to instalowanie sterowników za pomocą różnych technik. Kilka jest na tym forum, kilka jest na angielskojęzycznym Fedora forum i jest jeszcze na stronach ATI. Ja kombinowałem przynajmniej z 5 sposobami i dalej próbuje by się pozbyć Mesy z 3D, mi częściowo pomogło . A tyk przy okazji Wesołych Chwil Świętowania z Okazji Zmartwychwstania Chrystusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Zaczne od instalacji jadra 2.6.20 a potem pobawimy sie sterownikami do ATI Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2007 Zaczne od instalacji jadra 2.6.20 a potem pobawimy sie sterownikami do ATI Z twoją kartą nie bawiłbym się instalacją sterów od ati tylko pozostałbym przy wolnych sterownikach radeon. U mnie wszystko śmiga bez problemu. Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazer Rackham Napisano Maj 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Witam ponownie, miałem dłuższą przerwę - coś jakby wakacje Przejdźmy do sedna sprawy: sterowniki ze strony ATI są uszkodzone dla niektórych kart (np. w moim przypadku dla RADEON X200) skutkiem czego nie utworzą RPM'ów. Informacje o tym znalazłem na stronie ATIwikipedii - przez link na stronie ATI... szkoda że nie chciało im się poprawić sterowników albo zamieścić tej informacji gdzieś w widocznym miejscu... dziadoska firma - dziadoskie sterowniki... a teraz jak zainstalować te sterowniki gdy (_niema_ → nie ma) ORT dostępu do internetu: 1. instalujemy yumdownloader - bez tego ani rusz 2. musimy miec też nowe jądro np i686 3. na kompie który ma fedorkę i neta (powinien miec to samo jadro co my np i686): su yumdownloader --resolve kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx glx-utils nowopowstałe RPMy przenosimy na maszynę offline i zgrywamy do katalogu głównego. 4. na naszej maszynie offline: su rpm -ivh --replacefiles --replacepkgs *.rpm 5. jako root edytujemy /etc/X11/xorg.conf na samym dole dodajemy: Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection 6. restartujemy kompa komendy sprawdzajace działanie sterowników fglrxinfo i glxgears Pozdrawiam i dziekuję za pomoc i zainteresowanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi